У Львові закінчився другий суд на вбивцями Білозіра

Середа, 7 серпня 2002, 12:30
Апеляційний суд Львівської області засудив Дмитра Воронова, обвинуваченого у вбивстві композитора Ігоря Білозіра, до позбавлення волі на 10 років. Юрій Калінін, як співучасник, засуджений до 8-ми років позбавлення волі. Такий вердикт винесений у середу у Львові.

Крім цього, суд постановив провести службове розслідування в медустанові, де помер Білозір.

Термін позбавлення волі враховує час, проведений обвинуваченими в слідчому ізоляторі. Адвокати Воронова та Калініна збираються подавати ще одну апеляцію.

Як повідомлялося раніше, прокуратура Львівської області вимагала для Воронова 15 років позбавлення волі, а для Калініна - 12 років.

Під стінами суду на мітинг зібралося приблизно 100 чоловік, що представляють праві партії та громадські організації. Вони вимагають, щоб суд підтвердив обвинувачення прокуратури та засудив підсудних відповідно до 15-ти та 12-ти років позбавлення волі. Мітинг проходить без ексцесів.

Український композитор Білозір помер 28 травня 2000 року в лікарні швидкої допомоги у Львові. Смерть наступила від травм, отриманих внаслідок інциденту в кафе "Цісарська кава". Білозір та його друзі почали співати українські пісні, що викликало невдоволення іншої групи відвідувачів. Виникла бійка, в якій Білозір був травмований, його доставили до лікарні швидкої допомоги, де від отриманих травм він помер.

28 вересня 2001 року Львівський обласний суд визнав винними у вбивстві композитора Воронова і Калініна, визначивши для них покарання у вигляді 15 і 12 років позбавлення волі відповідно. Крім того, суд постановив стягнути з підсудних 50 тис. грн. матеріальної компенсації на користь дружини, сестри і матері покійного композитора. Адвокати обвинувачених оскаржили це рішення, і в січні 2002 року Верховний суд України відмінив як необгрунтований вирок в цій справі. Верховний суд повернув справу в апеляційний суд на перегляд іншою колегією суддів.

Вбивство композитора мало значний суспільно-політичний резонанс. Зокрема, деякі депутати міськради Львова минулого скликання пропонували ввести мораторій на виконання російськомовних пісень "низької якості", але ця пропозиція не була підтримана необхідною кількістю голосів.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування