Піскун взявся за Тимошенко.
Її звинувачують навіть в "ухилянні від призову за мобілізацією"

П'ятниця, 2 серпня 2002, 18:39
Піскун порушив нову кримінальну справу проти Тимошенко. Зробив це за традиційною схемою Потебенька, оприлюднивши сенсацію після закінчення робочого дня п'ятниці, перед двома вихідними, коли чиновники пішли відпочивати. Цікаво, що кримінальну справу порушив не слідчий, а особисто Піскун – людина, що не зникає з інформаційного простору вже місяць.

Генпрокуратура закидає...

Кримінальну справу проти Тимошенко порушено за ознаками злочинів, передбачених такими статтями Кримінального кодексу (цитується за офіційним повідомленням Генпрокуратури):

- ч.5 ст. 191 - привласнення коштів в особливо великих розмірах від реалізації споживачам України російського природного газу,

Стаття 191.
5. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою) - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.


- ч.3 ст. 27, ч.4 ст. 28, ч.2 ст. 29, ст. 30, ч.5 ст. 191 КК України - організація, привласнення коштів в особливо великих розмірах від реалізації природного газу,

Стаття 27
3. Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Стаття 28
4. Злочин визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (три і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп.

Стаття 29
2. Організатор, підбурювач та пособник підлягають кримінальній відповідальності за відповідною частиною статті 27 і тією статтею (частиною статті) Особливої частини цього Кодексу, яка передбачає злочин, вчинений виконавцем.

Стаття 30. Кримінальна відповідальність організаторів та учасників організованої групи чи злочинної організації

1. Організатор організованої групи чи злочинної організації підлягає кримінальній відповідальності за всі злочини, вчинені організованою групою чи злочинною організацією, якщо вони охоплювалися його умислом.

2. Інші учасники організованої групи чи злочинної організації підлягають кримінальній відповідальності за злочини, у підготовці або вчиненні яких вони брали участь, незалежно від тієї ролі, яку виконував у злочині кожен із них.


- ч.2 ст. 336 КК - службова фальсифікація, ч.3 ст. 27 і ч. ст. 366 КК - організація службової фальсифікації

Стаття 336. (!!!) Ухилення від призову за мобілізацією
Ухилення від призову за мобілізацією - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.


В Генпрокуратурі так швидко готувалися до цього рішення, що навіть не перевірили всі статті КК. Мабуть мається на увазі стаття 366?

Стаття 366
2. Службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


- ч.2 ст. 364 КК - зловживання владою або службовим становищем.

Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем
2. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Розслідування кримінальних справ доручене головному слідчому управління Генеральної прокуратури України.

 
 
...Тимошенко відкидає

Сама Тимошенко каже, що дізналася про рішення Піскуна з преси. Через півтори години після появи новини з Генпрокуратури вона провела брифінг в офісі своєї партії. При цьому вона чи дійсно була спокійною, чи намагалася робити такий вигляд.

Порушення кримінальних справ проти себе лідер БЮТ пояснює реакцією президента Кучми та його оточення на проголошені наміри провести у вересні акції громадянської непокори. За її словами, Генпрокурор порушив "не нові, а старі кримінальні справи за обвинуваченнями, які лунають вже багато років". І, каже Тимошенко, Києво-Святошинський суд сами за цими епізодами скасував постанови про порушення кримінальних справ та притягнення її до кримінальної відповідальності.

В той же час Тимошенко переконана, що порушення кримінальної справи не вплине на проведення восени протестного виступу. "Жодні дії, кримінальні справи не зупинять роботи нашої партії з розгортання акції у регіонах. По Україні діють понад 23 тисячі агітбригад, які мобілізують націю на перемогу". "Люди при владі не зрозуміли, що їх час вже пройшов і порушенням кримінальних справ це не зупинити", - каже Тимошенко.

Вона поки не дуже хоче аналізувати можливі результати голосування про зняття з неї депутатського імунітету. "Існує недоторканність чи ні - це не змінить наших намірів. 2,5 роки я працювала без жодної недоторканності", - пояснює вона. Голосування щодо притягнення до кримінальної відповідальності "буде питанням моралі кожного народного депутата", вважає Тимошенко.

Тим часом Віктор Швець - адвокат Тимошенко – в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заявив про безпідставність висунутих проти неї обвинувачень.

Він зазначив, що, оскільки раніше порушені проти неї кримінальні справи "потерпіли фіаско", Генпрокуратура "намагається вигадати щось нове".

"Я, як захисник, вважаю, що будь-яких законних підстав для порушення нових карних справ у Генпрокуратури немає. Вона не здійснювала жодних злочинів", - сказав Швець.

Відповідаючи на запитання про подальші дії, адвокат зазначив, що "ми діятиме в межах чинного законодавства. "Сьогодні ми з Тимошенко вирішимо всі питання про свої подальші дії стосовно порушення нових обвинувачень", - підкреслив він. За словами Швеця, зараз Тимошенко знаходиться у Києві. Також ані сам адвокат, ані його клієнт ще не отримали жодних повідомлень з Генпрокуратури.

Сама Тимошенко повідомила журналістам, що не буде подавати скаргу на рішення Піскуна, а захищатиме позитивний для себе вердикт Києво-Святошинського суду в апеляційній інстанції, куди Обиход спрямував заяву ще у травні.

Раніше Генпрокуратура вже звинувачувала Тимошенко, зокрема, у фальсифікації документів, ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах. Зокрема, мова йде про "фальсифікацію документів і контрабанду в 1996 році російського природного газу в обсязі близько 3 млрд. кубометрів на суму 445 млн. грн. через митний кордон України в складі організованої групи шляхом використання фіктивних документів".

У лютому-березні 2001 року Юлія Тимошенко була взята під варту і перебувала у Лук'янівському СІЗО в Києві - Генпрокуратура звинувачувала її в дачі хабара колишньому прем'єру Павлові Лазаренку, контрабанді російського газу, фальсифікації й ухиленні від сплати податків під час її керівництва корпорацією "Єдині енергетичні системи України".

Тимошенко звільнили за рішенням суду пізно увечері 27 березня і прямо з в'язниці відправили у приватну клініку у зв'язку з хронічним захворюванням шлунка.

Пізніше голова Верховного суду Віталій Бойко припинив рішення Київського міськсуду, у відповідності з яким Тимошенко була повторно заарештована - біля її лікарняної палати була виставлена охорона. У зв'язку з цим Генеральна прокуратура України обрала запобіжний захід щодо Юлії Тимошенко у вигляді підписки про невиїзд.

Після обрання у березні 2002 року до парламенту Тимошенко користується депутатською недоторканністю.

На початку червня нинішнього року заступник генпрокурора Микола Обиход вніс до Верховної Ради України подання про дачу згоди на притягнення до карної відповідальності народного депутата Тимошенко.

Документ не розглядався і був повернений, оскільки згідно з українським законодавством, таке подання мав право вносити тільки генеральний прокурор - його посада на початку червня була вакантною після обрання Михайла Потебенька депутатом парламенту.

Читайте також:

Тимошенко взяла в адвокати Феміду

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News