Невіо Скала: "Ми вже досягли досить високого рівня"

Середа, 6 березня 2002, 16:24
Головний тренер донецького "Шахтаря" Невіо Скала перебуваючи лише другий місяць в Україні, вже встиг дати стільки прес-конференцій для журналістів, скільки Лобановський за останній рік, а можливо і два, провів. Відразу помітно що в італійця новий підхід до справи, а саме західний. Закривань на базі та відмови від спілкування з пресою поки що немає. Ось і на черговій прес-конференції в Донецьку за два тижні до початку другого кола чемпіонату України Скала розповів про останні новини з тренувального табору гірників.

Головний тренер "Шахтаря" Невіо Скала

"Період зборів мені знадобився для того, щоб краще познайомитися з гравцями. Ми багато експериментували зі складом, і це було найвідповідальнішою для мене частиною роботи. Тепер я знаю мою команду, її плюси і мінуси, можливості окремих футболістів. Ми дуже багато працювали, і останнім часом гравці дуже втомилися як в фізичному, так і психологічному плані. Тому їм була надана можливість відпочити три дні. 4 березня ми відновили тренування, і я побачив, що всі футболісти в бадьорому настрої і готові викладатися на тренуванні в останні дні перед початком другого кола чемпіонату. За час, що залишився ми висвітимо останні, необхідні для нас, питання. Я дуже задоволений тим, що зробили.

Войцех Ковальовськи - цінне придбання "Шахтаря". Він - воротар високого рівня, і я сподіваюся, що ворота команди будуть надійно захищені. Це дуже важливо. Звичайно, Дмитро Шутков також хороший воротар. Як і Сергій Долганський.

Учора у нас була дуже довга і грунтовна бесіда з президентом клубу Ринатом Ахметовим. Я проінформував його про пророблену роботу. Загалом, все йде за планом.

- Ви бачите перед собою те, що називається основний склад?

- Я чітко бачу, що являє собою команда. Я працюю з 22-23-ма гравцями. І для мене всі вони - футболісти основного складу. І той, хто цього заслуговує, буде грати серед перших одинадцяти. Але той, хто не виявиться серед цих одинадцяти, - також гравці основного складу, оскільки по ходу чемпіонату ми будемо мати потребу абсолютно у всіх футболістах. З тими, хто не буде потрапляти в число перших одинадцяти, нам доведеться більше працювати в психологічному плані.

- Які мінуси і плюси ви все-таки бачите в "Шахтарі"?

- Говорити про наші внутрішні проблеми і питання - не входить в мою філософію. Президент "Шахтаря" знає про ці проблеми. Але це не зовсім коректно - говорити про це публічно. Для мене всі наші гравці - хороші, а команда - просто чудова, яка дуже добре попрацювала. У грі команди сталися великі зміни. Можливо, нам ще знадобитися небагато часу, щоб завершити цю роботу. Але вже зараз ми досягли досить високого рівня.

- У вас є якась інформація про Агахову?

- У нас немає інформації про його місце перебування. І президент дуже незадоволений ситуацією, яка склалася. Знаю, що Агахова хороший гравець, але з таким характером гравець "Шахтаря" справі не послужить. Ми вже зробили відповідні висновки і гарантую, що в моїй команді не буде привілейованих гравців. А якщо він приїде, то він отримає своє покарання, щоб поважав своїх товаришів, які стільки часу без нього працювали. Але перед тим, як винести покарання, я повинен дізнатися правду. Коли він приїде - ми ухвалимо рішення, що робити далі.

- За яким принципом ви в основному переглядаєте футболістів, якщо врахувати, що на оглядинах побувало чимало футболістів?

- Якщо ви пам'ятаєте, я сказав, що команда "Шахтар" потребує гравців високого класу. І ми взяли класного футболіста - Войцеха Ковальовськи. А інші, хто був на оглядинах, не ті, хто підняв би клас гри "Шахтаря". Ми купуємо гравців тільки високого класу. Ринок ще не закритий.

- Як ви відноситеся до того, що в червні запланований "Матч Зірок" з участю легіонерів? Чи відпустите ви своїх гравців? Чи погодитеся ви очолити команду легіонерів, оскільки пост головного тренера мають намір запропонувати вам?

- Якщо цей матч буде проходити після закінчення чемпіонату, то ніяких проблем не буде з тим, щоб відпустити гравців. Мені дуже лестить , якщо запропонують очолити команду легіонерів, і зроблю це з великим задоволенням.

- Так ви підписали контракт з Сергієм Долганським?

- Долганський знаходиться в нашій команді, але контракт з ним поки не підписували.

- З ким з гравців "Шахтаря" ви думаєте розлучитися до початку чемпіонату?

- До 16 березня всі футболісти (26 чоловік) будуть працювати в "Шахтарі". А після я хочу, щоб зі мною працювали 22 гравці.

- Чи плануєте ви до 16 березня взяти нових гравців?

- Так, ми працюємо над цим. Віктор Прокопенко знає наші проблеми і в кому ми маємо потребу. І це головне, що у нас є ясне уявлення. Звичайно, плануємо придбати нових гравців. У нас є час до 1 квітня.

- Як ви спілкуєтеся з гравцями? І наскільки добре вони вас розуміють?

- Я спілкуюся через перекладача. Звичайно, це віднімає час. Але гравці вже досить легко мене розуміють. Я про них всіх хорошої думки. Хотілося б, щоб вони про мене були такої ж світлої думки.

- Модель гри якої команди ви намагаєтеся внести в донецький "Шахтар"?

- Важко донести до гравців модель гри іншої команди, оскільки в командах різні можливості, різні футболісти. Треба мати свою ідею. Спочатку я думав, що ми будемо грати в три захисники, але після зборів в Еміратах і в Іспанії я вирішив змінити свою тактику і думаю, що, можливо, ми будемо грати в чотири захисники.

- "Шахтар" завжди грав в атакуючий футбол, а італійська школа відома оборонним стилем. Чи збережете ви традиції "Шахтаря"?

- Звичайно, я традиції "Шахтаря" збережу. Але спочатку треба з'ясувати, що для цієї команди краще. Якщо в захисті будуть недоліки, то з цим ми і будемо боротися. А поєднання атаки з обороною повинно принести хороший результат

За інформацієюФК "Шахтар"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування