Передвиборчі перегони, що закінчилися смертю. Версія Зварича

Середа, 3 квітня 2002, 20:40
Роман Зварич не виключає, що його суперника по одномандатному округу № 90 Миколу Шкрібляка було вбито, аби не допустити самого Зварича на цей округ. Разом з тим, в народного депутата є інформація, яка дозволяє не відкидати версію про неполітичне "замовлення" Шкрібляка. Свій довгоочікуваний погляд на передвиборчі перегони в Івано-Франківській області знаний націоналіст виклав на прес-конференції в середу.

Вбивство кандидата в народні депутати від СДПУ (О) на Івано-Франківщині напередодні дня виборів не могло не викликати бурхливої реакції: факт самий по собі має форс-мажорний характер, а при певному висвітленні в ЗМІ взагалі міг перевернути увесь виборчий процес (про що вже йшлося в матеріалах, підготованих для "Української правди").

Одразу після трагедії про її політичний та замовний характер заговорили представники прокуратури та "харчоблок", який, до речі, також підтримував заступника глави Івано-Франківської облдержадміністрації. "Замовник" вираховувався легко – від "Нашої України" в цьому окрузі балотувався Роман Зварич.

Тему було розвинуто в сюжетах, які демонструвалися в суботу, 30 березня, на телеканалах 1+1 та "Інтер". Зокрема в них розкривалася історія непримиренної ворожнечі між Шкрібляком та демонічним Зваричем, якого за кілька днів до цього есдеківські медіа звинуватили в тому, що він в 1991 році вербував українських "афганців" воювати на боці талібів (як зазначив один уважний читач УП, рух з такою назвою з'явився лише року 1994).

Для підтвердження агресивності Зварича щодо Шкрібляка демонструвався швидко знайдений запис його передвиборчого виступу, де він погрожував "загострити зуби". Звісно, напряму "вбивцею" Зварича ніхто не називав.

Крім того, своє ставлення до ситуації в цих сюжетах висловив й головний соціал-демократ країни Віктор Медведчук. Він, зокрема, зауважив, що у Шкрібляка були всі шанси перемогти в окрузі. Тож, в день забороненої агітації, СДПУ (О) була повсюди. Цікаво, що коментарів від "Нашої України" практично було не чутно.

Вибори у Наддвірнянському окрузі опинилися на межі зриву, але місцеві мешканці все ж таки здійснили своє право обирати. Як і решта Івано-Франківщини, округ № 90 обрав "Нашу Україну". І разом з нею - Романа Зварича. Котрий, до речі, майже не сумнівається, що результати виборів оскаржуватимуться в суді.

В середу, після оголошення "остаточних" попередніх результатів, Зварич нарешті висловив власний погляд на ці події. На його думку, вони мали привести до перетворення Зварича на "політичний труп" та скомпрометувати "Нашу Україну". І хоча він стверджує, що не може "говорити, хто стоїть за вбивством пана Шкрібляка", і не має "жодних підстав вважати, що це політичне чи неполітичне вбивство", все ж Зварич залишив за собою права не виключати, що Шкрібляка було вбито, аби не пустити його в цей округ.

Тому нардеп розповів про деякі цікаві подробиці передвиборчих перегонів в Наддвірнянському окрузі, що можуть прояснити природу "протистояння" Шкрібляка та Зварича, про яке говорилося в сюжетах "Інтера" та "плюсів".

Так, наприклад, в згаданих сюжетах підкреслювалося, що Зварич претендував на місцевий адмінресурс, про що звертався до голови місцевої обладміністрації. Насправді ж, за словами Зварича, такого ніколи не було. Навпаки, губернатор Івано-Франківська Михайло Вишиванюк ще в жовтні пояснив йому, що адмінресурс буде працювати саме проти небажаного гостя.

Як зазначив нардеп, йому довелося використовувати "народний ресурс". В результаті, майже 61% виборців, що прийшли на дільниці округа, віддали свої голоси Зваричу, а 72% - "Нашій Україні". Для порівняння – у "За ЄдУ" та СДПУ (О) отримали приблизно по 2,5% підтримки. Чи був есдек Шкрібляк потенційним переможцем?- запитуває Зварич.

Втім, про "ідеологічний провал" соціал-демократії на Івано-Франківщині свідчив й такий факт: під час виборчої кампанії команда есдеків розповсюджувала листівки, в яких агітувала за "Нашу Україну" та закликала голосувати за Шкрібляка. Зварич продемонстрував цей дивний витвір піар-мистецтва.

Під час безпосередньої кампанії Зварич постійно стикався з тим, що неможна кваліфікувати інакше, ніж "брудні технології". Його кілька разів намагалися зняти з реєстрації через суд. В перший раз формальною підставою слугували звинувачення, що в одному з сіл орендна плата за приміщення, в якому Зварич зустрічався з виборцями, вносилася готівкою не з його виборчого фонду. Йшлося про суму в 90 грн.

Свідки (в тому числі з окружкому) підтвердили, що грошей ніхто не передавав, а Зварича взагалі в той день не було в зазначеному селі, одначе місцевий суд все одно рекомендує зняття з реєстрації. ОВК №90 проводить голосування, 13 з 14 членів – проти зняття, голова комісії (за збігом обставин соціал-демократ) утримався. Напередодні виборів суд знову виносить рішення про зняття, яке окружна комісія знову не підтримує.

Для порівняння, есдеки на Верховині в рекламних цілях роздавали картоплю, коней, комп'ютери, музичні центри, зазначив Зварич. Сам Шрібляк "розповсюдив" 7 тисяч троянд.

Традиційний передвиборчий "бруд", звісно, також мав місце. Нагадаємо, що йдеться про націоналістично налаштований регіон України – так, наприклад, до Зварича в Наддвірнянському окрузі депутатом стала Слава Стецько. Але оскільки "американця" Зварича важко запідозріти в симпатіях до "москалів", то розігрувалася інша національна карта.

В численних листівках та газетах-одноденках акцент Зварича називався "сіоністським", сам Зварич – в кращому випадку "єврейським запроданцем" – так, як і його батько. На одній з таких листівок Зварич продемонстрував "візу" голови Косівської райдержадміністрації. В іншій газеті після матеріалів про Зварича з подвійним дном йшлося, що "гуцули голосують за Миколу Шкрібляка".

Особливі стосунки склалися у Зварича і з місцевими теле-ЗМІ. Так, він став предметом підвищенної уваги телевізійної "Третьої студії" Івано-Франківська, яку, за словами нардепа, контролюють есдеки. До речі, Зварич зазначив, що один з славнозвісних "афганців", яких він начебто агітував працювати на талібів, є чоловіком головного редактора цієї студії. Якщо він єврей, як він може представляти інтереси талібів? - дивується Зварич. Втім він визнає, що за часів його американського громадянства він намагався допомогти місцевим мешканцям та надсилав їм запрошення в США.

Так само, кадри виступу Зварича, де він говорить про "зуби", трансльовані загальнонаціональними каналами, - належать "Третій студії". За словами нардепа, ці слова стосувалися зовсім не Шкрібляка, а людей, які на цій зустрічі, котра мала місце в ще в листопаді, надіслали йому записку з матюками на його адресу та адресу його батька. Зварич жалкує, що тоді він дозволив собі такі різькі висловлювання.

Нардеп стверджує, що майже ніколи нічого не говорив про своїх суперників, зокрема про особисті риси Шкрібляка. А якщо він й згадувався, то лише в контексті критики дій та позицій есдеків – зняття Ющенка, намірів надати російській мові статусу офіційної та повне повернення Української православної церкви в лоно Московського патріархату. "Я критикував політичні позиції мого суперника", говорить Зварич. У відповідь від Шкрібляка він почув, що це все "бруд".

Крім того, в своїй кампанії він намагався розповісти про корупцію місцевої влади, про факти розкрадання державного майна. Так, зокрема, в своїх рекламних телероликах, замість того, щоб агітувати власноруч, Зварич демонстрував відеозаписи того, як безконтрольно працюють нафтовишки в Березові та як вирубуються Карпатські ліси.

Зараз Зварич не називає єдиної версії того, що сталося з Шкрібляком. Він має підстави вважати, що "не обов'язково виключати версію про неполітичне замовлення". За його словами, він має в своєму розпорядженні "певну інформацію", яка, переконаний Зварич, "є в руках правоохоронних органів". Разом з тим, нардеп не виключає, що сили, яких він не знає, могли, "щоб не допустити мене на цей округ, вбити мого суперника".

Підозри, що про вбивство Шкрібляка було відомо заздалегідь, Зварич підкріпив кількома прикладами. По-перше, бюлетені, які мали поступити до виборчих дільниць ще в четвер, почали надходити лише після смерті Шкрібляка. Це підтверджується документально – акт, складений членами окружкомів в п'ятницю о 18:30.

По-друге, в п'ятницю ввечері близько 11 до оселі Зварича завітали міліціонери, сказавши, що до них надійшов сигнал, що начебто його дім побили камінням. Але під будинком стояли машина на сигналізації, і якщо було каміння, воно не могло не торкнутися машин. А вони "не пікали", зазначає Зварич. За його припущеннями, таким чином просто перевірялася його реакція, це був "кронтрольний візит". Про напад на Шкрібляка він дізнався лише о 12.

Втім, Зварич підкреслює, що він покищо не робить жодних прямих висновків, і нікого ні в чому не звинувачує. Нікого, крім журналістів, які подавали інформацію таким чином, щоб безпідставно "кинути тінь" на нього.

Він твердить, що очікує на визнання виборів в окрузі недійсними і готовий до переголосування, адже результати 31 березня дозволяють йому бути впевненим в своїх силах. Він також говорить, що якби не сталося трагедії, то його показники були б ще кращими. Щодо місцевої влади, то Зварич не закликає до повстання. Він просто вважає, що враховуючи безперечний успіх "Нашої України" в регіоні, він має "моральні та політичні права" вимагати, щоб при владі у Косівському, Наддвірнянському районах, у Верховині та взагалі на Прикрапатті при владі були "нашоукраїнці".

Час покаже, чи увійде вбивство Миколи Шкрібляка до політичної історії України, як зразок найчорнішого та найганебнішого піару. Можливо, ми навіть одного дня дізнаємося про замовників, хоча сумна практика розслідувань гучних вбивств не дозволяє на це сподіватися. Набагато зручніше мати такий "хвіст", щоб використовувати його в своїх цілях, хіба ні?

Читайте також:

Якщо хочеш "поховати" чужих – вбивай своїх?

За критичною межею

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування