Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Однакова кількість львівян впевнені, що на їх горі політичний капітал заробляє президент і опозиція

Субота, 3 серпня 2002, 17:55
Більшість жителів Львова покладають вину за трагедію 27 липня на організаторів авіашоу. Це показало опитування соціологічної служби Українського центра економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведений на замовлення газети "Дзеркало тижня" з 30 липня по 1 серпня у Львові за участі 869 респондентів.

Організаторів заходу вважають винними 58,9% респондентів. 21,4% опитаних схильні винуватити пілотів, 20,5% - Верховного головнокомандуючого Збройними силами - президента Кучму.

17,7% опитаних вважають, що в трагедії винна місцева влада, 16,9% - Міністерство оборони. При цьому не змогли відповісти 14,6%.

56,1% львівян не вірять в те, що покарані будуть саме ті, хто насправді винен. Лише 18% вірять в неупереджений вердикт. Майже 26% респондентів не змогли відповісти на це питання.

43,5% опитаних вважають, що на трагедії "і влада, і опозиція не стараються заробити політичний капітал, а допомагають, чим можуть".

При цьому все ж 10,9% опитаних вважають, що "політичний капітал на трагедії намагається зробити президент", 10,3% - ті, хто знаходиться в опозиції. 9,6% вбачають нещирість в діях і заявах місцевої влади, 34,6% не змогли визначитися з відповіддю на поставлене питання про прагнення різних сил заробити політичний капітал.

Учасники опитування вважають профессіоналізацію армії найбільш дійовою мірою запобігання у майбутньому трагедіям, подібним львівській і іншим, що сталися з вини збройних сил. На питання: "Як ви вважаєте, які заходи необхідно ухвалити, щоб уникнути подібних трагедій надалі", 45,4% респондентів обрали варіант відповіді "Перехід армії на професійну основу". Іншою необхідною складовою безпеки 43,8% львівян назвали поліпшення економічного становища країни. 41,3% виступають за "збільшення державних витрат на потреби оборони".

Крім цього, 20,6% респондентів виступають за "встановлення суворого громадського контролю над армією". На відсоток менше тих, хто вважає ефективним заходом "обов'язкове покарання справжніх винуватців у всіх трьох випадках", в яких брали участь військові. Лише 5% вважають доцільним "призначення міністром оборони цивільної особи". Не замислювалися над цим питанням 4% учасників опиту.

В багатьох львівян немає однозначної відповіді на питання про доцільність затримання чотирьох високопоставлених представників Військово-повітряних сил. 26,9% респондентів не змогли відповісти на питання: "Чи вважаєте ви виправданим взяття під варту головнокомандуючого ВПС генерала Стрельникова, командуючого корпусом генерала Оніщенка, заступника командуючого корпусом генерала Третьякова і заступника керівника польотів підполковника Яцюка?"

39,3% вважають подібну міру виправданою, 33,8% - ні.

Лише 2,2% опитаних вважають, що і надалі "треба провести військові паради, шоу і показові стрільби". 43,2% допускають їх проведення, "але за умов існування суворого контролю безпеки людей". 54,5% сказали своє категоричне "ні" парадам і воєнізованим шоу.

52,5% з тих, хто виступає за заборону таких видовищ, переконані в тому, що це треба зробити внаслідок безпеки, 46,3% - з економічних причин.

Трагедія забрала життя 84-х осіб. Усього за даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, включаючи загиблих, постраждали 236 чоловік.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: