Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма жартує і посилає шукати "Кольчуги" в Росію та Чехію

Вівторок, 4 лютого 2003, 14:45
Президент Кучма творчо осмислив скандал із підозрами США і тепер у формі жартів відповідає на закиди американців. У вівторок на прес-конференції він не психував на цю тему, а як умів "з'їзжав" з неї. Аргументи ті ж самі, але в новій формі.

Отже, Кучма вважає, що для зняття сумнівів США щодо наявності "Кольчуг" в Іраку треба провести перевірки в інших державах, де вироблялися чи продавалися подібні радари.

"Ми показали інспекції все без винятку! Ми зробили 76 "Кольчуг". Показали, куди кожна "Кольчуга" пішла з номерами. Це ж було ще за Радянських часів. Там кілька "Кольчуг" до Німеччини пішло, Азербайджан, Білорусь, Грузія і Росія. Чотири в минулому році пішли до Китаю і раніше три до Ефіопії. Ми прозвітували про всі", - зазначив Кучма на прес-конференції у Києві.

"Я розумію, що американську сторону бентежить безпека пілотів. Якщо це хвилює, то давайте звернемося до Росії і запитаємо: де всі "Кольчуги"? Давайте до Чехії звернемося: там "Тамару" виробляли. Аналогічна техніка – розробка, напевно, наша. Чехословакія робила цю "Кольчугу", а називалася вона "Тамара". Давайте запитаємо: де всі ці "Тамари"? Чи знайшли вони по парі?", - чи то жартома, чи то серйозно додав він.

"Щодо "Кольчуги", це мені нагадує прислів'я: батько сину невістку шукає. Прийшли до сусідки, попросили роздягнутися. Але не підійшла невістка, бо колір очей не такий", - вчергове розповів цей анекдот Кучма.

Кучма зазначив, що Україна вичерпала всі механізми, доводячи, що не продавала "Кольчуги" Іраку: "Що ще можна? Чим доводити, що ти не рижий?!", - запитав Кучма. "Ну, я рижий, не повезло. В дитинстві білий був. На старість шатеном став", - ще раз пожартував він.

Кучма також зазначив, що Україна не порушувала домовленості зі США 2002 року щодо призупинення постачання зброї до Македонії:

"Ви знаєте останні рішення… Там, торгівля зброєю з Македонією… Македонія – член ООН. Україна в 1999 році уклала угоду про військово-технічне співробітництво. Відмовитися нам? Платити неустойку?

Коли приїхала Кондолізза Райз із проханням призупинити постачання, бронетранспортери вже були погружені на машини і були на шляху до Македонії. Правда, затримали їх на деякий час. Але в Македонії було вирішено питання, що ці бронетранспортери стануть з протилежного боку конфлікту в ангари. І жоден бронетранспортер не виходив з того часу з ангарів. І з того часу Україна нічого туди не постачала".

Кучма визнав, що за останній місяць відносини між Україною і США не покращилися, однак не хоче брати відповідальність за їх погіршення "на Україну і президента особисто".

Він також висловив сподівання, що нинішнє загострення відносин між Україною і США є "мінущім". "Щодо майбутнього, то наші стратегічні інтереси збігаються. Немає розбіжностей по принципових питаннях".

Але тут же Кучма, як він це часто робить, почав сам собі заперечувати. Наговорившись про україно-американську дружбу, він нагадав, як довго вирішується проблема надання Україні статусу ринкової економіки або зняття поправки Джексона-Веніка.

Кучма запропонував подивитися на дії США. "Наші хлопці [Хорошковський і Ко] приїхали в доброму настрої [із засідання україно-американського економічного комітету]. Я не поділяю їх настрої", - зауважив "гарант".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...