Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вимагає посадити у в'язницю якусь "велику фігуру"

Субота, 6 липня 2002, 12:17
Президент України Леонід Кучма піддав критиці роботу прокуратури і зажадав закінчити розслідування відомих кримінальних справ, передусім справ журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова.

"Вважаю справою честі і обов'язку довести до логічного завершення розслідування по відомих кримінальних справах, передусім, справам журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших", - сказав він у суботу у Києві під час представлення нового генерального прокурора України Святослава Піскуна.

Кучма зазначив, що "деякі політики, засоби масової інформації, в тому числі і за межами України, кажуть про те, що в країні не ведеться ефективна боротьба з корупцією, організованою злочинністю, а якщо і ведеться, то з малозначною її частиною".

"У той же час, коли до відповідальності притягується "велика фігура" - організатор злочину, - яка заподіяла державі і суспільству великий матеріальний і моральний збиток, підіймається колосальний крик, і діям прокуратури дається негативна оцінка. Це приклад того, як ганьблять свою державу", - підкреслив президент України.

Глава держави зазначив, що у прокуратури є досвід боротьби з такими злочинами. "Той, хто порушив закон, повинен відповідати, незважаючи ні на високі посади, ні на колишні заслуги", - заявив він.

Президент також піддав критиці хід розслідування у справах, "пов'язаних зі зловживанням, які заподіяли державі особливо значний збиток". "Справа Павла Лазаренка, Віктора Жердицького, банку "Україна" й інші свідчать про "високий" у лапках рівень розслідування справ в органах прокуратури", - підкреслив він.

Одним словом - "допрацювалися" - президент охарактеризував ситуацію, пов'язану із затриманням і доставкою в слідчий ізолятор за несплату податків донецького журналіста Володимира Бойка.

Кучма висловився за "належну взаємодію" між всіма правоохоронними органами: прокуратурою, Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ, прикордонниками, митниками. Він також вважає, що "за кожну справу повинна відповідати конкретна людина, щоб в Україні знали, хто відповідальний за цю справу".

"Напрацьовуємо тисячі томів (кримінальної справи), а віз і нині там, куди з цими томами підеш? Прошу і вимагаю забезпечити таку співпрацю", - заявив президент країни.

Кучма запевнив, що надасть "будь-яку необхідну підтримку і допомогу". "Далі так топтатися на місці неможливо", - підкреслив він.

Глава держави висловився за удосконалення законодавства. "Прийняли (закони), а вони не працюють", - зазначив він.

Український президент також звернув увагу присутніх на незадовільне представлення прокурорами інтересів громадянина або держави в суді. "Щомісяця до мене надходять тисячі скарг і звернень громадян. Наші люди ще мало вірять в справедливість і правосуддя. У той же час ми займаємо практично перше місце в Європі по зверненню громадян у міжнародні правові організації", - сказав він.

"Органи прокуратури існували і існують у всіх країнах світу і там, де прокуратура належно організована і діє в правовому полі, вона успішно забезпечує верховенство права. Наша прокуратура не повинна стати виключенням, а новий генеральний прокурор повинен очолити процес реформування прокуратури", - заявив Кучма.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...