Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща не чекає від Кучми каяття

Субота, 8 березня 2003, 14:17
Польща не чинила і не має наміру чинити тиск на українську владу, а також в будь-який спосіб змушувати до слів вибачення за злочини, скоєні ОУН-УПА на Волині, заявляє державний секретар канцелярії президента Польщі, голова Бюро національної безпеки Марек Сівець.

Керівництво Польщі, пише глава Бюро нацбезпеки у Дзеркалі тижня у суботу, ніколи не заявляло через своїх представників, що український президент має "покаятися і від імені українського народу попросити вибачення у поляків".

"Але кожен жест був би високо оцінений, особливо родинами жертв, вбитих на Волині, та ще живими свідками тих кривавих подій. Вибір слів залежить від людей. Їхніх представників. Їх поваги і мужності", - відзначає Сівець.

На землях Волині і Східної Галичини тоді розгорталися трагічні події, які надовго роз'єднали наші народи, пише автор. У 1943-1944 роках на землях Західної України була проведена організована збройна акція ОУН-УПА, спрямована проти її польських жителів. Акція, що поглинула десятки тисяч безневинних людських істот.

"Жорстокість, яка мала там місце, не підлягає сумніву. Незалежно від того, скільки точно осіб загинуло, вважаю: не може підлягати сумніву той факт, що ці події мали характер планової акції викорінення "польського елементу" з тих земель, включно із застосуванням систематичної екстермінації польського населення. Так, власне, розглядають ці події поляки", - відзначає Сівець.

Поляки, відзначає автор, не піднімають питання про осуд усієї діяльності ОУН-УПА. Однак злочини необхідно засуджувати. "Всі і завжди", - підкреслює Сівець.

За його словами, Польща не бажає спрощувати історію періоду тих трагічних подій. "Визнаємо, що в результаті польських відповідних акцій там гинули й українці. Багато хто з них віддали своє життя за те, що в ті драматичні часи допомагали полякам, які шукали порятунок від смерті", - пише глава Бюро нацбезпеки Польщі.

За словами Сівеця, Польща уважно спостерігає, які рефлексії будуть супроводжувати українців у зв'язку з 60-ю річницею трагічних подій на Волині й у Східній Галичині.

"Керівництво Республіки Польща не хоче, щоб ця річниця зашкодила нашим двостороннім відносинам. Не думаю, що так станеться. Стратегічний характер польсько-українських відносин був побудований на дуже міцних фундаментах. На взаємному вибаченні історичних кривд і спільному погляді у майбутнє", - робить висновок автор.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування