Стратегія відставки для шахрайкуватого президента України

Середа, 9 жовтня 2002, 11:41
Отримані урядом США підтвердження, що президент України Леонід Кучма в порушення санкцій ООН схвалив продаж Іраку радіолокаційної системи протиповітряної оборони, фундаментально змінили відносини Америки з Україною.

Далекосяжні наслідки ідентифікації ФБР США записаних на магнітофонну плівку голосів пана Кучми і його начальника управління з експорту озброєнь, які обговорювали схему цієї операції, посилюються тією обставиною, що наближається рішуче з'ясування відносин між Сполученими Штатами й Іраком.

Якщо Сполучені Штати почнуть війну проти Іраку, пан Кучма буде винен у тому, що передав іракцям смертоносні військові технології, які можуть коштувати життя американським льотчикам. Якщо ж США вдасться встановити в Іраці жорсткий інспекційний режим ООН, на прикладі пана Кучми потрібно навчити всіх інших, що необхідно дотримуватися міжнародних санкцій проти Іраку. Який би не був наступний крок проти Іраку, з американської точки зору, президент України не зможе уникнути сплати дорогої ціни.

Обурення самого президента США Джорджа Буша-молодшого, кажуть, відчутне на дотик. З 11 вересня американський президент прийшов до того, що дивиться на відносини з іноземними лідерами абсолютно чітко: ти є або частиною рішення, або частиною проблеми. Офіційні особи США висловлюють думки, що президент Буш-молодший до смерті розлючений на пана Кучму, який планував продаж озброєнь Іраку якраз напередодні саміту 2000 року з тодішнім президентом США Білом Клінтоном, де було відсвятковано американо-українське "стратегічне партнерство".

Офіційні особи США, відповідальні за політику щодо України, зазначають також, що, за їх оцінками, українська система раннього попередження про повітряний напад "Кольчуга" розгорнена в Іраці.

Нові викриття, які стосуються операції України з Іраком, пішли за сотнями часів магнітофонних записів бесід пана Кучми, які таємно зробив і потім вивіз із країни колишній охоронець президента. Ці записи викривають грубого і корисливого керівника, що стоїть у центрі корупції й злочинності.

А тим часом Україна пана Кучми стала провідним постачальником контрабандної зброї у світі. У порушення ембарго ООН зброя й боєприпаси українського походження були захоплені в Анголі у схованках повстанців УНІТА. Широко поширені обвинувачення в тому, що українська зброя в порушення ембарго, яке існувало в середині 1990-х років, постачалося до Югославії, а також здійснювалася допомога в озброєнні загонів руху "Талібан" в Афганістані.

Офіційні представники України багато років наполегливо заперечували незаконну торгівлю зброєю. Але магнітофонні записи свідчать, що, якщо Україна і не є державою-ізгоєм, то її президент - точно шахрай, що займається незаконною торгівлею зброєю.

Є ще плівка із записом бесіди пана Кучми з якимсь Олександром Жуковим, відомою в злочинному світі особою, яка мала зв'язки з Леонідом Мініним, який підозрюється в тому, що є міжнародним торговцем зброєю.

В останні місяці довіра США до президента Кучми повністю підірвана. Влітку 2001 року український президент, вочевидь, брехав раднику президента США з національної безпеки Кондолізі Райс, коли запевняв її, що Україна підтримує "політичне розв'язання" етнічного конфлікту в Македонії, в той час, як - з його схвалення - Україна продовжувала постачати зброю македонському уряду.

Під тиском Сполучених Штатів українські законодавці погодилися почати розслідування операції з Іраком. Але законодавці - де опозиційні сили вигнані з керівних посад - відмовляються розслідувати цілий ряд ніби скоєних президентом злочинів.

Оскільки чергові президентські вибори на Україні відбудуться через 2 роки, найкраща надія для України - і для США - примусити президента Кучму без галасу поступитися у відповідь на прохання про проведення дострокових виборів. Демонстрації, які почалися минулого місяця, в яких взяли участь до 100 000 осіб по всій країні, повинні поновитися пізніше в цьому місяці.

Для того, щоб український президент пішов зі своєї посади, протести проти нього повинні розширятися. Сьогодні 71% опитаних заявляють, що президент повинен піти у відставку. Колишній прем'єр-міністр Віктор Ющенко, який виступає за реформи, повинен переконати підтримати передачу влади непевних прихильників пана Кучми, в числі яких олігархи і регіональні керівники.

Дипломатична ізоляція пана Кучми з боку Америки і Європи повинна бути герметичною і поширюватися на президента і його близьких дружбанів, але не на весь український уряд або націю. Нарешті, потрібно переконати президента Росії Володимира Путіна, який підтримує пана Кучму, що в російських інтересах мати в Україні коаліційний уряд реформістів, в якому будуть досить сильно представлені проросійські східні області України.

Ось вже багато місяців вітряк чуток в Україні працює понаднормово, видаючи натяки, що готується операція, яка відкриє шлях для посткучминської України. Один з можливих компромісів - обіцяти пану Кучмі відпущення всіх колишніх гріхів у разі його добровільної відставки.

Якщо пан Кучма подасть у відставку, український "іракгейт" принесе користь. Якщо ні, Сполучені Штати зіткнуться з двома проблемами: український президент стане прикладом того, що можна нелегально допомагати Іраку і вийти сухим із води; а неминуча ізоляція українського президента від США і Європи змусить Україну, стратегічно важливу країну з 50-мільйонним населенням, яка розташовується на східному кордоні НАТО, піти назустріч цинічним обіймам Росії. Обидва виходи стали б головним болем для Європи і для Сполучених Штатів.

Переклад ІноСМІ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News