Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ВІДДАВ ПУТІНУ ПОЛОВИНУ УКРАЇНСЬКИХ ГАЗОПРОВОДІВ

Неділя, 9 червня 2002, 20:45
Президенти України і Росії Леонід Кучма і Володимир Путін підписали в неділю у Санкт-Петербурзі заяву про стратегічну співпрацю двох країн в газовій сфері.

У документі, текст якого має в своєму розпорядженні агентство Інтерфакс-Україна, урядам двох країн доручається в стислі терміни підготувати до підписання україно-російську угоду про стратегічну співпрацю в газовій сфері, яка передбачатиме в тому числі створення на паритетних умовах консорціум (спільне підприємство) з управління і розвитку газотранспортною системою України.

Учасники консорціуму, згідно із заявою, "спільно, на основі консенсусу визначать умови участі в консорціумі європейських газових компаній і запросять їх до спільної діяльності".

У документі підкреслюється, що доручення урядам дається з "метою підвищення ефективності використання магістральних газопроводів України, забезпечення безперебійного транзиту газу територією України в європейські країни і надійності постачання споживачам".

Президенти в заяві підтвердили обопільне прагнення двох країн до розширення торгово-економічної взаємодії у всіх сферах, в тому числі енергетичної, покликаної сприяти економічному зростанню, прискоренню інтеграції в європейський і світовий економічний простір і підвищенню добробуту народів обох країн.

Глави держави висловили задоволення успішним розвитком двосторонньої україно-російської співпраці, заснованої на принципах стратегічного партнерства.

Коментуючи підписаний договір, перший віце-прем'єр України Олег Дубина висловив думку, що тепер відпало питання будівництва Росією газопроводу в обхід України.

"Тема обхідної труби сьогодні не існує", - сказав перший віце-прем'єр, відповідаючи на питання журналістів після підписання президентами документа.

З його слів, є попередні домовленості, зокрема, з італійськими, німецькими і французькими компаніями про участь в консорціумі. "Це і "Рургаз", і Італія, і Франція, це – все", - сказав Дубина, пообіцявши подробиці після тристоронньої зустрічі президентів України, Росії і ФРН в понеділок.

Він підкреслив, що умови, які попередньо обговорювалися з російською стороною, "прийнятні і для України, і для Росії".

Зі слів Дубини, підписана угода позитивно позначиться на газовій співпраці України і Росії, реалізації газу в Європі, підвищенні надійності української газотранспортної системи. "У неї (в українську газотранспортну систему) будуть вкладені гроші, і вона буде розвиватися", - сказав перший віце-прем'єр.

Він зазначив, що таке партнерство з Росією стане "гарантією Європі в тому, що газ дійсно буде приходити в тому об'ємі, який є".

Дубина також зазначив, що угода, яку доручено підготувати урядам двох країн, повинна бути ратифікована парламентами.

У свою чергу, віце-прем'єр уряду РФ Віктор Христенко сказав журналістам, що, на його думку, документ вдасться підписати до серпня.

"Ми пропонуємо запросити до участі на умовах опціону кожної з сторін іноземних партнерів і зберігати паритет між Росією і Україною в цьому консорціумі", - сказав Хрістенко.

Він сказав, що угода буде передбачати розвиток і підтримку газових мереж. Христенко назвав сьогоднішню угоду і аналогічний документ, підписаний в п'ятницю Росією і Казахстаном, "одним ланцюгом".

Христенко сказав, що в кінці червня буде підписаний контракт з Україною про транзит газу на 10 років.

"Ми визначилися за конкретними умовами наступного року і про умови не тільки транзиту, але зберігання газу", - сказав Христенко.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи збирається Росія будувати газопровід в Західну Європу в обхід України, Христенко сказав: "Термін "обхідний" ми повністю виключили з обиходу, і прошу вас, журналістів, також це зробити. Загалом сьогоднішня угода є ключовою при розгляді будь-яких інших проектів".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...