15 липня: "правда правду доведе"?

Четвер, 6 червня 2002, 19:09
15 липня Верховна Рада має поповнитися ще трьома народними обранцями, оскільки саме напередодні, 14 липня, відбудуться довибори в трьох мажоритарних округах, де вибори 31 березня Центрвиборчком визнав недійсними. Епілог виборчої кампанії-2002 розставить всі крапки над "i" та поставить остаточний діагноз вітчизняній виборчій системі, яка дозволяє створювати такі "химери" на годину, як фракція "Єдиної України".

Кожний з трьох округів є по-своєму знаковим, хоч загальне у них також є - в кожному з них вже фактично перемогли мажоритарники від непровладних сил, але ЦВК вирішив інакше. Так, у Вінницькій області у 18 окрузі в липні повторно відстоювати своє право представляти інтереси виборців у парламенті доведеться соціалістці Світлані Мельник. У березні вона випередила свого найближчого конкурента майже на 2 тисячі голосів (у самій області соціалісти зайняли гідне друге місце з результатом в 21,26% голосів).

У 35 окрузі Дніпропетровської області доводити свій статус народного депутата буде Олександр Жир (партія "Реформи і порядок"), глава Парламентської тимчасової слідчої комісії зі справи Гонгадзе. Як відомо, незважаючи на рішення Верховного суду України, Центрвиборчком так і не зважився визнати перемогу одного з основних викривачів влади. У 201 окрузі Черкащини ще раз спробує щастя Микола Булатецький (ПРП), підозріло виключений з депутатів після зустрічі депутатів-мажоритарників цієї області з гарантом Конституції.

Своє бачення того, як буде протікати повторна кампанія у цих округах, у четвер висловив політолог-народний депутат Микола Томенко і заступник голови Комітету виборців України Євген Побережний.

"Політична братська могила"

Саме так назвав Микола Томенко округ № 201, унікальний набором колишніх депутатів і глав найрізноманітніших партій і не тільки, що пролетіли над парламентом 31 березня, але вирішили знову спробувати зайняти заповітне крісло в стінах Ради серед літа. Крім головних конкурентів весняних виборів Миколи Булатецького і члена партії "Демократичний Союз" Олексія Марченка (розрив між ними склав трохи менше трьох тисяч голосів), у цей мальовничий край має намір прибути ще цілий ряд "політичних туристів":

Микола Габер (колишній народний депутат і голова Патріотичної партії України, на весняних виборах фігурував як перший номер блоку "Проти всіх")
Іван Білас (колишній народний депутат, що проміняв на виборах 31 березня підтримку "Нашої України" на "партсписок ДемПУ-Демсоюзу")
Володимир Олійник (колишній мер Черкас)
Сергій Пересунько (колишній нардеп, № 11 "Омельченківської Єдності")
Віталій Журавський (знов-таки колишній нардеп, крім того, ще і глава Християнсько-демократичної партії України, програв вибори в Житомирській області)
Наталія Вітренко (no comment)
Ігор Воронов (колишній народний депутат і член Партії Зелених України)
Нестор Шуфрич (колишній народний депутат, видний член СДПУ (О), програв вибори на Закарпатті, нещодавно був помічений на Банковій)
Юрій Мірошніченко (президент "Нової Генерації")

Крім того, не обійшлося без звичних для кампанії 2002 двійників: висловив бажання балотуватися у цьому окрузі і такий собі представник партії "Молода Україна" Максим Булатецький.

На думку Томенка, незважаючи на такий значний склад претендентів, лінія протистояння в цьому окрузі не зміниться: Булатецькому, як і раніше, доведеться битися з демсоюзівцем Марченком. Проте, за словами політолога, не можна виключати варіанту, за якого влада зробить ставку на Наталію Вітренко, яка при всій своїй одіозності добре орієнтується в політичній ситуації і поведитиме себе так, як від неї цього чекають.

Ще одна цікава колізія може скластися у зв'язку з кандидатурою Володимира Олійника. Як відомо, Блок Юлії Тимошенко звертався до "Нашої України" з проханням підтримати на довиборах у 201 окрузі саме його кандидатуру.

"Мельник проти Мельника"

У Вінницькому 18 окрузі колоритних персонажів значно менше. Серед найбільш відомих кандидатів second hand, крім вже існуючої переможиці в цьому окрузі Світлани Мельник від СПУ, можна побачити наступних персонажів:

Михайло Гуцол (колишній народний депутат, лідер блоку "Райдуга", захисник навколишнього середовища і любителів помахати шашкою)
Петро Мельник (глава Спостережної ради Академії державної податкової служби України, що програв у своїй вотчині - Ірпіні - вибори рухівцю Євгену Жовтяку, член НДП)
Олександр Ржавський (колишній народний депутат, глава партії "Єдина Родина")
Едуард Коваленко (квазі-голова УНА, що виступав за виключення з рядів асамблеї Андрія Шкіля за те, що той вступив до фракції БЮТ)


Крім того, присутній sine qua non повний тезка Світлани Мельник, відмінна від соціалістки відсутністю як партійної приналежності, так і постійної зайнятості. Любителів курйозів може зацікавити і самовисуванець з прізвищем Сталін. Цікаво, що найближчий "переслідувач" Мельник на виборах 31 березня Євген Сухін, поки бажання балотуватися повторно не виявив.

За прогнозами Томенка, основне протистояння потрібно чекати між Світланою Мельник і Петром Мельником. За його спостереженням, місцеві жителі вже готуються до приїзду людини, близької до податкової, і до грошей, які, можливо, з'являться з ним. Крім того, 18 округ вже познайомився і з Олександром Ржавським. Один з невдалих "синів лейтенанта Ющенка", за словами політолога, готовий записати всіх місцевих жителів в "Єдину Родину", а поки що обіцяє провести конкурс, призом в якому будуть чотири качки.

"Один проти всіх"

Однак найнапруженіша боротьба очікується в 35 окрузі Дніпропетровської області. На думку Миколи Томенка, говорячи про цей округ, було б коректніше стверджувати, що в цьому випадку буде мати місце не боротьба кандидатів в народні депутати, а протистояння Олександра Жира з Віктором Пінчуком. Якою "фігурою" буде грати на цей раз зять Кучми, стане зрозуміло ближче до виборів. Зараз же, крім місцевого міліцейського чину Віктора Драчевського - конкурента Жира по березневих виборах, Томенко нарахував ще три сильні фігури, які самовисунулися в цьому окрузі:

Олександр Коваль (професор Національної металургійної академії, член Партії зелених України)
Костянтин Лященко (безпартійний і безробітний)
Алла Мала (заступник голови Дніпропетровської обласної ради).

Крім того, тут є і свій Анатолій Жир, а також, можливо, Юрій Мірошніченко, який ще, очевидно, не самовизначився по якому округу йти.

Округ № 35 розташовується переважно в двох містах: Марганці (батьківщина Жира) і Нікополі (в якому знаходяться два великих заводи, які контролюються Пінчуком). На виборах 31 березня, за даними Томенка, в Марганці за Жира проголосувало до 60%, тоді як Нікополь голосував за Драчевського. Як будуть голосувати ці міста влітку, сказати поки складно. Томенко і експерти Інституту політики передбачають, що все ж безпосередньо перед виборами влада визначиться зі своїм кандидатом, причому, ймовірно, що це буде не Драчевський.

Загалом, Микола Томенко все ж схильний вважати "з суспільно-політичної, правової і моральної точки зору", що фаворитами у всіх трьох округах залишаються невизнані переможці Микола Булатецький, Світлана Мельник і Олександр Жир. Народний депутат настільки упевнений у їх перемозі, що навіть заявив про те, що буде всіляко стримувати створення нової парламентської комісії зі справи Гонгадзе, щоб її встиг очолити Жир.

З іншого боку події парламентського життя останніх декількох тижнів показали, яка реальна ціна навіть одного голосу народного депутата, і прихід до парламенту нових опозиціонерів навряд чи сподобається тим, хто вже раз заблокував їх перемогу. Тому існують побоювання, що і на цей раз будуть застосовуватися "чесні" технології обрання "потрібного" депутата.

В очікуванні порушень

На відміну від виборів 31 березня, коли ажіотаж навколо виборів насамперед підігрівався великими учасниками кампанії - партіями і блоками, влітку швидше за все спостерігатиметься істотне зниження явки виборців. У якомусь сенсі, з точки зору Євгена Побережного, це плюс - не буде черг, в яких були вимушені стояти виборці в березні.

З іншого боку, специфіка одиночних мажоритарних виборів має і власні - значні - підводні камені. Так, швидше за все кожен з трьох округів виявиться під пильною увагою місцевих адміністрацій: для губернаторів відповідних областей це буде шанс "виправдатися" перед президентом за невдачу "За ЄдУ" в загальнонаціональних виборах.

Комітет виборців України чекає, що під час повторних виборів різко зросте кількість "вкидань" підроблених бюлетенів. На відміну від виборів 31 березня, коли кожний виборець отримував на руки до 6 бюлетенів, а, отже, використаних бюлетенів кожного типу має бути однакова кількість, і залишити вкидання непоміченим було б складно, на цей раз порівнювати число бюлетенів буде ні з чим.

Крім того, очікується повторення історії зі списками виборців (КВУ рекомендує самим громадянам бити тривогу, якщо вони помітять помилки, що повторюються ). Можливо, знову буде мати місце й історія з відкріпними талонами, хоча на цей раз діапазон їх виписування буде істотно звужений. "Слабою ланкою" можуть виявитися і спостерігачі, що залишилися в дільничих і окружних комісіях у спадщину від кандидатів, які більше не висловили бажання балотуватися. Передбачається, що "адміністративна машина" може взяти їх собі на замітку.

Проте, про хід довиборної кампанії судити ще рано, поки не закінчилася реєстрація кандидатів. Однак стартові позиції ясні, і ймовірність того, що у цих суперечливих виборах все-таки не повториться аномалія, над якою зламали свої голови Міжнародні спостерігачі від ОБСЄ, коли округ голосує за опозиційну силу, а перемагає в ньому мажоритарник, що пізніше приєднується до "Єди", є.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...