Ініціативи Британії вступу України до ЄС не зарадять

Понеділок, 3 червня 2002, 11:21
Пропозиція Великобританії надати Україні спеціальний статус сусідства з ЄС є свідченням інтересу Лондона до майбутніх сусідів Євросоюзу, однак Києву і ЄС слід активніше працювати в рамках уже існуючих домовленостей. Про це "Німецькій хвилі" заявив голова комітету Європарламенту по зв'язках з Україною Ян-Марінус Вірсма.

Британія, запропонувавши створити спеціальний статус сусідства для України, Білорусі й Молдови, виходила тільки з добрих намірів, вважає Ян-Марінус Вірсма. Адже тим самим Лондон показав, що Євросоюз має звертати більше уваги на майбутніх сусідів, які в багатьох галузях мають перехідний період.

Однак голова комітету Європарламенту по зв'язках з Україною не впевнений, що новий статус вирішить проблеми, які існують між Євросоюзом і його майбутніми сусідами. За словами Вірсми, Київ і Брюссель і так уже мають достатньо домовленостей про співпрацю.

"Я б підкреслив не важливість нового статусу, а важливість робити більше на практиці. Це моя реакція. Я ціную британські наміри, але не знаю, чи новий статус може бути справді корисним. Ми повинні концентруватися на питаннях порядку денного, аби стати більш динамічними", - зазначив Вірсма.

Він підкреслив, що європарламентарії хочуть залишити двері Євросоюзу відкритими для України, однак, на його думку, створення для Києва нового статусу не має сенсу.

Українська служба радіо "Німецька хвиля"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування