Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

IV. ЗЛОВЖИВАННЯ ТИМОШЕНКО Ю.В. У 1999-2000 СВОЇМ СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ ВЩЕ-ПРЕМ'ЄР МІНІСТРА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПАЛИВНО- ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ ПРИ ЗАКУПІВЛІ ПО ЗАВИЩЕНИХ ЦІНАХ ПІД КРЕДИТ ОЩАДБАНКУ ІМПОРТНОГО ВУГІЛЛЯ ДЛЯ ЕНЕРГОГЕГНЕРУЮЧИХ КОМПАНІЙ УКРАЇН

П'ятниця, 6 вересня 2002, 21:34
Тимошенко Ю.В., у період з 30 грудня 1999 по 19 січня 2001 займаючи посаду віце- прем'єр міністра України з питань паливно-енергетичного комплексу та відповідно до своїх функціональних обов'язків, затверджених Постановою КМУ від 21 січня 2000 р. № 83 була зобов'язана:

-- розробляти та реалізовувати державну політику у паливно-енергетичному комплексі, зокрема забезпечувати енергетичну безпеку держави, розв'язувати проблеми розрахунків в енергетичному секторі, диверсифікувати джерела постачання енергоносіїв, розвитку сировинної бази;

-- розробляти пропозиції щодо реформування енергоринку, розвитку енергетики, вугільної, газо- та нафтодобувної галузей,

-- в межах своїх функціональних повноважень спрямовувати, координувати та контролювати діяльність Міністерства палива та енергетики і Національної комісії регулювання електроенергетики, а також координувати діяльність Державного комітету з енергозбереження.

Відповідно до вказаної постанови Тимошенко Ю.В. не мала повноважень видавати розпорядження Кабінету Міністрів України щодо придбання імпортного вугілля за визначеними нею цінами.

Будучи службовою особою -- державним службовцем, діючи умисно, з корисливою метою особистого збагачення та в інтересах третіх осіб, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, Тимошенко Ю.В. у червні-вересні 2000 року організувала закупівлю по завищених цінах під кредит Ощадбанку України у сумі 25 млн.грн., імпортного вугілля (Польща, Росія, Казахстан) для енергогенеруючих компаній ВАТ «Західенерго», «Донбасенерго», «Центренерго» і «Дніпроенерго» через компанії «Орсіаль» (м.Київ), «УкрКазуголь», “Bear Valley LTD” (Віллінгтон США) та Польські компанії «Веглококс», “Capital LTD, Konin Poland”.

Так, 15.09.2000 Тимошенко Ю.В. власноручно підписала протокольне доручення Кабінету Міністрів України енергогенеруючій компанії «Центренерго» до кінця доби 15.09.2000 укласти контракт на поставку вугілля за ціною 27.5 доларів за тону, з фірмою “Rutek Holding Ltd” (Великобританія), «Орсіаль» (м.Київ) та інш., а Ощадбанку України виставити необхідні акредитиви на загальну суму 25 млн.грн., у той час, як в Україні видобувалось вугілля, яке за своїми якісними характеристиками відповідало усім вимогам для використання на ТЕС ВАТ «Центренерго», але на його закупівлю, Тимошенко Ю.В., як Віце-прем'єр міністром з питань паливно-енергетичного комплексу, кошти не виділялись.

Як свідчать матеріали НЦБ Інтерполу у Великобританії, директорами компанії “Rutek Holding Ltd” є Брауна Манда та Шифере Ентоні.

Ніяких документів на постачання вугілля в Україну вони не підписували.

Протокольним дорученням Тимошенко Ю.В. від 01.09.2000 ВАТ «Донбасенерго» було доручено збільшити кількість вугілля, яке постачалось фірмою “Rutek Holding Ltd”. На виконання вказаного доручення Тимошенко Ю.В., ВАТ «Донбасенерго» 05.09.2000 уклало додаткову угоду із Зуєвською ТЕС на поставку Російського енергетичного вугілля у кількості 850 000 тон на суму 22 млн. 100 тис. доларів США.

Відповідно до актів приймання-передачі, фактично було поставлено фірмою “Rutek Holding Ltd” на Зуєвську ТЕС 120 тис. 119.6 тон вугілля на суму 3 млн. 136.039.27 доларів США, які були перераховані Ощадбанком України на розрахунковий рахунок 333423330008 у “Optiva Bank”Tallin. Estonia.

17.08.2000, фірмою «Орсіаль» (м.Київ) було укладено контракт з польською компанією «Беглококс» на поставку 800 000 тон вугілля на суму 20 млн.доларів США за ціною 23.7 доларів США за тону.

У зв'язку з тим, що ВАТ «Західенерго» не погоджувалось на співпрацю з фірмою- посередником, Тимошенко Ю.В. підписала доручення Кабінету Міністрів України № 37 від 01.09.2000 яким зобов'язала ВАТ «Західенерго» терміново підписати угоду на поставку у вересні 2000 ЗАТ «Орсіаль» «максимально можливих обсягів вугілля».

Після цього, 15.09.2000 ВАТ «Західенерго» підписало комісійну угоду із ЗАТ «Орсіаль» на поставку 830 000 тон польського вугілля на суму 20 млн.доларів США.

Таким чином, Тимошенко Ю.В., зобов'язавши енергогенеруючі компанії укладати контракти на постачання вугілля комерційними структурами -- фірмами посередниками, у т.ч. закордонними, під гарантію кредитних коштів державного банку «Ощадбанк України», діючи умисно, в інтересах третіх осіб та зловживаючи своїм службовим становищем, вчинила злочин, передбачений ст.364 ч.2 КК України (Зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.)

Тяжкі наслідки зловживання Тимошенко Ю.В. службовим становищем виявились у тому, що не маючи права і відповідних повноважень видавати розпорядження Кабінету Міністрів України щодо придбання імпортного вугілля за визначеними нею цінами, які були вищі за ціни на енергетичне вугілля аналогічного класу вітчизняного видобутку вона, зобов'язавши енергогенеруючі компанії укладати контракти на постачання вугілля комерційними структурами -- фірмами посередниками, у т.ч. закордонними, змусила перерахувати 3 млн. 136 тис. 039.27 доларів США на рахунок компанії “Rutek Holding Ltd” № 333423330008 у “Optiva Bank”Tallin. Estonia, директори якої Браун Манд та Шифере Ентоні ніяких документів на постачання вугілля в Україну не підписували.

На закупівлю ж енергетичного вугілля в Україні, яке за своїми якісними характеристиками відповідало усім вимогам для використання на ТЕС ВАТ «Центренерго», Тимошенко Ю.В., як віце-прем'єр міністр з питань паливно- енергетичного комплексу, кошти, у тому числі кредитні, не виділялись.

Подається у оригіналі за газетою "2000"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування