Кінаху подарували ще два місяці прем`єрства

П'ятниця, 5 липня 2002, 20:24
У п'ятницю Кінах приніс на ратифікацію до Верховної Ради свою індульгенцію – програму діяльності уряду. Ціна затвердження документа висока: це забере у депутатів право протягом року відправити Кабмін у відставку. І хоч обранці потроху сварили програму за її беззмістовність, в той же час особливо не надривалися. Робили це без ентузіазму, адже став аксіомою ярлик на уряді Кінаха – "тимчасовий".

Виступав він у напівпорожній залі. Слухаючи півгодинний монотонний виступ прем'єра, депутати читали пресу. Потім стали виступати самі. Добре слово сказали одиниці.

У наступний четвер парламент має прийняти якесь рішення у зв'язку зі внесенням програми діяльності уряду. Найпевніше, депутати будуть обирати між двома варіантами приниження Кінаха.

У жорсткій формі програма відхиляється, що по суті є ляпасом уряду та, за законом логіки, має вести до його відставки. Існує більш гуманна процедура: депутати можуть взяти програму до відома, повернути її в Кабмін на доопрацювання і відкласти голосування за документ до осені. Дехто бачить у цьому щире бажання змінити програму на краще, однак набагато більше тих, хто в такий спосіб хоче гарантувати собі спокійну відпустку. Щоб потім, у вересні, ще раз познущатися з Кінаха і зрештою зняти його з роботи.


За підсумками презентації Кінаха у п'ятницю знайшлося два прихильники "жорсткої схеми". Інші схиляються до "гуманної".


"Наша Україна" (111 депутатів)

 
 
Колишній віце-прем'єр, а нині голова Комітету з питань промислової політики Юрій Єхануров прогнозує, що фракція голосуватиме за відхилення програми Кінаха. На думку Єханурова, досвід показав, що в такій формі програми дій уряду взагалі "нікому не потрібні". "У майбутньому від такого треба відмовитися. Кандидат на посаду прем'єра має висуватися вже з програмою дій, яка потім, в разі його затвердження, може деталізуватися".

Сам документ Кінаха у нього ентузіазму не викликає: "Нормальна, середня програма. Всі правильні слова, хоч є деяка неузгодженість з показниками Нацбанку та посланням президента".

Лідер УНР, член "Нашої України" Юрій Костенко запропонував порівняти програму Кінаха з діями попереднього уряду. "Принциповою відмінністю двох програм є їх стратегічна спрямованість. Урядом Ющенка вперше найвищою цінністю держави була визнана людина, тобто громадянин. У представленій програмі – все, як у "старі добрі часи" – пріоритетом є не громадянин, а народ, який у програмі часто називають ще й "населенням".

"Ще один аспект – енергопостачання. Урядом Ющенка за рахунок заборони бартерних та залікових операцій на енергоринку в бюджеті було швидко закумульовано необхідну для виплат пенсій та зарплат суму коштів. Урядом Кінаха – навпаки – було відновлено залікові схеми, що призвело до величезних фінансових втрат. Як відомо, за 5 місяців цього року касовий розрив між реальними надходженнями до бюджету та планом склав більше 2,1 млрд. грн. І в першу чергу це стосується втрат на енергоринку.

Ні програма, ні, тим більше, практична діяльність уряду не відповідають політичній спрямованості послання президента і не забезпечують економічного зростання та покращення життєвих стандартів громадянам України", - зазначив у виступі з трибуни Костенко.

Микола Томенко вважає, що до наступного четверга "можна вийти на 227-230 голосів за відхилення" програми. "Це буде означати початок першого етапу відставки уряду. Виносити відставку на четвер ніхто не буде, але це означає, що літо – це термін для домовленостей по формуванню нового уряду. Щоб у вересні відразу стартувати – оскільки передумови всі створені: звіт не прийнято, програма відхилено".

Участь у переговорах про створення нового Кабінету міністрів, на думку депутата-політолога, братимуть "три-чотири опозиційні фракції плюс як мінімум дві депутатські групи з "Єдиної України". "Щонайменше дві фракції, які виникли на місці "Єдиної України", проявляють активність у тимчасовій співпраці для створення нового уряду, - зазначив він. – Адже у кожного є свої корпоративні інтереси".

Блок Юлії Тимошенко (23 депутата)

Представник фракції БЮТ Михайло Павловський з парламентської трибуни також закликав народних депутатів відхилити програму уряду. Він запропонував Кінаху почати співпрацю з опозицією у Верховній Раді і підготувати нову програму, спираючись на запропоновані раніше документи по внутрішній та зовнішній політиці України.

Інші фракції, крім "Нашої України" та БЮТ, збираються голосувати за направлення програми на доопрацювання. При цьому кожен має на думці своє.

Соціалісти (21 депутат)

 
 
Член фракції Микола Рудьковський вважає, що зараз "соціалістам було б політично вигідно голосувати за недовіру", але логіка говорить про те, що депутати не можуть діяти "так безвідповідально: відправити уряд у відставку і піти загорати на пляжі, маючи в країні виконуючого обов'язки прем'єра".

"На осінь є відчуття великих фінансових труднощів, і повісити їх зараз на когось було б подарунком для президента. Якщо б ми відправили уряд у відставку, тоді Верховна Рада, в його словах, була б винною у дестабілізації".

Тому, за словами Рудьковського, соціалісти збираються голосувати за доопрацювання програми: "Було б логічно розглядати програму після затвердження Верховною Радою основних засад економічної політики. Якщо б парламент ухвалив засади, то тоді Кабінет міністрів готував би на їх базі програму, і не було б протиріч".

Комуністи (63 депутати)

Один з лідерів КПУ Адам Мартинюк вважає, що зараз програму уряду треба прийняти до відома, а повернутися до її розгляду варто після канікул, коли Кабмін внесе проект бюджету. "Зараз це лише голі, нічим не підкріплені обіцянки, а забезпечення програми уряду можна побачити тільки в проекті бюджету-2003", - прокоментував Мартинюк внесений у п'ятницю Кінахом документ.

"У вересні-жовтні, коли мають постати серйозні претензії до уряду, до соціально-економічної ситуації, то можуть бути зовсім інші підходи", - сказав він. "Якщо не буде затверджена програма, то я не сумніваюся, що в парламенті будуть сили, які можуть ініціювати питання відставки". Чи будуть комуністи брати участь у поваленні уряду Кінаха, Мартинюк не відповів: "Час покаже".

"Регіони України" (36 депутатів)

Дуже різким у коментарі виявився член "донецької" фракції Валерій Коновалюк. "Хто проти питань, які визначені в програмі? Однак гасла потребують конкретики. Програма уряду складена у дусі маніфесту Комуністичної партії".

Майбутнє Кабміну за словами Коновалюка не виглядає оптимістичним: "Уряд сам визначив свою долю. Це не пов'язано з тим, що сформований новий склад парламенту. Ми сьогодні реально бачимо, що уряд, на жаль, не забезпечує тих задач, які на нього покладені.

Замість конкретних законопроектів уряд вносить що завгодно. Тільки за період після відкриття 1-ої сесії він вніс чотири поправки до закону про антимонопольний комітет. Уряд більше цікавить похоронна діяльність в країні, ніж конкретний податковий кодекс. Уряд не може збалансувати кредитно-фінансову політику. Головні питання – вони, на жаль, втрачені", - вважає Коновалюк.

"Ми знову йдемо по неправильній старій схемі. Програма дій уряду повинна готуватися тут, у парламенті, і спиратися на коаліцію в середині Верховної Ради", - пояснив він. Зараз же "Регіони" збираються проголосувати за направлення програми на доопрацювання.

Ці п'ять фракцій разом мають чисельність у 254 депутати. І хоч їх голосів вже досить, щоб змістити уряд Кінаха, залишається питання, чи буде дано "добро" з Банкової валити чинний Кабінет міністрів. І якщо такого дозволу не буде, чи зможуть стати вільними від диктату АП "донецькі".

Серед інших фракцій можна помітити ще двох можливих союзників Ющенка.


"Демократичні ініціативи" (17 депутатів)

 
 
Лідер депутатської групи Степан Гавриш збирається голосувати за перенесення розгляду програми на осінь. Тоді вони подивляться, чи зуміє уряд, врахувавши пропозиції "Демініціатив" до програми, вийти за межі бюджету, який "консервує кризу в Україні".

В той же час Гавриш вважає, що є "досить високі" шанси уряду проіснувати ще 5-6 місяців. "З самого початку вересня буде дискусія про відставку Кабінету міністрів. Це один з елементів боротьби опозиції, і уряду треба цього не лякатися, а шукати ключі для співпраці". Поки ж, до подання бюджету в парламент, "Демініціативи" обіцяють "не робити жодних кроків проти уряду".

"Аграрники" (15 депутатів)

Лідер "Аграрників" Катерина Ващук вважає, що в цьому році уряд вперше за історію може запропонувати програму, яка була б збалансована з бюджетом. Тому зараз творчість Кінаха треба взяти до відома, щоб розглядати її разом з проектом бюджету.

На питання про можливу відставку Кабінету міністрів Ващук відповіла: "У мене спокійне ставлення до уряду. Чим частіше міняємо уряди, тим гірше для України".

В той же час вона не виключає, що зміна уряду буде "доцільною", якщо у парламенті буде утворена більшість. "Якщо ж піддатися амбіціям певних сил, то толку не буде", - додала вона.

Інші парламентські фракції з тією або іншою натяжкою можна назвати парламентською опорою Кабміну.

Фракція Партії промисловців і підприємців і "Трудової України" (38 депутатів)

Соратники Кінаха виступають "за схвалення в цілому" програми дій уряду з урахуванням зауважень від комітетів. На думку заступника Кінаха в ПППУ Миколи Онищука, "за будь-яких умов, чи це уряд Кінаха, чи когось іншого, але вчинити так буде єдино правильним кроком". "Це дозволяє збалансувати підходи уряду і парламенту, що особливо актуально за умови, коли в парламенті не утворена стабільна більшість. Коли більшість існує, вона бере на себе відповідальність разом зі схваленням програми. Коли більшості немає, то відповідальність несе весь парламент. І єдина форма узгодження – це доопрацювання програми".

На питання, що ж робити, якщо у парламенті все ж виникне більшість, яка не спиратиметься на уряд Кінаха, Онищук каже так: "Президент мусить цю ситуацію розглянути та синхронізувати". Слово "відставка" він просив не вживати.

Онищук, як і Гавриш, упевнений, що 5-6 місяців уряд Кінаха "гарантовано" буде працювати. "На рівні явищ немає передумов для відставки. Уряд не припустився жодної серйозної помилки". Відповідальність за недовиконання бюджету, на думку Миколи Онищука, Кабінет міністрів не повинен нести самостійно: "Бюджетні проблеми значно складніші. Це і проблеми законодавства, і податкове адміністрування. Фактично ДПАУ сьогодні не підпорядкована уряду. Юридично – так, але реального впливу на податкову адміністрацію немає. І третє – це нереальність бюджету, ухваленого на цей рік".

"Зазвичай прийнято звинувачувати економічний центр управління – уряд. Але треба бути об'єктивним. Проблема багатоскладова, і відповідальність повинні взяти і Кабінет міністрів, і президент, і парламент".

Більш жорстко виступив з трибуни представник фракції Сергій Буряк. Він підкреслив, що запропонований урядом документ "відповідає тільки за формою критеріям програми і не відповідає за змістом". У запропонованій програмі не описані основні напрями прогнозування і планування дій уряду.

СДПУ(О) (33 депутати)

Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що в програмі Кінаха "основа є, але вона вимагає дуже серйозного доопрацювання". У есдеків будуть пропозиції до цього документу, тому проект програми варто розглядати вже у вересні. Кадрових претензій соціал-демократи не мають. "Якщо система працює, то навіщо руйнувати?", - не розуміє Кравчук.

У той же час з трибуни критикував програму член фракції СДПУ(О) Михайло Папієв. Він підкреслив, що більшість положень, запропонованих урядом в програмі, не конкретні й у програмі не проведений аналіз сучасного стану економічного розвитку, а також не проаналізовані конкретні проблеми України.

НДП (18 депутатів)

Член фракції Олег Зарубінський вважає програму Кінаха "більш детальною, грунтовнішою, менш декларативною", ніж програму уряду Ющенка "Реформи заради добробуту". І навіть тоді, за його словами, депутатам довелося голосувати позитивно, "переборюючи себе", оскільки на це змушувало існування парламентської більшості.

Сьогодні ж у Верховній Раді програма уряду "розглядається через призму політичного інтересу кожного із суб'єктів, представленого в парламенті". Зарубінський вважає, що Верховна Рада перетворюється на передвиборний штаб президентських виборів-2004. "І, зрозуміло, що засоби політичної дискредитації нинішніх прем'єра та уряду ідуть в руслі думок наступних виборів".

"Народовладдя" (17 депутатів)

 
 
Один із лідерів групи Сергій Осика вважає, що програма повинна бути "більш реалістична". "Там поставлено дуже багато непоганих завдань і цілей. Але треба привести до реалій ті інструменти, які має уряд". Тема відставки уряду ним не вітається: "Якщо ми намагаємося весь час продукувати політичну кризу, ми автоматично збільшуємо економічну кризу".

Ці чотири об'єднання разом мають 106 депутатів, що не повинно викликати особливого оптимізму у Кінаха. Щоправда, УП поки не вдалося дізнатися думки щодо програми уряду двох загадкових депутатських груп – "Європейський вибір" (17 депутатів) і "Народний вибір" (15 депутатів). Однак і їх голоси не допоможуть Кінаху.

Тим часом чинний глава уряду ще принаймні два місяці перебуватиме в унікальному статусі як для українських прем'єрів. Він не має підтримки президента, у нього немає бодай мінімальної власної фракції у парламенті, і навіть разом із союзниками він не може набрати хоча б 200 голосів. І при цьому працює!


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування