ЖУРНАЛІСТИ БОЙКОТУЮТЬ ГЕНПРОКУРАТУРУ, ЗАХИЩАЮЧИ ПРАВА ПРЕСИ

Четвер, 5 грудня 2002, 11:47
Журналісти низки провідних засобів масової інформації України залишили залу, де проходила прес-конференція заступника генпрокурора України Василя Присяжнюка на знак протесту проти ненадання акредитації на подію кореспонденту "Української правди".

Із конференц-зали пішли 11 журналістів: телеканалів "Інтер", "1+1", СТБ, "Тоніс", "Нового", УТ-1, газет "Комсомольська правда в Україні", "Факты и комментарии", "Україна молода", "Громадського радіо", інтернет-видання "Форум".

Перед початком прес-конференції журналісти звернулися за поясненнями до прес-секретаря генпрокурора щодо недопуску "Української правди". На що почули, що це не є темою зустрічі, і отримали пропозицію написати офіційну заяву на ім'я Святослава Піскуна.

Прес-секретар Піскуна відповіла, що це запитання стосується тільки "Української правди" і прес-служби Генпрокуратури і почала проводити прес-конференцію.

Журналісти нагадали, що ненаданням акредитації Генпрокуратура порушує статтю 171-2 Кримінального кодексу України (перешкоджання виконанню журналістами службових обов'язків). Не отримавши відповіді, 11 журналістів пішли з прес-конференції. У залі залишилися понад половину з представників мас-медіа, які були присутні на заході.

Прес-секретарю Піскуна також була передана скарга на ім'я генерального прокурора, яку підписав 21 присутній журналіст, щодо порушення законодавства з боку Генпрокуратури.

У скарзі говориться про те, що прес-секретар генпрокуратури Поліна Башкіна відмовилася надати журналістам інформацію про те, з якої причини не був акредитований на 2 брифінги журналіст УП.

Цей факт, на думку журналістів, що підписали скаргу, є порушенням Закону України про інформації, а також Указу президента про відкритість і прозорість державних органів України і підпадає під 171 статтю Карного процесуального кодексу України (частина 2) про порушення права громадян України на одержання інформації.

Журналісти просять генпрокурора дати правову оцінку тому, що відбулося, й оцінити дії прес-секретаря.

Скарга була зареєстрована в генпрокуратурі під номером 70562 від четверга. Як пояснили журналістам представники ГПУ, вона має бути розглянута протягом одного місяця.


"Громадське радіо", "Українська правда", ForUm

P.S. "Українська правда" вдячна журналістам за допомогу у відстоюванні права преси на інформацію.

Читайте також:

Апорт, пане Піскун, ще апорт!

ПІСКУН ПРОДОВЖУЄ ПЛОДИТИ ЦЕНЗУРУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...