Хмельницький у два рази обійшов Вітренко. На фоні "безпрецедентного" підкупу

Понеділок, 9 грудня 2002, 10:08
За попередніми даними окружної виборчої комісії, на довиборах до Верховної Ради у окрузі №82 (центр – місто Мелітополь, Запорізька область), найбільше голосів отримав Василь Хмельницький, який у минулому парламенті входив до фракції Партії зелених. За нього віддали голоси 35.14%.

Друга – лідер ПСПУ Наталя Вітренко (17.35%), третій – екс-губернатор Запорізької області, екс-перший віце-прем'єр, чинний голова Держкомрезерву Володимир Куратченко (11.75%), Микола Рогуцький набрав 5% голосів.

Кількість виборців, що взяли участь у голосуванні, склала 55.7% від загального числа.

Однак, за оцінкою Комітету виборців України, ці вибори відбулися в умовах, "далеких від стандартів вільних та демократичних виборів". "Гострота та неперебірливість кандидатів у методах ведення боротьби дискредитували сам процес вільного волевиявлення, як найвищу форму народовладдя".

Комітет виборців України проводив незалежне спостереження за ходом передвиборчої кампанії, голосуванням та підрахунком голосів. На думку КВУ, в Мелітополі були застосовані "практично всі відомі раніше в Україні технології та випробувано кілька нових".

"Найбільшим порушенням, яке могло вплинути на результат виборів став масовий підкуп виборців. У окрузі №82 він застосовувався в безпрецедентних для України масштабах та одразу кількома кандидатами. Однак, доволі значний відрив лідера виборчих перегонів від найближчого конкурента та бездіяльність правоохоронних органів щодо розслідування зафіксованих правопорушень, робить практично неможливим оскарження результатів виборів", - зазначає КВУ.

"Ще одним суттєвим порушенням стала процедура складання списків виборців. За оцінками КВУ кілька тисяч виборців не було включено до списків, а ще у кількох тисяч були допущені незначні "помилки" у прізвищах, іменах або адресах, що також не дозволило їм проголосувати. Оскільки в день голосування бути включеними до списків виборців можна лише за рішенням суду, то кілька тисяч виборців в день голосування зверталася до міського суду Мелітополя, створивши там нездоровий ажіотаж. КВУ аналізує справжні причини цього явища, але всі факти свідчать, що дане порушення було здійснене свідомо і спрямоване на зрив виборів".

Комітет виборців також зазначає, що їх непокоїть "зростаюча криміналізація виборчого процесу на тлі абсолютної бездіяльності органів правопорядку у розслідуванні скоєних злочинів".

Як позитивний факт, Комітет виборців відмічає факт повної відсутності відкритого втручання у передвиборний процес органів центральної та місцевої виконавчої влади. "Порушення, які були найбільш поширені під час виборчої кампанії у березні 2002 року практично не мали місця під час виборів в окрузі №82".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News