Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТИСЯЧА ПЕРШЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ НА АДРЕСУ УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ. З присмаком "Кольчуги"

П'ятниця, 3 травня 2002, 17:15
Конгресмен Крістофер Сміт, співголовуючий комісії з безпеки і співробітництва у Європі, "в максимально можливих серйозних висловленнях" закликав владу України звернути увагу на серйозну стурбованність міжнародної громадськості з приводу обставин, які привели до смерті Георгія Гонгадзе, і з приводу подальшого розслідування.

"Багато разів висловлена стурбованість на адресу уряду України наткнулася на обструкцію. Більш ніж 18 місяців Гельсінська комісія, конгресмени і сенатори, представники Держдепартаменту, ОБСЄ, Ради Європи і інших міжнародних інституцій постійно ставили це питання і закликали президента України Кучму і уряд України провести серйозне, швидке і прозоре розслідування у справі про вбивство Гонгадзе," заявив він, виступаючи 2 травня в Конгресі США із заявою з приводу нерозслідування справи Гонгадзе.

Конгресмен розповів про відмову Генпрокуратури співробітничати з експертами ФБР, запрошеними в Україну урядом країни для надання допомоги у розслідуванні справи Гонгадзе.

"За останній рік Генпрокуратура України постійно направляє запити на допомогу в адресу ФБР, як свідчення їх роботи з старанного розслідування вбивства… Відсутність кооперації - після обіцянок прийняти технічну допомогу США - показник несумлінності з боку української влади. Це тільки останній приклад, який ставить під серйозний сумнів намір влади України розслідувати цю справу, і багатьох наводить на думку, що Генеральна прокуратура перешкоджає розслідуванню вбивства Гонгадзе… ", заявив Крістофер Сміт.

За словами конгресмена, представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Фреймут Дуве оцінив розслідування як "надто непрофесійне". "Настав час для влади України провести серйозне, прозоре розслідування цієї справи і у справах інших убитих журналістів. За даними Репортерів без кордонів, починаючи з 1998 року, в Україні були вбиті 11 журналістів і ще 48 - серйозно постраждали за нез'ясованих обставин".

Сміт звернув увагу на той факт, що за останній рік кілька міжнародних організацій закликали Україну дати можливість незалежним слідчим почати нове розслідування або створити нову незалежну комісію з розслідування за участю міжнародних слідчих. "Я також сподіваюся, що новообраний парламент вживе активних заходів, щоб закликати уряд до відповідальності за розслідування і покарати винних", сказав він.

Підкреслюючи важливість для США україно-американських відносин, Сміт звертає увагу, що ці відносини багато в чому залежатимуть від того, чи буде влада України продовжувати обструкцію у розслідуванні справи Гонгадзе, сприяти скороченню свободи ЗМІ, вирішувати проблему корупції, а також чи підтвердяться обвинувачення, що Кучма дав санкцію на продаж радарів "Кольчуга" до Іраку в порушення санкцій ООН.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
Усі новини...