ТАК ТРИМАТИ!

Середа, 2 жовтня 2002, 16:30
УНІАН відповідає на глухоту Банкової, яка у вівторок не почула заяв журналістів агентства про тиск та цензуру, які з'явилися в УНІАН після приходу туди нового керівництва. У середу колектив агентства оприлюднив відкритий лист, адресований президенту країни, спікеру та навіть керівнику Головного управління інформаційної політики адміністрації президента Сергію Васильєву.

Як повідомляють журналісти агентства, після оприлюднення заяви на сайті у вівторок, колектив провів переговори з Юричком для спроби вирішення ситуації, однак не отримав від нього жодних гарантій щодо захисту права журналістів на неупереджене висвітлення подій, які відбуваються в Україні, права на свободу слова, а також права на працю.

Разом із тим, під час цієї зустрічі Юричко не зміг чітко пояснити колективу коло своїх повноважень, а також те, як розмежовуються повноваження виконавчого директора з повноваженнями головного редактора УНІАН Олександра Харченка, який на момент представлення Юричка колективу перебував у відрядженні і має повернутися лише за кілька днів.

Водночас колишній генеральний директор УНІАН, а нині керівник корпорації "Інформаційні системи України" Михайло Батіг, який підключився до вирішення конфлікту, попросив журналістів поки що утриматися від радикальних дій і запевнив їх у тому, що він намагатиметься зробити все для розв'язання ситуації. (До корпорації "ІСУ" входить ряд ЗМІ, в т.ч. УНІАН).

На даний момент колектив продовжує виконувати свої професійні обов'язки, але вважає питання відкритим.

Разом із тим у середу співробітники продовжили збір підписів під заявою колективу, розповсюдженою у вівторок. Заяву підписують не лише журналісти, а й інші працівники агентства.

Після того, як учора представники влади висловили думку, що не можуть реагувати на цю заяву, оскільки вона не є офіційним зверненням, зараз колектив агентства готує відкритого листа до представників різних гілок влади, в якому інформує про ситуацію в агентстві, а також просить надати свою оцінку ситуації, що склалася.

На цей момент Юричко не втручається в журналістську роботу, він також не проводив додаткових зустрічей з колективом і не повідомляв про можливі шляхи вирішення конфлікту.

Разом із тим колектив агентства висловлює занепокоєння тим, що Юричко у своїх коментарях іншим засобам масової інформації намагається персоніфікувати конфлікт.

Колектив також наголошує на тому, що конфлікт набув розвитку не з 1 жовтня, а з моменту появи Юричка в агентстві майже тиждень тому.

Від самого початку журналісти намагалися знайти спільну мову з Юричком у питанні підходів до написання інформації, а також намагалися отримати відповіді щодо кожної інформації, яка була суттєво скорочена або взагалі вилучена з інформаційної стрічки агентства.

Водночас Юричко підкреслював, що стандарти написання інформації не змінюються. Однак ми відчуваємо протилежне, зокрема у тому, що стосується інформації, яка містить коментарі народних депутатів та лідерів партій, які перебувають в опозиції до влади, з гострими висловлюваннями на адресу влади.

Колектив УНІАН ще раз підкреслює, що оприлюднена заява є позицією працівників агентства, а не якоїсь окремої людини, що підтверджують підписи під заявою.

Ми заявляємо, що відстоюватимемо кожного колегу, над яким нависне загроза звільнення.

Ми також хочемо висловити подяку усім тим, хто підтримав нас у нашому прагненні зберегти найкращі традиції агентства та його репутацію.


Відкритий лист
колективу інформагентства УНІАН


Президентові України Леоніду КУЧМІ,

Голові Верховної Ради України Володимиру ЛИТВИНУ,

Голові Комітету Верховної Ради
з питань свободи слова та інформації
Миколі ТОМЕНКУ,

Уповноваженому Верховної Ради
з прав людини Ніні КАРПАЧОВІЙ,

Голові Державного комітету з питань
інформаційної політики, телебачення
і радіомовлення Івану ЧИЖУ,

Начальнику Управління інформаційної
політики Адміністрації Президента
Сергію ВАСИЛЬЄВУ.

Ми, співробітники інформаційного агентства УНІАН, звертаємося до Вас у зв'язку з ситуацією, що склалася в агентстві.

Протягом останнього тижня після появи в агентстві Василя Юричка, призначеного виконавчим директором УНІАН, ми почали відчувати прояви політичної цензури.

Зокрема, на нашу думку, деякі вказівки Юричка з приводу матеріалів, які мали потрапити на інформаційну стрічку агентства, були продиктовані політичною кон'юнктурою.

Наприклад, 1 жовтня за особистим підписом Юричка на інформаційній стрічці агентства з'явився матеріал "Народні депутати шантажують незалежну пресу". У цьому матеріалі розповідалося про те, що народні депутати України Петро Симоненко, Олександр Мороз та Юлія Тимошенко нібито тиснули на керівництво УНІАНу з тим, щоби отримати можливість провести прес-конференцію у конференц-залі агентства.

Після того, як депутати отримали копію цього повідомлення УНІАН, вони ще під час прес-конференції заявили про те, що залишають за собою право звернутися до суду з позовом до керівництва УНІАН.

Інформація про намір депутатів вийшла на стрічці агентства під назвою "Опозиційна "трійка" може звернутися до суду з позовом до керівництва УНІАН", однак через 30 хвилин була знята за усною вказівкою Юричка, яку він дав редакторам у присутності випускової бригади.

Крім того, світ не побачив матеріал "Опозиційні депутати вважають, що в Україні продовжується узурпація ЗМІ", в якому розповідалося про оцінку Тимошенко та Мороза вищевикладених подій.

Протягом останнього тижня журналісти УНІАН отримували неодноразові вказівки щодо змісту інформації, яка мала вийти на стрічці.

При цьому Юричко неодноразово погрожував співробітникам агентства звільненням у випадку невиконання його розпоряджень, що стосувались розстановки політичних акцентів в інформаційних матеріалах агентства.

Незважаючи на запевнення керівництва УНІАН про те, що незалежна інформаційна політика, яку проводив УНІАН до призначення Юричка, залишатиметься незмінною, ми вважаємо, що інформація зазнає не лише редакторських правок, як стверджує Юричко, а й правок за змістом. Здебільшого подібних правок зазнавали матеріали з коментарями депутатів, опозиційних діючій владі.

Ми вважаємо, що політика, яку намагається проводити Юричко, порушує наше право на висвітлення подій, які відбуваються в Україні, а також право наших читачів - громадян України на отримання інформації.

Ми просимо Вас надати оцінку викладеним у цьому листі фактам, а також захистити наше право на неупереджену інформаційну діяльність, право на виконання професійних обов'язків, право на свободу слова та право на працю.

Ми залишаємо це зверненнями відкритим до приєднання усіх представників українських засобів масової інформації, які відчувають схожі прояви політичної цензури.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування