Кучма став Зевсом

Вівторок, 31 грудня 2002, 23:12
Кучма прочитав дев'яте, своє передостаннє на посаді президента новорічне послання до країни. Традиційно тости "гаранта" витримані в абстрактному стилі підбиття підсумків року минулого і побажань на наступний. "Щастя, злагоди, миру в кожний будинок". Одним словом, набір банальностей.

Однак цього разу Кучма був інший.

По-перше, він виступав не з кабінету і не в костюмі, а з якогось невідомого приміщення, сидів на шкіряному дивані на фоні каміну, ялинки і музичного центру невстановленої фірми (дуже скромного, ледь не магнітоли якоїсь). Одягнутий був у бордовий светр. Поруч сидів онук, який увесь час намагався втримати на ногах собаку (цвергшнауцер Шурик). У собаки був бантик. Одним словом, вийшло душевно, все у темно-червоних тонах. Відчувалася рука людей, які записували передвиборчі кліпи для Медведчука – там, де він пише листа донці, теж все було в теплих кольорах.

По-друге, у Кучми була незвично довга політична складова промови. Спічрайтери прикрасили його новорічне звернення політичною байкою. Казкою про нову, унікальну ситуацію. Сухий залишок такий: Кучма готовий відмовитися нести відповідальність за те, що відбувається в країні. З цих часів він – Бог, який стоїть над усіма і втручається тільки в моменти "політичної необхідності". Визначатиме які, зрозуміло, сам Кучма. Гарантією тому – слово "гаранта".


У 2002 "вперше за весь час незалежності України - нарешті створено прозору і зрозумілу кожному з вас систему влади: ви обрали депутатів, депутати сформували більшість, більшість сформувала уряд". Такий радісний підсумок року за версією Кучми.

"Маю сказати: ми витратили неприпустимо багато часу для досягнення такої ясності. Але тепер, коли ми її таки досягли - маю надію, що нарешті припиниться вічне українське перекидання політичного м'ячика: всі щось роблять і ніхто ні за що не відповідає".

"Відтепер ті, кого обрали ви і хто сформував уряд, більше не зможуть сказати: ми не маємо до цього уряду ніякого відношення", - сказав Кучма і наголосив: "Адже це - їх уряд".

"Відтепер більшість і його уряд не зможуть кивати у бік президента, мовляв, не дає працювати. Президент буде втручатися, коли у нього виникне політична необхідність, однак основна відповідальність лежить на (парламентській) більшості та її уряді", - відзначив він.

Кучма підкреслив, що відтепер громадяни, ухвалюючи рішення про того, кому віддати свій голос на виборах, будуть орієнтуватися "не на солодкі обіцянки, а на конкретний результат". "Ви будете точно знати, чи зробили для вас щось корисне уряд і депутати, які його сформували, або потрібно обирати тих, хто був до них в опозиції", - сказав він, додавши: "А ті, хто у влади, знаючи, як уважно ви за ними спостерігаєте, будуть робити все, щоб виправдати ваші очікування і поліпшити ваш добробут. Адже вони хочуть, щоб ви за них проголосували в майбутньому".

Він висловив жаль, що досягнути такої прозорості вдалося тільки зараз.

"Одвічна українська проблема – відсутність єдності, небажання піти на розумний компроміс. Сподіваюся, що наступного року, коли парламент буде займатися політичною реформою - переходом до парламентсько-президентської республіки - розуміння і компромісу буде більше".

Він ще раз нагадав задачі, поставлені ним перед Кабінетом Міністрів: "різке підвищення мінімальної пенсії й мінімальної зарплати, реформування пенсійної системи і системи охорони здоров'я", а також "недопущення зростання цін на ліки і підвищення тарифів на комунальні послуги".

З його слів, економічне зростання в Україні дозволяє це зробити. "Дозволяє оптимально балансувати можливості держави і потреби суспільства", - сказав він. Зазначивши, що в минулому році в Україні вдалося загальмувати зростання споживчих цін, вдвічі підвищити розмір пенсій і мінімальної зарплати. "Україна увійшла в п'ятірку країн-експортерів хліба", - додав він.

"Все це свідчить про одне: люди в Україні уміють і хочуть працювати", - підкреслив Кучма, висловивши вдячність співгромадянам.

Був в промові Кучми ще один дивний блок. Він зазначив, що минулий рік закріпив стратегічні плани країни, підтвердив її європейський вибір. "Крок за кроком Україна просувалася до своєї мети – інтеграції в європейське співтовариство. І шлях цей виявився дуже непростим. Вистачило й об'єктивних, і штучно створених перешкод. Ми витрачали величезні зусилля, щоб подолати їх", - сказав глава держави.

"Мало на який рік я дивлюся з такими надіями, як на рік наступний. Створено всі політичні умови, щоб поліпшувалося економічне життя кожного українця. Простіше кажучи, добробут кожного з вас".

Він зазначив, що Новий рік - це сімейне свято, і що зустріне його в колі сім'ї "як батько і дід". І побажав громадянам України щастя, здоров'я, добробуту, сімейної злагоди, взаємної любові і поваги.

"Нехай в кожній сім'ї і в будні, і в свята буде хліб і до хліба. Нехай діти кожний день радують своїх батьків, а молоді піклуються про старших. Мирного вам неба, успіхів у всіх добрих справах", - сказав Кучма.

Читайте також сам текст Виступу Кучми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...