Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дубина написав заяву про відставку?

Вівторок, 4 червня 2002, 10:17
Працевлаштувавши Литвина у законодавчому органі, Кучма може втратити свого фаворита в органі виконавчому. Перший віце-прем'єр Олег Дубина зібрався у відставку. Прохання про звільнення він подав ще минулого тижня, стверджують обізнані джерела "Української правди".

Сам Дубина не підтверджує, але і не спростовує чутку. "Про всю інформацію ви дізнаєтеся з офіційних джерел", - заявив непублічний перший віце-прем'єр на прохання УП прокоментувати сенсаційну інформацію.

У такий відповіді Дубина один до одного повторює Кучму – "гарант" зазвичай заявляє в подібному стилі тоді, коли указ підписаний і практично готовий до оприлюднення. Останній раз слідкувати за пресою Кучма радив перед звільненням Кравченка.

Однак якщо вождя "орлів" виганяти було за що, то Дубина поки у гучних скандалах помічений не був. І очевидних причин для відставки першого віце-прем'єра зараз немає. Він все ще близький до президента, який одного разу в ефірі "Вуличного телебачення" повідомив, що взяв Дубину "під свій захист". І невідомо, чи погоджував він з Кучмою свою заяву про відставку.

Завдяки теплому ставленню "гаранта" перший віце-прем'єр ще донедавна мав "залізобетонний" тил та необмежену свободу поведінки. Дубина, наприклад, ніяк не коментував звинувачення Фельдмана, який стверджує, що чинний перший віце-прем'єр за часів директорства мав безпосереднє відношення до банкрутства банку "Слов'янський". Чи ще приклад – взимку на зауваження підлеглого (одного з керівників Держкому з енергозбереження Поровського) вести засідання державною мовою Дубина порадив "розумнику" написати заяву про звільнення.

Минулий рік був успішним для Дубини на політичному фронті – за його ініціативи відбулося три кадрових призначення: міністром фінансів став донецький Ігор Юшко, міністром палива та енергетики – також донецький Віталій Гайдук, а НАК "Нафтогаз України" очолив Юрій Бойко з "Укртатнафти".

З причин, якими керувався Дубина при написанні заяви про звільнення, можна виділити таку версію: він намагається дистанціюватися від уряду Кінаха, доля якого зараз виявилася надто невизначеною.

У цій ситуації Дубині вигідно бути самостійною фігурою, яка не має відношення до цього Кабміну. І після того, як Кучма висуває його кандидатуру на прем'єра, на думку спостерігачів, у Дубини, вільного від тягарів відповідальності уряду Кінаха, підвищуються шанси пройти через парламент.

З іншого боку є інформація, що Дубина останнім часом почав відчувати тиск об'єднаних соціал-демократів. Кажуть, що протягом минулого тижня Медведчук принаймні тричі відвідав першого віце-прем'єра і наполегливо щось від нього просив. Дубина не звик до такого стилю. Медведчук же після виконання спец-замовлення Кучми на обрання Литвина спікером, відчув необмежену силу.

Сам Медведчук повідомив кореспонденту УП, що вони дійсно регулярно зустрічалися з Дубиною і минулого тижня, і на поточному, але обговорювали тільки питання створення парламентської більшості. Щоправда, до чого тут перший віце-прем'єр, який є куратором промислового сектору економіки? Хіба що, можливо, Дубина міг би зателефонувати комусь із депутатів та порекомендувати їм кучкуватися навколо Литвина...

Ще одна версія – це глибока криза відносин між Кінахом та його першим заступником. Серед причин – і ревнощі до "гаранта", і розподіл повноважень, яких у Дубини виявилося більше, ніж прагнув Кінах.

Що буде далі, якщо Кучма підпише прохання Дубини? Можливо, він стане кандидатом в наступні прем'єри. Однак це не єдиний варіант. Є інформація, що в одній з особистих бесід симпатичний есдекам прем'єр Кінах пропонував Дубині почесне заслання - місце Дніпропетровського губернатора. Щоправда, прем'єр – це не президент.

Також можна не сумніватися, що у разі відставки Дубини крісло першого віце-прем'єра відразу ж почнуть включати до пакетів розподілу посад. Тому Кучма може деякий час не задовольняти прохання – щоб не дражнити депутатів.

Тим часом офіційних даних щодо подання Дубини про відставку немає. Керівник прес-служби уряду Сергій Нагорянський в інтерв'ю УП зазначив, що не володіє такою інформацією. І не відомо, чи буде вона колись оприлюднена. Адже звільняє та призначає в уряд президент України, який публічно взяв шефство над Дубиною.


Детальніше про шанси Олега Дубини стати третім президентом України читайте тут:

Іграшка Президента

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування