Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун звучить гучно

Субота, 6 липня 2002, 16:31
Влада в прокуратурі змінюється. У суботу в центральному офісі ГПУ на Різницькій був офіційно презентований новий генеральний прокурор Святослав Піскун. Були присутні керівники всіх правових і силових відомств країни, в тому числі такі відомі "стовпи законності", як президент Кучма, голова податкової адміністрації Микола Азаров, спікер Верховної Ради Володимир Литвин, голова адміністрації президента Віктор Медведчук тощо.

Представництво владної верхівки було б повним, якби не відсутність прем'єр-міністра Анатолія Кінаха, запросити якого не вважали за необхідне. Аудиторію складала вся прокурорська еліта з усіх регіонів.

Збори тривали менше години, оскільки глава держави цим ранком від'їжджав до Донецька. Як завжди, головною фишкою заходу став виступ самого Леоніда Даниловича та його афоризми а-ля Чорномирдін, які не під силу підробити жодній студії звукозапису.

Кучма вельми утішно охарактеризував особистість Піскуна, і сказав декілька добрих слів на адресу тих, хто не став голосувати проти його пропозиції. "У парламенті переважають нормальні люди, а не ті, хто голосував проти призначення". А потім, президент дуже тепло попрощався з колишнім генеральним прокурором Потебеньком, вручивши йому на згадку орден. "Михайло Олексійович зміцнював законність". Після чого, в своєму незрівнянному стилі, ефектно розвінчав щойно заявлену доблесть екс-прокурора. "Я далекий від думки, що у нас гаразд із законом". Тільки зараз з'ясувалося, що за останні чотири роки у президента нагромадилася маса зауважень до роботи ГПУ. "До мене надходять тисячі скарг на правоохоронні органи… Україна займає перше місце в Європі за числом скарг до європейських контролюючих органів".

Немов надихнувшись повітрям свободи, президент (що напередодні повернувся з Данії), дуже різко виступив проти абсурдного арешту донецького журналіста Володимира Бойка, який потрапив до ізолятора немов якийсь олігарх за підозрою в ухилянні від сплати податків. Леонід Данилович розкритикував цей сумнівний випадок зміцнення законності, і навів його як приклад, на який прокуратура зобов'язана реагувати негайно. "Чи відповідає духу верховенства права використання подібного запобіжного заходу?"

Ніхто не заперечив. "Допрацювалися, - подивився гарант Конституції прямо на Азарова, що сидів перед ним, - А я упевнений, що в Донецьку є кого затримувати". Знову ніхто не заперечив. Будемо сподіватися, цю найцікавішу тезу президент озвучить детальніше в ході зустрічей у суботу з донецькою елітою.

Проте, у президента зберігається дуже оригінальне уявлення про деякі заходи із зміцнення законності. Він заявив про необхідність розширити обвинувачувальні ресурси прокуратури. "Я знаю, іноді прокурору плакати хочеться! Прав у того, кого звинувачують, набагато більше, ніж у того, хто звинувачує". Явно дискусійний пасаж якось не узгоджується з тією ж справою Бойка, зі справою Фельдмана, яку в лавах ДПАУ вів Піскун, та й взагалі з повсякденною практикою української Феміди.

Кучма відзначив також високий в лапках рівень розслідування по банку "Україна". "Сотні мільйонів пішли крізь пальці, а винних немає… Так більше топтатися на місці ми не маємо права".

Промова вийшла загалом вельми критичною щодо нинішнього керівництва прокуратури, що провіщає невеселу кар'єрну перспективу декому зі складу колегії ГПУ.

Проте, за неофіційними даними, президент добився підтримки Піскуна з боку Потебенька, пообіцявши не проводити швидкої зміни діючої команди ГПУ. Разом з тим, симптоматично, що, за словами низки заступників генерального прокурора, про висунення кандидатури Піскуна вони дізналися тільки із засобів масової інформації. До цього моменту з новим шефом вони не зустрічалися, а із самою колегією ГПУ ніхто з нагоди цього призначення не радився.

Відомо, що ще тиждень тому Потебенько активно виступав перед президентом на користь когось зі своїх колишніх заступників - Миколи Гарника або Олексія Баганця. УП писала про підготовку до висунення Святослава Піскуна ще місяць тому, характеризуючи конфлікт інтересів між колегією ГПУ і керівництвом ДПАУ. І тепер багато хто з людей в білих формених сорочках з камінними обличчями слухали компліменти Потебенька на честь нового кумира, який, як раптом з'ясувалося, користується в прокуратурі великим авторитетом.

Про те, що новий генпрокурор дуже скоро доведе свій авторитет по розслідуванню резонансних справ, сумніватися не доводиться. За словами високопоставленого співробітника прокуратури, наступного тижня на прес-конференції буде обнародувана нова версія вбивства Георгія Гонгадзе. Чисто кримінального характеру.

За підозрою в причетності до злочину ГПУ відпрацьовує зараз організовану злочинну групу з семи осіб. Підозрювані в період з 1997 по 2000 рік здійснили серію злочинів, почерк яких має деяку схожість з обставинами вбивства журналіста. ОЗГ ніби спеціалізувалася на викраденнях людей у Києві, які супроводжувалися подальшим убивством жертв і похованням на території області.

Раніше прокуратура також висувала версію вбивства Гонгазде бандою "бєспрєдєльщиков". Однак підозрювані загинули, перш ніж до них добралася ГПУ, причому запропонована версія не витримувала критики. Тепер у полі зору слідства з'явилася нова група "відморозків".

Як на диво, ця версія співпала з обіцянкою Піскуна розкрити справу Гонгадзе. Як і пророкує Леонід Данилович, законність буде зміцнюватися з кожним днем роботи нового генерального прокурора.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування