Вибори в Криму – з прогнозами краще почекати

Вівторок, 2 квітня 2002, 14:04
Жодні інші вибори в Криму, за винятком, звичайно, часів Юрія Мєшкова, не були такими скандальними і… безладними. Ніколи не було і такого, щоб навіть до вечора 1 квітня ще не були готові остаточні результати голосування. Що й не дивно. В день виборів Виборча комісія Криму працювала у складі двох чоловік: голови і секретаря. На наступний до них приєдналися ще троє.

Інші, як говорить глава Виборчкома Поляков, "хитромудрі" члени комісії розбіглися відразу після того, як стало відомо, що Грач більше їм не шеф.

Деякі песимісти вважають, що вибори не закінчаться на півострові ще і через місяць – кількість "спірних" округів така велика, що ще довго автономію будуть стрясати судові процеси. Це, перш за все, округ 25, де повинен був балотуватися Леонід Грач, якому 29 березня Апеляційний суд Криму відмовив в скарзі на дії місцевого суду Центрального району Сімферополя, що відмінив його реєстрацію кандидатом у депутати ВР Криму.

Такий вихід, природньо, не міг влаштовувати спікера, що створив свій "Блок Грача" і готувався привести до парламенту 60 своїх прихильників, щоб знов зайняти належне йому крісло. Не погодився з судом і голова окружкому № 25 Олександр Гуцаленко, що зробив все від нього залежне, щоб прізвище Грача не було викреслене з виборчих бюлетенів. Він постарався також переконати виборців, що прийшли до урн, в тому, що, нібито, Грача відновили на виборах. Дивність своєї поведінки Гуцаленко пояснював тим, що він почув таку новину на телеканалі "Інтер".

Похвальна довіра телеканалу може тепер обернутися проти нього – введення в оману виборців нині карається кримінальною відповідальністю. В іншому, сам виборець був менш довірливий, тому на цьому окрузі зафіксована найнижча активність – 38% і найсумнівніша перемога кандидата в депутати.

Тепер, як переконаний голова Виборчкома Криму Іван Поляков, вибори по цьому округу однозначно треба визнавати недійсними. Навіть якщо підконтрольний Грачу Виборчком так і не збере свій багатостраждальний кворум, щоб ухвалити відповідне рішення, за нього це зробить суд. Грач не може це не розуміти, тому, можливо, на нього і налинули похоронні настрої в день виборів. Душевно спілкуючись з російськими журналістами і засліплюючи їх своїм довершено свіжим і здоровим виглядом, нічим не нагадуючим про недавнє перебування в лікарні з "нападом ішемічної хвороби", спікер пригадав про свій десятилітньої давності "політичний заповіт": "Якщо що, на могилі (зіграти) гімн Радянського Союзу, тепер Росії".

А потім зі всією пристрастю обрушився на режим, який ще недавно так само пристрасно підтримував і захищав під час касетного скандалу: "В країні руйнують зародки демократії, демократія хвора, в країні сьогодні правлять не згідно із законом, а за розумінням… так що я проголосував ще і за те, щоб мене не спіткала доля Георгія Гонгадзе". (Гія довго б сміявся, якщо б знав, хто буде користуватися його ім'ям).

Вибори визнають недійсними, як мінімум, ще по 6-ти округах. По одному з них - 95 – кандидата Сергія Туру суд відновив на виборах, але голова окружкому відмовився приймати нові бюлетені з його прізвищем, а виборцям пояснили, що Туру немає в списках, тому що він…помер. А зараз по цьому округу, зовсім ненадовго, переможцем вважається представник Російського блоку, колись один з ідеологів Блоку "Росія" Володимир Кличников (його появи в парламенті з нетерпінням чекали політичні гурмани – Володя вважається майстром підкилимної інтриги). Таким же способом передчасно "поховали" на виборах і віце-спікера-комуніста Юрія Корнілова в Євпаторії.

Однак, хоч які сумнівні результати виборів до кримського парламенту, головний їхній результат в тому, що вони відбулися, хоча на вечір 1 квітня були відомі остаточні результати лише по 43% округам. По інших лідери теж визначилися, і тому можна вже робити якісь висновки.

За попередніми підрахунками, Команда Куніцина на декілька відсотків випереджає Блок Грача. "Чисті" куніцинці разом з тими, кого Команда підтримувала на виборах, можливе, отримають 33 депутатські місця. Комуністи – лише 29.

Це, в порівнянні з минулими виборами, коли в комуністів були 36 мандатів – поза сумнівом поразка. Особливо, якщо врахувати, по-перше, як за останні 2 місяця мала б підвищитися популярність "скривдженого державою" Грача, по-друге – як розбіжаться тепер по інших блоках і партіях "безпартійні більшовики", що потягнулися в Блок Грача за підтримкою сильного лідера.

Тепер цей лідер з наполеонівськими амбіціями змушений буде переїхати до ненависного Києва, де він буде грати другорядну роль поряд з Петром Симоненком. Знаючи, що Грач швидше буревісник, ніж пінгвін, який "боязко ховає тіло жирне в кручах", можна не сумніватися, що він не обділить Крим своїми турботами. Навіть якщо дуже схоче. Адже треба буде якось розплачуватися з тим "кредитом довіри", що має цілком матеріальні виміри, з російськими діловими колами, що купили Грачу дорогих іміджмейкерів з команди політтехнолога з яскравим прізвищем Кошмаров.

Спостерігачі вже сьогодні передчувають той момент, як на посаду нового спікера комуністи запропонують зятя Леоніда Івановича – підприємця Миколу Янакі, що висувається в депутати. Правда, Анатолій Романович Франчук, що вже має в кримському парламенті, як мінімум, 5 "своїх" людей, може з цим не погодитися - дружба дружбою, а свій гаманець ближче.

Правда, зараз сам колишній сват президента, що вже практично забезпечив чергову перемогу собі і сину Ігорю на мажоритарних округах до українського парламенту, не зовсім спокійний. Доля матері сімейства – Людмили Франчук до цього часу не відома. Їй в окрузі поки дихає в потилицю суперник-комуніст Рямбов. А якщо друга бабуся (правда, зведена) єдиного президентського внука переможе, можна буде в тісному сімейному колі призначати і спікера, і прем'єра.

До інших кримських несподіванок можна віднести повний провал на виборах суспільного комітету "Прозора влада" з його лідером Андрієм Сенченко. Маючи такий ресурс, як найпопулярніша на півострові телерадіокомпанія "Чорноморська", "прозорі" хлопці повторили ефект "Інтера" і "плюсів" – нав'язлива реклама стала антирекламою. Отримавши в народі назву "Примарна влада", сенченківці беруть в парламенті тільки 2 мандата. Причому, їхній лідер сам програв в окрузі комуністу.

Їх випередили навіть обридлі до оскоми "росіяни". Однойменний блок претендує на 6 депутатських місць. В числі інших аутсайдерів – соціал-демократи з 3 мандатами, аграрії – 3, зелені і Демсоюз, узяли по одному голосу в парламенті.

Нестандартна для Криму ситуація склалася і з виборами по округах, де балотувалися кандидати - кримські татари. Шестеро з них реально претендують на перемогу, у тому числі комуніст Лентун Безазієв і Ільмі Умеров – такий собі дволикий Янус, що застовпив свої інтереси і в Меджлісі, і в оточенні Франчука.

Трохи здивували результати голосування кримчан на виборах до українського парламенту. Комуністи традиційно їм подобаються, за попередніми даними, їм віддано 34,5% (на минулих виборах – 39,39%) голосів. Зате практично в півтора рази збільшилися симпатії до національно-демократичних сил. Якщо на минулих виборах Рух узяв в Криму 6,75%, то тепер в Блоку Ющенка 9,51% підтримка, правда, знову, в основному, за рахунок кримських татар. Трохи кращий результат в СДПУ(о) – 12,93%, а ось в "За Єду" усього 5,63%. Більше 4 відсотків узяли на півострові Руський блок і Блок Наталії Вітренко.

Цифри ці не остаточні, але загальна тенденція все ж помітна.
Хоча ще рано – до отримання останніх результатів – робити якісь серйозні висновки, але вже сьогодні можна сказати, що ситуація в кримському парламенті кардинально міняється. Відсутність в ньому Грача робить значно більш виграшними позиції не тільки Команди Куніцина, але і всього уряду.

Його нинішній глава Валерій Горбатов про всяк випадок обирається депутатом до українського парламенту, але тепер може (за д-у-же сприятливого збігу обставин) зберегти своє місце. Сам Куніцин може (за, ну надзвичайно, сприятливих обставин) стати спікером. А втім, почекаємо з прогнозами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування