Піскун знає таємницю вбивства Георгія Гонгадзе?

Вівторок, 3 вересня 2002, 18:37
Генеральна прокуратура ставить останню крапку в питанні таращанського тіла. У вівторок Піскун повідомив: із "100-відсотковою впевненістю" можна говорити, що воно належить Георгію Гонгадзе.

"Учора ввечері [2 вересня 2002] Генпрокуратура України отримала висновок судово-медичної експертизи про те, що "таращанське тіло" є тілом Георгія Гонгадзе, про що Генпрокуратура винесла відповідну постанову", - повідомив Піскун.

Нова експертиза була проведена головним бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я з 6 серпня по 2 вересня 2002 року. Генпрокурор повідомив, що під час розслідування були виявлені докази, які дозволили провести експертизу "таращанського тіла" в Україні, без продовження дослідження ДНК.

Під висновком експертизи стоять підписи 10 експертів, які, каже Піскун, мають стаж із подібних проблем у 15-40 років. Очолював групу головний судмедексперт Юрій Шупік. Також у документі враховані дані, виявлені американськими експертами ФБР та Міноборони у квітні 2001 року.

Генпрокурор повідомив, що ця експертиза тіла була останньою і заплановане розслідування із залученням іноземних фахівців проводитися не буде. "Це абсолютно не потрібне, оскільки з'явилися докази", які, за словами Піскуна, дозволили встановити істину силами українських дослідників.

Заступник генпрокурора Віктор Шокін повідомив Інституту масової інформації, що експертиза мала дати відповідь на сорок дев’ять питань, сформульованих слідством, серед яких питання про причину, дату смерті та ідентичність таращанського тіла.

Тепер Піскун збирається зв'язатися з мамою журналіста з тим, щоб вирішити питання про поховання тіла, оскільки "у цьому є специфіка". "Мама повинна визначити, де вона хоче поховати тіло, і ми надамо їй необхідну допомогу".

Він також повідомив про те, що зателефонував голові Української греко-католицької церкви кардиналу Любомиру Гузару з тим, щоб тіло Георгія Гонгадзе було поховане, "не порушуючи християнських традицій, оскільки тіло без голови".

У вівторок Піскун також назвав причину смерті Георгія, яку слідство не могло встановити протягом двох років. Генпрокурор заявив, що він загинув через відсікання голови від тіла: "У нас є відповідь на питання, як саме був вбитий Георгій Гонгадзе, і що травми, які на ньому були, пов'язані із убивством, і були прижиттєвими. Тобто голову відтинали не потім".

ІМІ з посиланням на "працівників Генпрокуратури" повідомило, що Георгій Гонгадзе деякий час залишався живий після викрадення. Протягом усього цього часу його піддавали тортурам. Улашівське лісництво не є місцем убивства. В місце, де було знайдене тіло журналіста, його було доставлено вже без голови.

За словами генпрокурора, слідство також встановило точну дату смерті Гонгадзе, однак він не повідомив її. "Є одна причина, яка перешкоджає назвати це", – зазначив Піскун, відмовившись при цьому уточнити, про що йдеться.

Відповідаючи на питання про свідчення, що Георгія Гонгадзе бачили через два дні після зникнення в одному з київських барів, Піскун зазначив, що "ці свідчення враховані слідством".

На питання про те, чи встановлена причетність "банди перевертнів" до вбивства журналіста, генпрокурор повідомив, що відносно цього "доказів немає".

Коментуючи арешт прокурора Таращанського району, Піскун повідомив, що цей запобіжний захід був обраний для нього "у зв'язку зі скоєнням злочину". Він також повідомив, що у справі Гонгадзе пред'явлені обвинувачення слідчому Таращанського району. Обидва вони підозрюються у зловживанні службовим становищем. Піскун пообіцяв, що таращанський прокурор тільки відкрив список затриманих у цій справі.

В той же час Піскун відмовився до закінчення слідства відповідати на питання про підозрюваних у скоєнні злочину, і сказав, що Генпрокуратурою перевіряються всі версії у цій справі. При цьому додав: слідство близьке до розкриття вбивства.

На питання про те, чи живий убивця Георгія Гонгадзе, генпрокурор сказав, що йому "тяжко відповідати на це питання". "Я з ним останнім часом не спілкувався", - сказав Піскун.

Він також назвав причини, через які розслідування справи гальмувалося. За словами Піскуна, після його призначення генпрокурором розслідування "почалося майже спочатку". Він зазначив, що слідчі виїжджали до Таращанського району та провели слідчі дії на місці поховання журналіста. Як заявив генпрокурор, "було пересипано весь ґрунт у могилі та знайдено необхідні докази", які весь цей час лежали в землі. "Докази у справі мають давність два роки", - сказав генпрокурор.

На питання, чи можна сказати, що розслідування навмисно затягувалось за попереднього генерального прокурора, Піскун припустив, що, можливо, сталося це просто через недосвідченість деяких фахівців.

Піскун також пообіцяв, що "обов'язково" буде проведена експертиза плівок записів колишнього майора Управління держохорони Миколи Мельниченка. Ще він повідомив, що до матеріалів кримінальної справи приєднані вже наявні висновки експертизи американської фірми "Бек Тек", оскільки вони "несуть у собі відповідну інформацію".

P.S. від "Української правди". Залишаючи поза коментарем питання про достовірність встановленого Генеральною прокуратурою, не можна не помітити дивних моментів.

Як так сталося, що експертиза раптом змогла встановити причину смерті? Понад рік тому, у квітні 2001, це не здатні були зробити ні українські фахівці, ні американські. І ось це вдається – незважаючи на те, що тілу вже майже два роки.

Ще одне питання: чому не оприлюднюється дата вбивства, якщо вона відома слідству? Як це може вплинути на поведінку ймовірних убивць, якщо протягом цієї прес-конференції ними отримано досить сигналів про можливу небезпеку для себе?

Третє: якою є участь у цій справі прокурора Таращанського району? Якщо його вже арештовано, чому не оприлюднюється, у чому він підозрюється?

Четверте: чи не пов'язана поява нової інформації з бажанням якнайшвидше поховати тіло Георгія? Враховуючи, що зроблено це буде Львові, таким чином влада переміщує протестну хвилю до столиці Галичини. Чи тільки людськими мотивами можна пояснити бажання Піскуна допомогти у похованні? Генпрокурор навіть кардиналу Гузару готовий подзвонити…

П'яте: як розуміти жарти Піскуна, який "останнім часом не спілкувався" з убивцею Георгія Гонгадзе?

І шосте: хто конкретно зі слідчих не мав фахової підготовки, через що слідство півтора року стояло на місці? І чи не тиснули на них люди з голосами, які також можна було почути на плівках Мельниченка?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування