Обвинувачення Кучмі

Вівторок, 2 квітня 2002, 20:56
Курява загальнонаціональних виборів в Україні ще не встигла влягтися. Але є всі підстави вважати, що після виборів, які відбулися в неділю, партії -союзники авторитарного керівника цієї країни президента Леоніда Кучми збережуть свої провідні позиції. Віктору Ющенку, екс-прем'єру-реформатору, вдалося лише продемонструвати, що саме він є найпулярнішим політиком в Україні. Але він не зміг послабити кліку корумпованих бізнесменів і бюрократів з оточення пана Кучми. Для демократії в Україні це погано, так як і для її економічної модернізації.

Однак навряд чи після повного підрахунку голосів союзникам пана Кучми вдасться сформувати парламентську більшість. Пан Ющенко стверджує, що власті фальсифікували результати - це обвинувачення тепер розслідують міжнародні спостерігачі. Але пана Кучму навряд чи зачепить подібна критика, принаймні, не більш, ніж раніше.

Справжньою загрозою для демократії в Україні є не готовність держави маніпулювати голосами, а її всеохоплюючий вплив на життя людей. Люди живуть в страсі перед чиновниками, чи то з міліції, чи то з податкової. Щоб чинити опір цій машині, потрібна велика сміливість - це з'ясував ціною власного життя український журналіст Георгій Гонгадзе. Пан Кучма назвав фальшивкою записи, що вказують на його причетність до вбивства журналіста, але йому не вдалося загасити скандал.

Пан Ющенко тепер має розвивати свій обмежений успіх на цих виборах і готуватися до президентських виборів 2004 року. Пан Кучма, який згідно із законом повинен залишити свою посаду, майже напевно спробує виростити собі наступника, як це в Москві зробив Борис Єльцин. У минулому пан Ющенко уникав прямого протистояння з паном Кучмою, він навіть якийсь час був при ньому прем'єр-міністром. Чи вистачить йому мужності боротися далі, покаже час. Обвинувачення в фальсифікації виборів - серйозне випробування. Якщо йому вдасться це довести, то він може зберегти політичний тиск на пана Кучму.

Заходу потрібно провести обережну лінію. Західні спостерігачі повинні засудити зловживання на виборах - причому в найсильніших висловлюваннях. Західні лідери мають чітко висловитися в підтримку демократії. Але вони повинні уникати дуже близької співпраці з антикучмівським табором, оскільки це може скомпрометувати пана Ющенка.

Європейський Союз, зокрема, зацікавлений в демократичній та процвітаючій Україні, з якою у нього будуть спільні кордони після того, як до ЄС вступлять Польща, Словаччина та Угорщина. ЄС не повинен нехтувати своїм майбутнім сусідом. Але, насправді, тільки українці повинні вирішити, чи боротися їм за зміну влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...