Люди все більше довіряють судам і суддям, які заводять справи на Кучму

Вівторок, 5 листопада 2002, 18:28
Українське суспільство все більше усвідомлює надзвичайну важливість суду для зміцнення держави, зростання його авторитету у світі, заявив президент України Леонід Кучма у ході зустрічі з суддями Верховного суду у вівторок, повідомила прес-секретар глави держави Олена Громницька.

Президент зазначив, що останнім часом збільшується кількість звертань громадян до суду, що, за його словами, означає, що росте правова культура людей, а також їх віра у те, що суд винесе справедливе рішення.

"Цю позитивну тенденцію потрібно всіляко розвивати. Зокрема, поліпшувати умови суддівської роботи. Це комплексна проблема. Вона включає у себе більш гідне фінансування судів, підвищення заробітної плати працівників судової системи, соціальний захист, зменшення навантаження судів, стабілізацію законодавства. І громадяни, і чиновники повинні розуміти, що судова влада, суддя - це окрема, третя сила. І здійснювати тиск на неї - значить порушувати закон", - підкреслив Кучма.

Він також закликав суддів Верховного суду включитися у розробку державної програми щодо виведення судової системи з кризи.

Кучма повідомив, що найближчим часом майже вдвічі виросте зарплата суддів і працівників суду, істотним чином поліпшиться фінансування діяльності судів відповідно до доручення президента українському уряду. "Ці кроки будуть сприяти затвердженню основного конституційного принципу судочинства, а саме: судді при провадженні правосуддя повинні бути незалежними і підкорятися тільки закону", - підкреслив глава держави.

Кучма відзначив особливу роль Верховного суду, як вищої судової інстанції в Україні. "Діяльність Верховного суду не повинна обмежуватися розглядом окремих справ, як це іноді відбувається зараз. Приймаються нові кодекси, постійно змінюється законодавство.

Відповідно суди потребують сотень постанов пленуму Верховного суду з роз'ясненнями законів, узагальненнями судової практики, коментарями до неї, публікацією вироків, які мають прецедентне значення. Все це можуть робити тільки судді вищої кваліфікації", - сказав Кучма.

Глава держави висловився проти скорочення кількості суддів Верховного суду і позбавлення Верховного суду права законодавчої ініціативи.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...