Як трійка проти Кучми агітує

Четвер, 5 вересня 2002, 15:52
Наступні півтора тижні Симоненко, Мороз і Тимошенко проведуть у автомобілях та готелях. Кілометр за кілометром вони долають в агітаційному турі провінцією, закликаючи приєднуватися до опозиційних мітингів 16 вересня. Турне "трійки" розраховано таким чином, щоб за добу вони встигали проводити по мітингу в двох обласних центрах. З середи по суботу опозиціонери мають проїхати Західною Україною, інші регіони - наступного тижня.

Безпрецедентний союз трьох провідних політиків не показують по телебаченню і про нього не пишуть в газетах. З Житомира повернувся кореспондент УП, який спостерігав за антикучмістами у народній стихії.


Кожен з "трійки" їздить на своїм машині. Головна інтрига – це стосунки між Симоненком та Тимошенко. Їх погляди лежать на різних полюсах політичного глобусу, колись вони уособлювали класових антагоністів – борець за права пролетарів та колишній олігарх. Складно сказати, хто зробив більше кроків на зустріч, однак зараз вони спокійно стоять під спільним антикучмівським прапором.

Толерантні стосунки всередині "трійки" – безумовний успіх опозиції. Хоча було б неправдою сказати, що ніяких підозр один до одного у парі Симоненко-Тимошенко не відчувається.

Наприклад, хто бачив, як вітаються Мороз і Тимошенко, можуть розповісти, що при зустрічі вони злегка обіймаються. Симоненко ж просто тисне лідерці БЮТ руку.

 
 
Ще одне спостереження: Симоненко і Тимошенко на мітингу рідко стоять пліч-о-пліч, їх постійно хтось розділяє: чи, то Мороз, чи хтось із місцевих діячів. Тому, здається, протягом кількох годин у Житомирі вони обмінялися лише декількома репліками.

Можливо, це просто гордість Симоненка – оскільки рейтинг КПУ в півтора раза вищий сумарного показника СПУ та БЮТ. Можливо, так несвідомо проявляється його небажання публічно компрометувати себе. Однак сама Тимошенко розповіла УП, що нічого подібного у відносинах із головним комуністом не відчуває.

Але якщо такі моменти і мають місце, то вони не помітні з натовпу, і в цілому "трійка" виглядає об'єднанням партнерів. Були, кажуть, суперечки між СПУ та КПУ, хто відкриватиме мітинг у Житомирі. Зрештою, це право віддали Симоненку – комуністи посіли друге місце на виборах в області після "Нашої України", яка до акції не долучалася. (Можливо, через це й четвірка пішла зі сцени під "И вновь продолжается бой, сердцу тревожно в груди, и Ленин такой молодой…")

Ще одна позитивна риса "трійки" – це їх гармонійні відносити з публікою. Кожен робить наголос на своєму. Симоненко виступає із соціальними вимогами, приправленими комуністичною ідеологією та колоритними характеристики влади, наприклад, "прохіндєї" та "мародьори". Він вимагає безкоштовної освіти, високих пенсій та зарплат, дешевого транспорту, виплати заощаджень, "припинення кримінальної приватизації та повернення підприємств у народну власність". Усе це переривається оплесками, адже, як показують соцдослідження, найголовніший мотив для виступів мас – це погіршення рівня життя.

Мороз говорить більше про необхідність демократизації влади. При цьому дуже сильно б'ють по натовпу приклади з цифрами про зловживання чинного президента. "Кучма вкрав 2 мільярди доларів", - говорить із посиланням на Мельниченка лідер соціалістів. "Він забрав із Чорнобильського фонду на ремонт свого кабінету 10 мільйонів". "Йому подарували яхту за 12 мільйонів". У відповідь хором бабусі жахаються: "Боже!".

Тимошенко персоніфікує – доля народу вирішується одним розчерком пера Кучми. Також вона намагається втлумачити, чому реформи не вдалися, та що її "команда" здатна за 3-4 роки вивести державу на європейський рівень.

Головне враження: людина йде до опозиції зі своєю особистою бідою. Завдання ж трійки – упіймати цю хвилю протесту, народжену всередині кожного знедоленого, і переправити конкретно на одну особу, Леоніда Кучму. Так, дива мовної акробатики демонстрував Мороз, відповідаючи на вимогу обуреного житомирянина: "Чому не скасований закон про заборону самогоноваріння?". Зрештою, "злочинна влада" проявилася і тут.

Тому широкий спектр тем, яких торкається "трійка" у своїх виступах, виправданий. Але, з іншого боку, чим частіше вигукуєш програмні вимоги, тим більше стає очевидною несумісність ідеологій "трійки". Є небезпека втратити об'єднуюче ядро – вимогу зміщення Кучми. І якщо б в народу переважало не емоційне сприйняття, була б очевидна протилежність позицій Симоненка та Тимошенко: так, перший узагалі за скасування президентства, друга ж боїться передачі арсеналу державної влади до парламенту. А якби четвертим на сцені стояв Ющенко, різниця була б ще більш красномовною – він-то точно проти "повернення підприємств у народну власність".

До речі, про Ющенка. Його відсутність – одна з найпопулярніших тем у записках до Тимошенко та Мороза. Обидва кажуть, що приєднання екс-прем'єра – лише питання часу, бо "Наша Україна" є "дуже складний організм", а "той, хто стає в опозицію, відразу ж натравлює на себе всю державну машину репресій".

І ще одна проблема, яка стала очевидною в Житомирі, а потім і в Рівному – це невисока відвідуваність акцій протесту. Якщо в Житомирі три тисячі можна було пояснити тим, що мітинг розпочався вранці робочого дня, то п'ять тисяч у Рівному явно не відповідають калібру політичних фігур, які завітали до міста. В четвер "трійка" була в Луцьку. За словами представника прес-служби БЮТ, міліція називала чисельність у 10 тисяч осіб, хоча наводять й інші цифри – 3 тисячі. Ввечері запланований мітинг у Львові. Тоді й стане відомо, чи пішла акція по зростаючій.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування