Кучма іде радитися в народ

Середа, 5 березня 2003, 23:00
Виявляється, ніякого законопроекту Кучми про зміну Конституції у парламенті поки не буде. Він віддав до Верховної Ради просто пропозиції. "Їх зареєстрували не як законопроект, а як документ", - повідомив журналістам постпред Кучми в парламенті Олександр Задорожній. Цей депутат залишається поки єдиною офіційною особою з боку влади, яка може пояснити суть запропонованого Кучмою.

За словами Задорожнього, планується, що депутати разом з експертами й народом подебатують над ідеєю два-три місяці. А потім це Кучма оформить як офіційний проект змін до Конституції. "Глава держави хоче врахувати якнайбільше пропозицій. І остаточний законопроект зробить за результатами обговорення".

Зробити такий кількамісячний тайм-аут вирішено, бо не можна вносити зміни до закону, який уже передали до Конституційного суду. Тож Кучма прислухається до думки народних мас, а потім внесе документ. "І це показує серйозність намірів глави держави", - зазначив Задорожній.

Він відкинув припущення, що "всенародне обговорення" ідей Кучми означатиме референдум.

Задорожній також підтвердив, що в ідеях Кучми колишні президенти повинні ставати членами верхньої палати нового парламенту. Пожиттєво. Такий собі механізм вічних гарантій.

Хоча Задорожній відкидає хитрі наміри. За його словами, задум, щоб екс-президенти ставали сенаторами, був записаний ще в законопроекті, підготовленому конституційною комісією за підсумками референдуму 2000 року. "А президент є відповідальною особою, він не може відмовитися від результатів всенародного волевиявлення. Наслідки референдуму ніхто не оскаржив у відповідному порядку, окрім політичних заяв".

Саму Палату регіонів планують формувати "шляхом прямого голосування", приблизно по три депутати від кожної області. Це буде щось на зразок мажоритарних виборів, підтвердив постпред президента.

Думка створити двопалатний парламент Задорожнього не лякає: бо і нинішня Верховна Рада має обсяг повноважень, які надаються двопалатним. "Інша справа, що у 1996 році, коли приймалася Конституція, ніхто не хотів бути головою палати. А хотів бути керівником усього парламенту", - прозоро натякнув він на Мороза.

Ще один неоднозначний момент – ідея Кучми в один рік проводити президентські та парламентські вибори. Опозиція вже звинувачує його в намірі продовжити свої повноваження до 2006 року. Задорожній не згодний: "Це все залежить від депутатів. Останнім пунктом закону змін до Конституції вони можуть записати: вступає в дію з 2010 року".

Самому Задорожньому задум одночасних виборів сподобався: "Якщо постійно відбуватимуться вибори, то ми зґвалтуємо державу. Хоча у мене теж є багато питань, як це організаційно можливо. У 2002 році в день виборів на дільниці видавали по десять бюлетенів".

За пропозиціями Кучми, президент залишає за собою право призначати трьох силових міністрів, главу МЗС, керівників СБУ, податкової адміністрації і двох комітетів (за непідтвердженою інформацією, це Держкордон і Держмитслужба). Задорожній відповідає на закиди, що таким чином не буде контролю громадськості за силовиками: "Президент залишається главою держави, який відповідає за зовнішній кус і безпеку держави. І таке право призначати силовиків і міністра закордонних справ – це механізм реалізації його повноважень. Якщо б було змінено суть функцій президента, і голова держави сидів у парламенті – тоді їх би призначав законодавчий орган".

І ще одна небезпека, яку відразу побачили опозиціонери у виступі Кучми: рішення референдуму повинні мати пряму дію. Як пояснив Задорожній, це лише "побажання" президента.

Постпред Кучми на 90% упевнений, що запропоновані Кучмою реформи підуть. "У Верховній Раді немає жодної фракції чи групи, яка б виступала проти. Після з’їзду опозиції змінила точку зору і та сила, яка заявляла, що не підтримує зміни", - зазначив він, маючи на увазі, очевидно, Блок Тимошенко.

"За рік ми можемо завершити цей процес", - оптимістично додав Задорожній.

 
 
Із такими світлими перспективами не згоден позафракційний депутат і екс-помічник Кучми Олександр Волков. Він нарахував принаймні п'ять ворогів реформи.

На його думку, "більшість депутатів не зацікавлена" у змінах Конституції, бо у кожної сили є свій кандидат в президенти. "Це Ющенко, Симоненко, Тимошенко Мороз і ще одна група… Я скажу прямо – це СДПУ(О)".

Але загалом план Кучми Волкову сподобався: "Президент зробив сильний і серйозний крок. Він не чекає, поки депутати визначаться щодо реформи. Президент показав, що він політичний гравець №1".

Скептично коментує конституційну ініціативу й екс-спікер Іван Плющ: "Це окурювання, одурманювання". "Ви ж учора слухали його виступ? Він не сказав, як формуватиметься верхня палата. Ми ж знаємо, як це буде. Він їх призначатиме".

Також Плющ критикує Кучму і за те, що той не збирається дозволити виборність губернаторів та віддати парламенту право призначати силових міністрів.

 
 
Лідеру комуністів Петру Симоненку не сподобався намір створити з Верховної Ради дві палати. "Ідея не нова, і може призвести до розколу України". Він ще не бачив, як пропонується формувати верхню палату. І побоюється, що "знову будуть призначати представників від адміністрації президента". "І тоді нижня палата, обрана за партійними списками, діятиме від імені народу, а верхня – як президентське сито, яке не пропускатиме незручні закони".

Симоненко сказав, що комуністи вивчатимуть і обговорюватимуть ініціативи Кучми. Загалом вони за політичну реформу, і "ще два роки тому внесли законопроект". "Не зацікавлені ж ті, хто вбачає тільки себе на певних посадах і не хоче обмежувати повноваження".

 
 
Лідер парламентських есдеків Леонід Кравчук перше враження від ідей Кучми має позитивне. "Проект треба дуже серйозно вивчити. Якщо ж оцінювати напрям, то його визначено правильно, підхід обґрунтований".

Він також привітав одночасні вибори президента, парламенту і місцевих рад. На думку Кравчука, якщо зміни буде ухвалено, то всіх їх треба переобрати у 2004 році. Сподобалося йому і працевлаштування екс-президентів у сенатори.

 
 
Лідер СПУ Олександр Мороз розцінив ініціативи президента, як спрямовані або на достроковий розпуск парламенту, або на продовження своїх повноважень.

"Президентські ініціативи дуже прості - вони ще раз підтверджують, що 24 серпня 2002 року, коли була оголошена перша ініціатива щодо проведення політичної реформи, президент нічого не думав про демократизацію суспільного життя і, більше того, про долю держави", зауважив Мороз в інтерв'ю УНІАН

"Він думає про себе, вчора він ще раз підтвердив це", - сказав Мороз, додавши, що мова йде про те, що президент хоче реформувати владу таким чином, щоб передати її кланам у вигляді двопалатного парламенту.

При цьому, сказав лідер соціалістів, верхня палата парламенту буде представлена "назначенцями Кучми", які здійснюватимуть те, що він хоче, а тримати їх у покорі Кучма буде через силових міністрів, призначення яких він залишає за собою.

 
 
Як завжди емоційно відреагував на звернення президента лідер "Нашої України" Віктор Ющенко. По-перше, він не повірив у щирість пропозицій Кучми і заявив, що "схвильований" пропозицією президента щодо запровадження рішень всеукраїнського референдуму в дію без затвердження їх парламентом.

Він нагадав, що референдум 2000 року проводився з порушеннями. "У деяких регіонах за деякими позиціями цього референдуму були результати 102-103"%, - сказав він, і зазначив, що "у недемократичній країні можна чекати будь-яких результатів референдуму", цитує лідера блоку Інтерфакс-Україна

Ющенко вважає небезпечним запровадження прямої дії рішень референдуму в сьогоднішній Україні.

Лідер фракції також підтвердив, що багато депутатів сприйняли пропозиції президента, як спробу перенести вибори глави держави на 2006 рік. "Можливо, це і нісенітниця, і президент цього не мав на увазі, але такі сумніви існують у залі", - сказав Ющенко.

Він також висловився проти запровадження двопалатного парламенту.

Проте Ющенко висловив готовність взяти участь в обговоренні пропозицій щодо політичної реформи, звернувши увагу, що президент із такими пропозиціями виступає саме перед черговими акціями опозиції.



 
 
Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що пропозиції президента України Леоніда Кучми з приводу конституційної реформи не зможуть набрати 300 голосів у парламенті, необхідних для внесення змін в Основний закон.

"Я думаю, що його пропозиції не пройдуть, тому не варто витрачати стільки сил на їхнє обговорення", - сказала Тимошенко Інтерфакс-Україна.

На її думку, основним у пропозиціях президента є спроба продовження його повноважень на два роки, а також право розпускати парламент. Говорячи про запропоновану модель двопалатного парламенту, депутат назвала його "руйнівним для України".

Читайте також

Телевізійне звернення Кучми

Реформи Кучми: Сам він планує стати сенатором

Депутати хвалять Кучму і показують йому дулі

Кучма полюбляє гучні політичні заяви напередодні акцій опозиції


Так що ж саме запропонував Кучма українцям?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...