Шахтарі гинуть через Кучму "і його прислужників" – заява КПУ

Четвер, 1 серпня 2002, 13:17
Комуністична партія України покладає на Кучму "і його прислужників" всю відповідальність за людські жертви внаслідок аварій на шахтах України, в тому числі останньої трагедії на шахті ім.Засядька, що забрала життя 19 шахтарів.

Про це йдеться у заяві президії Центрального Комітету КПУ за підписом першого секретаря ЦК КПУ Петра Симоненка.

У документі також наголошується, що президент Кучма несе відповідальність "за розвал квітучого Радянського Донбасу". "На словах декларуючи пріоритет розвитку вугільної промисловості, Кучма і його численні уряди ведуть справу до повної ліквідації більшості українських шахт", - заявляє ЦК КПУ.

У документі зазначається, що шахтарі України сьогодні злидарюють: борг з виплати заробітної плати гірникам на 1 липня ц.р. перевищує 1 млрд. гривень.

"Держава-банкрут, якою стала Україна, завдяки політиці Кучми, не в змозі забезпечити мінімально необхідну фінансову підтримку галузі", - підкреслюється в заяві. Так, за програмою "Українське вугілля", затвердженою Кабінетом Міністрів України, на 2003 рік необхідно виділити фінансування в обсязі не менше 5,28 млрд. гривень. Тоді як реальні можливості бюджету, зазначається в документі, не більше 2,2 млрд. гривень. Це на 20% менше фактичного фінансування поточного року.

У документі констатується, що "численними людськими жертвами, важкими травмами і професійними захворюваннями шахтарів оплачено видобуток кожної тонни українського вугілля, рівень якого порівняно з 1990 роком впав фактично в 2,4 рази".

ЦК КПУ наголошує, що "на шахтарській крові наживаються кримінальні олігархи, на шахтарському терпінні, на шахтарських життях тримається правлячий режим, що прогнив".

КПУ докладе всіх зусиль для підтримки шахтарів, зробить все можливе для недопущення подальшого розвалу вугільної промисловості України, говориться в документі.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування