Кінах раптом заговорив про дострокові вибори президента

Субота, 6 квітня 2002, 21:23
Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах заявляє про неприпустимість використання будь-ким посади глави уряду для досягнення політичних цілей, зокрема, в контексті майбутніх президентських виборів.

У суботу у Києві в інтерв'ю журналістам російського ЗМІ Кінах, відповідаючи на питання про можливості лідера "Нашої України" Віктора Ющенка або його прибічників зайняти посаду прем'єра, сказав: "Принаймні, всі варіанти мають право на життя".

"Все залежить від мотивації: якщо, наприклад, крісло прем'єра комусь потрібне, щоб більш ефективно скористатися намірами дострокових виборів президента України, то я вважаю, що це неприпустимо, тому, що це приведе до найсильнішої нестабільності в країні і погіршення всіх параметрів її розвитку", - підкреслив прем'єр.

"Якщо ідеться про бажання попрацювати в уряді, щоб підняти цю роботу на ще більш високий професійний, системний рівень, то, ради бога, щасливої дороги. Тільки б це було на благо суспільства і країни", - додав він.

Кінах заявив, що він як прем'єр, незважаючи на "політичні плітки", буде робити все, щоб уряд працював організовано, професіонально і в інтересах суспільства і держави.

Він підкреслив, що протягом всієї своєї професійної кар'єри ставився до роботи "не виходячи з бажання якомога довше зберегти за собою посаду, а як можливості реалізації своїх громадянських, професійних і політичних принципів".

На цій же зустрічі з журналістами Кінах, відповідаючи на питання журналістів, висловив упевненість, що новий парламент не оголосить імпічмент президенту Леоніду Кучмі.

"Імпічмент не реальний, враховуючи те, що жодна з складових парламенту не зможе набрати конституційної більшості голосів", - заявив Кінах. У зв'язку з цим він зазначив, що "навіть сама процедура або спроба поглиблення цього питання може бути дуже серйозним ударом (для України)".

Свою думку він аргументував тим, що це пов'язано з політичною нестабільністю і погіршенням ставлення до України на міжнародному рівні, зниженням довіри до країни. "Тому що, якщо в країні поглиблюється ця тема, то який розумний інвестор прийде в цю країну, яка двигтить в таких дискусіях і таких дестабілізуючих намірах", - спитав прем'єр.

Кінах заявив, що він особисто, як і уряд, і значна частина парламенту, буде робити все, "щоб бажання деяких політичних складових наблизити терміни виборів 2004 року навіть за рахунок політичної нестабільності в країні, величезних втрат в економіці і авторитеті держави, в жодному разі не здійснилися".

"Є Конституція, є конституційний термін виборів президента України, тому всі претенденти, які бажають запропонувати українському народу свої послуги в якості президента, повинні протягом цього часу доводити свою дієздатність роботою, вчинками, але не дестабілізацією ситуації в країні, і далі відповідно до Конституції брати участь у виборах", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування