Донецьк ховає шахтарів

Вівторок, 9 липня 2002, 10:22
У вівторок у Донецькій області відбудуться похорони 35 гірників шахти "Україна", загиблих під час пожежі 7 липня. 9 липня в Україні указом президента оголошено днем трауру.

У Донецьк відправився прем'єр-міністр України Анатолій Кінах, який візьме участь у траурних заходах. Прем'єр також відвідає шахту "Україна" і проведе нараду, на якій будуть розглянуті причини трагедії, а також питання про надання повної соціальної допомоги сім'ям загиблих.

Вогонь на шахті "Україна" (місто Українськ Донецької області, ДХК "Селідовуголь") спалахнув о 1.50 7 липня у середній частині похилого конвеєрного квершлагу (похила підземна виробка у пустих породах, яка служить для транспортування вантажів, людей і води) на горизонті 570 метрів. Усього загинуло 35 чоловік, ще приблизно 10 знаходяться у лікарні, причому двоє - у важкому стані. Сиротами залишилося 48 дітей.

Прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за фактом трагедії на шахті. Кримінальна справа порушена за ст. 272 ч.2 Кримінального кодексу України - "порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей". Створена слідча група, проводиться розслідування.

На прес-конференції у понеділок заступник глави Донецької обладміністрації Володимир Логвиненко висловив сумнів у тому, що причиною пожежі на шахті стало зайняття конвеєрної стрічки. Він висловив думку, що такою причиною могло стати замикання кабеля. Державна комісія повинна оприлюднити результати розслідування причин аварії до 23 липня.

Пожежа у шахті продовжується, її планується погасити протягом 2-3 діб.
Шахта "Україна" державної холдингової компанії "Селідовуголь" введена в експлуатацію у 1963 році. Зарплату гірники в цьому році отримали частково лише за січень.

Уряд виділив на допомогу сім'ям загиблих гірників і потерпілим 4 млн. грн. Крім того, комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і безпеки підготував проект постанови про ліквідацію аварії на шахті "Україна", згідно з яким на відновлення шахти виділяється 4 млн. грн., на ліквідацію наслідків аварії - 2 млн. грн., Інституту травматології - 3 млн. грн.

По даним Держнаглядохоронпраці, на вугільних підприємствах за 6 місяців цього року смертельно травмовано 116 гірників. Сталося 10 аварій з груповими нещасними випадками, під час яких травмовано 33 гірники, з них 16 - смертельно.

За останні 10 років на шахтах України відбулося більше 700 підземних пожеж, 38 вибухів газу і пилу, 78 спалахів метану, більше 1,5 тис. газодинамічних явищ і майже 1,4 завалів гірських пород, внаслідок чого загинуло більше 3400 чоловік.

Серед провідних країн світу Україна займає 10 місце по видобутку вугілля, а по кількості загиблих у шахтах - одне з перших.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування