КУЧМА ВИГАДАВ НОВИЙ ТЕРМІН ДЛЯ "СІРОЇ ЗОНИ" і не виключив США з стретегічних партнерів

П'ятниця, 7 лютого 2003, 12:18
Україна в рамках головування в СНД має намір стати з'єднувальною ланкою між розширеним Європейським союзом і державами Співдружності, заявив президент Кучма.

Виступаючи в четвер у Києві перед акредитованими в Україні представниками дипкорпусу, Кучма назвав пріоритетними напрямками зовнішньої політики України співробітництво з ЄС, Польщею, Російською Федерацією, розвиток відносин з НАТО.

"Наше оточення - це, насамперед, Старий світ, Європа, наш материнський континент, з історією якого нерозривно пов'язані багато поколінь моїх співвітчизників", - сказав Кучма.

У зв'язку з цим він підкреслив, що "Україна не має історичного права і не буде залишатися осторонь від процесів об'єднання Європи". "Європа не буде об'єднаною, поки за її межами залишатиметься хоча б одна нація, що почуває себе її частиною, що прагне до неї", - сказав президент.

За його словами, Україна і надалі спиратиметься на підтримку країн Центрально-Східної Європи. "Особливі надії покладаємо на поглиблення стратегічного партнерства з Республікою Польща, чиї пропозиції про взаємодію між Україною і ЄС ми високо цінуємо і підтримуємо", - сказав Кучма.

Президент назвав одним із пріоритетних напрямків відносини з Північноатлантичним альянсом, відзначивши, що схвалений у Празі план дій Україна-НАТО є свідченням визнання і підтримки євроатлантичного курсу України.

Він підкреслив, що Україна не має "навіть найменших намірів" відступати від проголошених пріоритетів у реалізації євроатлантичного курсу. За словами президента, Україна "також не збирається відмовлятися від поглиблення відносин стратегічного партнерства з Російською Федерацією".

"При цьому розглядаю європейський і російський напрямок зовнішньополітичної діяльності України як взаємодоповнюючі", - сказав він.

Кучма із задоволенням констатував, що протягом останніх місяців Україні вдалося досягти реальних зрушень у рішенні низки проблем у відносинах з Росією. Він відзначив, що в рамках року Росії в Україні країни мають намір вивести "на нову траєкторію" взаємодію в сферах економіки, науки і культури. "Головні зусилля, безумовно, ми прикладемо для вирішення проблем у торгово-економічній площині", - сказав президент.

Крім того Кучма підтвердив, що США залишаються стратегічним партнером для України. "У своїх відносинах зі США Україна, попри існуючі - на жаль - проблеми, залишається відданою ідеалам стратегічного партнерства. Хочу підкреслити з усією відповідальністю - ми ніколи не збиралися і не збираємося переглядати свою політику стосовно США".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування