В Україні "величезна проблема корупції, дивне переплетіння бізнесу і політики" - європарламентарій

Середа, 4 грудня 2002, 12:47
Європейський Союз не повинен зачиняти двері перед Україною. Про це сказав Радіо Свобода голова парламентської комісії ЄС-Україна Ян Марінус Вірсма. Так він прокоментував слова президента Європейської комісії Романо Проді, який минулого тижня в інтерв‘ю голландській газеті заявив, що не бачить місця України в розширеному ЄС.

"Ми не повинні робити таких висновків до того як проведемо дебати про наші майбутні відносини з такими державами як Україна", зазначив європарламентарій. За його словами, Європейська комісія має підготувати звіт з цього питання і на початку року його обговорюватимуть в Європейському парламенті. "Тому гадаю, що Проді поспішив із висновками", зазначив Вірсма.

"По-друге, нам потрібно бути обережними", зазначив в інтерв'ю європарламентарій, бо, "все що ми робимо - позитивне чи негативне - має безпосередній вплив на орієнтацію таких держав як Україна, Молдова чи Білорусь, нам потрібно пам‘ятати про свою відповідальність". Вірсма поділяє побоювання, що "коли ми зараз зачинимо двері перед Україною, то це безперечно зіграє на руку прихильникам співпраці з Росією, але також зміцнить позиції тих, хто ставиться до демократії несерйозно".

Ян Вірсма також відкинув критику, яка лунає з України, про те, що ЄС не готовий до рівноправного діалогу і лише дає вказівки Україні, що робити. Представник Європейського парламенту звертає увагу на те, що Київ сам стукає в двері ЄС.

Вірсма також зазначив, що вся політична система в Україні "не функціонує дуже добре". Це стосується відносин між парламентом і президентом, того як формують парламентську більшість. "Не думаю, що нинішній український уряд справді віддзеркалює результати виборів", зазначив Вірсма. "Є величезна проблема корупції, дивне переплетіння бізнесу і політики. Є дуже багато проблем, про які я можу сказати і власне говорю під час зустрічей з українськими колегами. Все це має змінитися і це залежить від них, а не від нас. Парламент і уряд в Києві мають визначитися. Якщо вони справді серйозно налаштовані на вступ до ЄС, то мають здійснити всі ці реформи."

Під час нашої розмови Ян Вірсма також фактично визнав, що ЄС і Сполучені Штати мають різний підхід до скандалу довкола "Кольчуг." "Це справді погано, але є і заперечення, що ці радарні системи таки потрапили до Іраку і поки не буде прямих доказів, ми не повинні йти під повними парами проти президента Кучми. Американці наразі не можуть довести, що Кольчуги є в Іраку, хоч є багато тривожних даних. Коли ж це буде доведено, то це створить серйозні проблеми для президента Кучми і для України", зазначив Вірсма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування