Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська преса готується до страйку

Субота, 5 жовтня 2002, 18:45
Ще зарано говорити про якісь далекосяжні висновки. Просто є (можливо, суб'єктивне) враження: "процес пішов". І є шанси, що через кілька місяців/років нинішні події жовтня 2002 будуть називатися початком відродження української журналістики. Преса починає підійматися з колін.

У суботу в Будинку вчителя відбулася друга за останні три дні масова зустріч провідних журналістів. Результатом суперечок та перекурів стало створення Незалежної профспілки працівників ЗМІ.

Профспілка має захищати журналістів від тиску, цензури та можливого звільнення у випадку бунту. Поки ця структура буде проходити необхідні реєстраційні процедури, паралельно вже сформовано страйком. Новопроголошеною профспілкою йому надано право вести переговори із владою, власниками та керівниками ЗМІ, а також ініціювати сам страйк.

Вимоги не складні – просто припинення цензури. Більш конкретно вони сформульовані в чотирьох пунктах, з якими страйковий комітет виходить на переговори. І виконання цих положень краще ніж будь-які слова продемонструє позицію влади.

Отже, перше – це проведення парламентських слухань щодо політичної цензури в Україні.

Друге – мораторій не звільнення тих журналістів, які повстали у боротьбі з цензурою (тобто підписантів або "Маніфесту українських журналістів з приводу політичної цензури", або протоколу про створення профспілки).

Третє – вимога до Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу за фактом втручання у діяльність ЗМІ. Можливі докази – "темники". Можливі свідки – працівники ледь не всіх центральних українських засобів масової інформації. Можливі підозрювані – Васильєв і Ко.

Четверте – розкриття та передача до суду резонансних злочинів проти журналістів.

Страйковий комітет обрано рейтинговим голосуванням з урахуванням якнайширшого представництва телеканалів, яким найбільше дістається від Банкової. Їх – одинадцять: Сергій Рахманін, Юлія Мостова, Роман Скрипін (за згодою), Володимир Ар'єв, Борис Гривачевський, Євген Глібовицький, Андрій Шевченко, Тарас Стрільчик, Олена Притула, Олександр Кривенко (за згодою), Альбіна Трубенкова.

Наступні збори страйкому – в понеділок. Тема засідання – гасла та форми протесту.

Як підписати Маніфест

Маніфест залишається відкритим для підписів усіх бажаючих журналістів. Окрім того, що зараз Маніфест розповсюджується по всіх київських виданнях та телеканалах, свій підпис можна також поставити за мейлом info@telekritika.kiev.ua, телефоном 458-44-40, 458-44-41.

Щоб уникнути будь-яких провокацій, просимо разом зі своїми повідомленнями про бажання підписати Маніфест вказувати - ОБОВ’ЯЗКОВО – координати, за якими з вами особисто можна терміново зв’язатися. Також Маніфест можна підписати, зв’язавшись із секретаріатом Громадської
ради з питань свободи слова та інформації (тел. 461-95-00).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...