З Іраку висилають журналістів

Четвер, 3 квітня 2003, 14:36
Читайте також:

Іракські міста на грані гуманітарної катастрофи

Багдадський аеропорт залишається під контролем іракців

За свідченням західних журналістів, багдадський аеропорт залишається під контролем Іраку. Кореспондент агентства Франс прес відвідав аеродром, розташований під Багдадом, у четвер у другій половині дня, а катарський телеканал "Аль-Джазіра" показав "живу" картинку звідти.

У четвер представник Центрального командування ВР США у військовому таборі Саїлійа у Катарі заявив журналістам, що передові частини американо-британських сил наблизилися до Багдада і вже знаходяться у районі багдадського аеропорту "Саддам Хусейн" на південному заході іракської столиці.

У той же час офіційно СЕНТКОМ ніяких заяв з цього приводу не робив у зв'язку з відсутністю підтвердженої інформації.

РІА "Новости"

Відновлювати Ірак будуть "фазами"

Після закінчення військової операції в Іраку відновлення цієї країни буде здійснюватися "фазами". Про це заявив у четвер на прес-конференції у Брюсселі держсекретар США Колін Пауелл.

Він підкреслив, що на перших етапах за "стабілізацію ситуації буде відповідати військове командування коаліції".

Пауелл повідомив також, що США хотіли б "швидко підключити" тих осіб, які могли б встановити тимчасову адміністрацію в Іраку.

При цьому, з його слів, така тимчасова адміністрація зможе вже далі вирішувати питання про те, як буде здійснюватися управління Іраком і як буде будуватися майбутнє цієї країни.

"Ми чекаємо, що на етапі після закінчення військових дій міжнародні організації також будуть грати важливу роль", - сказав держсекретар США.

Пауелл повідомив також, що на зустрічах з главами зовнішньополітичних відомств європейських країн у Брюсселі він підкреслив, що "робота по відновленню й облаштуванню Іраку потребуватиме, щоб все міжнародне співтовариство об'єднало свої зусилля".

РІА "Новості"

За весь час війни в Іраку загинув 51 американець

З початку вторгнення в Ірак загинув 51 американський військовослужбовець. Такі дані навели у четвер джерела у Пентагоні.

У військовому відомстві США також уточнили, що 40 військовослужбовців загинули у боях, ще 10 солдат - внаслідок нещасних випадків, не пов'язаних з бойовими діями. Одного загиблого американського військового поки не вдалося опізнати.

Тим часом з лінії фронту надходить інформація про як мінімум 54 загиблих американцях і ще про 12 військовослужбовців США, які зникли безвісти.

Втрати британців, основних союзників США по антиіракській коаліції, згідно з офіційними британськими даними, становили 27 солдат.

Інтерфакс

Журналістам забороняють висвітлювати військові дії

Міністерство інформації Іраку поінформувало бюро катарського супутникового каналу "Аль-Джазіра" в Багдаді про заборону на роботу кореспонденту телекомпанії Діяру Аль-Амрі. Про це повідомив у четвер канал "Аль-Джазіра".

Міністерство запропонувало також співробітнику бюро Тайсіру Альвані якнайшвидше залишити Ірак. При цьому не було дано жодних пояснень.

Канал "Аль-Джазіра" висловив жаль у зв'язку з подібним рішенням іракської сторони і оголосив про припинення роботи всіх своїх кореспондентів в Іраку. Проте, телеканал збирається продовжити передачу зображення з Іраку в прямому ефірі.

Водночас, як повідомляє AFP, телекомпанія "Аль-Джазіра" припиняє роботу в Іраку і відкликає з цієї країни всіх журналістів.

Тим часом стало відомо, що близько 500 іракських солдат загинули у четвер у боях, намагаючись повернути під контроль міст Евфрат. Про це повідомили деякі арабські радіостанції, посилаючись на джерела серед офіцерів першої бригади 3-ї американської піхотної дивізії.

Міст, який раніше був захоплений силами американо-британської коаліції, знаходиться за 30 км на південь від Багдада.

РІА "Новості"

Іракці збили перший американський винищувач

Американський винищувач "Ф/А-18 Хорнет", який США втратили у четвер в Іраку, потрапив під артилерійський обстріл. Про це передало японське агентство Кіодо цусін з борту авіаносця "Кітті хок", де базувався літак.

Цю інформацію повідомив пілот іншого літака, який також брав участь у бойовому вильоті. На авіаносці "Китті хок" у Перській затоці базуються три "Хорнета" Ф/А-18. Разом з тим про долю пілота збитого літака поки нічого невідомо.

Якщо підтвердиться, що винищувач був знищений іракськими збройними силами, то з початку війни в Іраку це буде перший випадок втрати винищувача США під час бойових дій.

У середу, 2 квітня, в Іраку зазнав катастрофу винищувач Ф-14, який також базувався на "Кітті хок", однак причиною цього називають неполадку у двигуні.

Тим часом, передовий штаб СЕНТКОМ у Катарі підтвердив інформацію про те, що американський винищувач "Ф/А-18 Хорнет" збитий над Іраком.

Як повідомляється у зведенні Центрального командування ВС США, одномісний винищувач ВМС США "Ф/А-18 Хорнет", що базується на авіаносці "Кітті Хоук", був збитий у ніч зі середи на четвер приблизно о 00.45 мск при виконанні завдання.

Ім'я загиблого льотчика не повідомляється.

РІА "Новості"

Війська коаліції відступають?

Згідно з даними командування американо-британської коаліції, іракські війська відступають углиб країни під ударами авіації союзників і натисками морської піхоти США. Офіційні представники Іраку цю інформацію не підтверджують.

Американські війська почали у середу атаки на чотири дивізії іракської республіканської гвардії, повідомили кореспонденту АФП джерела у Центральному командуванні збройних сил США.

За даними джерел, з суші і повітря атаковані дивізії "Багдад", "Медіна" і "Навуходоносор", які розгорнені на півдні від іракської столиці. Ще одна дивізія - "Андан" зазнала бомбардування авіації: вона висувається до столиці з Тікріта, розташованого за 200 км на північ від Багдада.

АФП з посиланням на американського офіцера повідомило, що перша дивізія морської піхоти США перейшла у середу ріку Тигр у районі Кута і вийшла у тил дивізії "Багдад" республіканської гвардії.

"Триває остаточний ривок до столиці, - сказав офіцер. - Дивізія "Багдад" республіканської гвардії більше не грає ролі, 3-я і 4-я дивізії іракської армії знаходяться у казані". За його словами, багато іракських військ не чинять опору і відступають під натиском морської піхоти.

Зі свого боку представник Центрального командування збройних сил США заявив, що дивізія "Багдад" іракської республіканської гвардії розгромлена американською морською піхотою. Це сталося у районі Кута за 150 км на південний схід від іракської столиці.

У свою чергу джерела у службах безпеки заявили АФП, що на півночі країни іракські війська залишили свої позиції на демаркаційному кордоні, що відділяє їх від курдських формувань у районі міста Гуаре.

Це сталося у ніч на середу. У результаті курдські озброєні формування просунулися уперед на 10-15 км вздовж дороги, яка веде до міста Мосул. "Бойових дій не було, - повідомило джерело. - Цей відступ - поразка для іракців".

В останні два дні позиції іракських військ зазнавали інтенсивного бомбардування союзної авіації. За даними курдської сторони, в рядах іракців відзначено багато дезертирів.

Інтерфакс

Туреччина погодилася допомагати американцям

Державний секретар США Колін Пауелл заявив у середу, що американські військові, які знаходяться на півночі Іраку будуть отримувати постачання з території Туреччини. "Ми вирішили всі проблеми, що знаходилися у підвішеному стані, що стосуються забезпечення американських підрозділів через Туреччину", - сказав Пауелл.

Виступаючи на прес-конференції, Пауелл заявив, що турецьким військам немає потреби переходити кордон Іраку, оскільки "ситуація знаходиться під контролем".

Командуючий британськими збройними силами, дислокованими у районі Перської затоки, генерал-лейтенант Брайан Баррідж заявив у середу, що війна в Іраку вступила у "вирішальну фазу".

В інтерв'ю телерадіокорпорації Бі-Бі-Сі він, однак, визнав, що перемога у цій війні й повалення президента Іраку Саддама Хусейна "потребує часу". "Іноді вирішальні стадії вимагають часу, тому я не хочу створювати враження, неначе протягом одного або двох днів усе закінчиться", - сказав британський генерал.

Баррідж підкреслив, що сили коаліції будуть діяти з максимальною обережністю при штурмі Багдада, щоб звести до мінімуму число жертв серед мирного населення.

Інтерфакс

Американці розбомбили пологовий будинок

Іракські власті спростовують повідомлення американського командування про успішний наступ військ коаліції на Багдад.

Міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд Ас-Саххаф заперечив на проведеній у середу прес-конференції, що американо-британські частини прорвали фронт у районі міст Кербела й Ен-Наджаф і рухаються на столицю Іраку. "Ми готові зустріти їх (війська коаліції) у Багдаді, однак повідомлення про їх просування уперед не відповідають дійсності", - сказав іракський міністр.

Авіація США і Великобританії у середу вранці завдала серію ударів по об'єктах у різних кварталах Багдада, внаслідок яких постраждав ряд цивільних об'єктів.

Британська телекомпанія "Скай-ньюз" повідомила, що внаслідок бомбардування союзної авіації пошкоджений пологовий будинок Червоного Півмісяця у Багдаді. Щонайменше, троє лікарів і медсестер цієї лікарні отримали поранення. Поранені також пацієнти.

Очевидці заявляють, що під ударами загинули декілька мирних іракців, які знаходилися у цивільних установах і на столичному ринку. Не менше 5 водіїв згоріли заживо у своїх автомобілях, 25 чоловік поранилися. Пентагон поки не коментує цей інцидент.

Також щонайменше десять чоловік загинули і більше 90 поранено внаслідок нічного бомбардування Багдада. Ці дані, згідно з повідомленнями, які надійшли в Абу-Дабі, навів у середу міністр інформації Іраку Мухаммед Саххаф.

Міністр повідомив також, що з літаків на іракські міста і населені пункти скидаються міни-пастки, замасковані під олівці і ручки. Зі слів Саххафа, американці продовжують бомбити мусульманські святині.

Інтерфакс

Гвардія Хусейна вже втратила половину бійців

Наземні війська американських збройних сил розпочали у середу зранку масштабний наступ на місто Кербела, що за 80 кілометрів від Багдада. Пентагон повідомляє про запеклі сутички з бійцями Республіканської гвардії Саддама Хусейна. Американцям протистоять мединська і багдадська дивізії елітної іракської частини, повідомляє телеканал СNN.

Американський генерал Ричард Майєрс стверджує, що, зокрема, мединська дивізія в ході боїв уже втратила половину своєї бойової потуги. Водночас збройні сили Великобританії посилюють свій тиск на місто Басра на півдні Іраку.

За повідомленням речника британської армії, війська Об"єднаного Королівства вже контролюють західну частину міста. На півночі Іраку тривають атаки американської авіації на місто Кіркук, поблизу якого розташовані багаті нафтові родовища.

Тим часом британські газети, з посиланням на американське центральне командування, стверджують що через дві доби війська союзників планують розпочати наземний штурм Багдада. В операції буде, зокрема, задіяно 200 новітніх американських танків типу Abrams, які розвивають швидкість до 60 км/год і оснащені системою захисту від випадкового враження своєю авіацією. Згідно з офіційними даними, за майже два тижні війни в Перській затоці загинуло 800 іракських солдатів, 46 американців і 26 британців.

Німецька хвиля

Саддам Хусейн вже відчуває запах перемоги

Американські війська взяли головний міст Ан-Нуаманійя через ріку Євфрат і повністю блокували місто Кербела, повідомило у середу радіо "Сава".

Крім того, війська коаліції взяли під контроль шосе до міста Куту. Поновилися бої поблизу міст Хіндійя, Басра, Хілла й Насирійя. Вранці у середу ряд потужних авіаударів був завданий по позиціях іракських військ на південь від Багдада, повідомив телеканал "Аль-Арабійя".

Між тим катарський телеканал "Аль-Джазіра" передав, що іракське телебачення у середу зачитало нову заяву президента Саддама Хусейна, в якій йдеться, що "вже відчувається запах перемоги, яка у наших руках".

Президент також сказав, що "для досягнення перемоги досить третини іракських військ, які б'ються на фронтах, в той час як американцям доводиться використовувати всі свої сили".

РІА "Новости"

Хусейн звернувся до іракців

Звернення Саддама Хусейна до іракського народу зачитав міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд Ас-Саххаф.

У зачитаному по телебаченню зверненні президент закликав народ Іраку боротися постійно й всюди з американо-британськими загарбниками.

Саддам Хусейн назвав джихад - священну війну обов'язком кожного з іракців.

РІА "Новості"

Коаліція бомбить іракське радіо

Два американських і британських літака у вівторок завдали удару по передавачах іракського радіо у районі міста Рутба, в 320 км на заходу від Багдада.

У будівлю, де знаходяться передавачі, були пущені керовані лазером ракети, йдеться у зведенні Центрального командування ВР США (СЕНТКОМ), передовий штаб якого розташований у військовому таборі Саїлійа у Катарі.

Як стверджує СЕНТКОМ, удар завданий "у рамках операції по поваленню президента Саддама Хусейна", а його мета - "позбавити керівництво режиму можливості командування й контролю". У цей час аналізуються завдані збитки.

РІА "Новості"

Хусейн виплачує сім'ям бійців по 1 мільйону динарів

18 чоловік убиті і більше 100 поранено у Багдаді внаслідок обстрілу американськими і британськими ВПС з вечора понеділка. Про це повідомив на прес-конференції у Багдаді міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд Ас-Саххаф.

Міністр також повідомив, що американський літак обстріляв 2 автобуси, в яких знаходилися добровольці, які прибули до Іраку з різних країн світу, у тому числі з США, щоб бути "живим щитом". У результаті авіаобстрілу є поранені.

Президент Іраку Саддам Хусейн оголосив подяку особистому складу 11-ї дивізії іракських урядових військ за оборону Ен-Насирії.

Офіційна подяка і привітання Хусейна командуванню і рядовому складу за звитягу й мужність транслювалися іракським телебаченням, яке поновило роботу після американо-британського бомбардування.

Саддам Хусейн також розпорядився видати відповідний указ і видати премії в сумі 1 млн. динарів кожній сім'ї бійців 11-ї дивізії.

В останні дні під Ен-Насирією тривають запеклі бої. Силам США і Великобританії поки не вдається оволодіти цим південним іракським містом.

РІА "Новості"

Три тисячі бомб було скинуто на Ірак за три доби

За минулі 72 години союзницькі військово-повітряні сили скинули на Ірак 3 тисячі бомб. Таким чином, вдалося істотно ослабити іракську армію, передає американський телеканал Сі-Ен-Ен з посиланням на Пентагон.

А тим часом у південному іракському місті Ен-Насирійя тривають бойові зіткнення між урядовими військами Іраку й силами США і Великобританії.

За даними іранського радіо, напередодні американо-британські сили зробили спробу захоплення Ен-Насирійї, однак наштовхнулися на опір іракських військ.

Як повідомляють очевидці з південно-західного іранського міста Шелемче, у вказаному іракському місті зранку між протиборчими сторонами поновилася перестрілка з усіх видів озброєнь, яка триває і зараз.

Німецька хвиля, РІА "Новости"

Австралія виходить з антиіракської коаліції?

Австралія ухвалила рішення зменшити участь своїх ВМС у війні проти Іраку. Про це у вівторок повідомив міністр оборони Австралії Роберт Хілл.

Він повідомив, що два австралійських військових судна "Анзак" і "Дарвін", що беруть участь у військовій акції проти Іраку у складі коаліційних сил, повернуться на батьківщину у кінці квітня. Їх замінить австралійське військове судно "Сідней". Австралійський есмінець "Канімбла", також зайнятий у військовий діях антиіракської коаліції, поки буде залишатися в Перській затоці. Точна дата виходу судна "Сідней" з Австралії у район Перської затоки буде повідомлена найближчим часом.

"Сідней" є фрегатом класу "Аделаїда" і може відбивати удари з повітря і під водою. Судно оснащене протиповітряними й морськими ракетами. Екіпаж нараховує 184 особи.

Роберт Хілл сказав, що до кінця квітня обсяг робіт і задачі, які поставлені перед австралійськими моряками, зміняться. У зв'язку з цим австралійське командування вважає, що немає потреби у присутності у затоці трьох австралійських кораблів.

Він також зазначив, що у військових діях в Іраку досягнуто помітного прогресу, особливо у морських операціях, направлених на розмінування підходів до іракських портів. Зокрема, порт Умм-Каср тепер відкритий для доставки гуманітарної допомоги іракському населенню.

Ніхто з австралійських військовослужбовців, які беруть участь у війні в Іраку, поки не постраждав.

РІА "Новости"

Американські солдати застрелили сім іракських жінок і дітей

Американські солдати застрелили на контрольному пункті біля міста Ен-Наджаф сім іракських жінок і дітей і поранили двох.

Бі-Бі-Сі і Сі-Ен-Ен повідомляють з посиланням на центральне командування армією США, що солдати відкрили вогонь по мікроавтобусу, який не зупинився, незважаючи на попереджувальні постріли. Усього у ньому були 13 жінок і дітей.

Цей інцидент розслідується. У суботу поблизу міста Ен-Наджаф терорист-самовбивця підірвав автомобіль з вибухівкою, внаслідок чого загинуло четверо американських військових.

Тим часом, арабська газета, що видається в Лондоні, "Аз-Заман" стверджує, що у ході боїв іракські спецназівці захопили в полон групу військовослужбовців США, Великобританії й Кувейту.

Підрозділи десантних військ Іраку "Аль-магавір" взяли у полон двох кувейтських військовослужбовців, декілька американців і британців, а також військового перекладача однієї з країн Перської затоки. Як повідомляє у вівторок "Аз-Заман", вони були захоплені у ході боїв за військові аеродроми Ейч-2 і Ейч-3 на заходу від Багдада.

Разом з тим, офіційний представник Міноборони Кувейту спростував факт полону двох громадян емірату.

Німецька хвиля, РІА "Новости"

Через критику Буша NCB звільнила іракського кореспондента

Телекомпанія Ен-Бі-Сі звільнила у понеділок кореспондента у Багдаді Пітера Арнетта, який висловив напередодні в інтерв'ю іракському телебаченню свою оцінку ходу військових дій.

Арнетт, який висвітлює війну в Іраку для телеканалів "Нешнл джіогрефік", Ен-Бі-Сі і Ем-Ес-Ен-Бі-Сі, у неділю в інтерв'ю у Багдаді відзначив, що "військовий план (США) провалився через опір з боку іракців". На його думку, "у США росте опозиція президенту Бушу стосовно ведення війни й опозиція їй".

Виступ Арнетта викликав шквал критики з боку телекомпанії "Фокс", яка звинуватила його у зраді. Вже вранці у понеділок він Арнетт вимушений вибачитися, виступивши у програмі "Тудей" телекомпанії Ен-Бі-Сі.

Зі слів журналіста, він висловлював лише власну точку зору, а саме інтерв'ю було "жестом професійної послуги іракським колегам".

Проте, відразу після його виступу телекомпанія оголосила про розрив будь-яких стосунків з тележурналістом. Як говориться у поширеній у США заяві, "Ен-Бі-Сі і Ем-Ес-Ен-Бі-Сі переривають відносини з Пітером Арнеттом", який "у військовий час виступив на державному телебаченні Іраку". Висловлення Арнеттом власної точки зору назване телекомпанією "неправильним".

За даними телекомпанії Сі-Бі-Ес, "Нешнл джіогрефік" також відмовилася від послуг свого багдадського кореспондента.

РІА "Новості"

Коаліція бомбить Басру

Авіація США і Великобританії за останні декілька годин у четвертий раз бомбардувала південне іракське місто Басра.

Як передає у понеділок іранське радіо, бомбардування з повітря супроводилося ракетним обстрілом з артилерійських знарядь.

Зазначається, що чергова вогнева підготовка "зроблена по тій причині, що сухопутні сили антиіракської коаліції не змогли зломити опір, який надали урядові війська Іраку і прихильники Саддама Хусейна".

РІА "Новости"

У центрі і на півдні Іраку йдуть запеклі бої

Арабські телеканали "Аль-Джазіра" і "Аль-Арабійя" повідомили про запеклі бої навколо ряду населених пунктів у центрі і на півдні Іраку. Зокрема, британські війська ведуть штурм населеного пункту Еш-Шатра до півдня від Басри і продовжують артилерійську дуель з іракськими частинами на західній околиці міста Абу Аль-Хсейб. Ведеться також обстріл передмістя Ат-Таннума.

Відновилися бої під містами Неджеф і Кербела, а також на півночі від Ер-Насирійя, де, як вважає американське командування, знаходиться штаб командуючого південним фронтом генерала Алі Хасану Аль-Маджида.

Американська авіація завдала ударів по позиціях іракської армії на південь від міста Кута, розташованого за 150 км на південний схід від Багдада. Як повідомили деякі радіостанції з посиланням на американські джерела, іракська артилерія першою відкрила вогонь по американських позиціях.

При цьому 8 іракських снарядів лягли в 300 метрах від американських позицій, не заподіявши збитків. Морським піхотинцям, відзначив джерело, удалося запеленгувати позиції, з яких вівся вогонь, і завдати відповідного удару.

Згідно з офіційними даними, що приводиться в зведеннях Центрального командування збройних сил США морським піхотинцям США в ході операції по "зачищенню" у будинку партії Баас у Куті удалося знайти зброю американського виробництва, що надійшла з Ємену, а також боєприпаси до неї. Тут же було знайдене спорядження американського виробництва для хімічної дезактивації, термін використання якого минув.

РІА "Новини"

Іракці збивають американські вертольоти за американськими інструкціями

Представники американської військової розвідки заявляють, що командування іракських збройних сил перед початком вторгнення американських сил в Ірак поширило в іракських військах копії нашумілого голлівудського кінофільму "Чорний яструб" у якості "інструкції, як перемогти американців".

Про це з посиланням на неназваних "офіційних представників військової розвідки США" повідомляє в понеділок журнал "Тайм".

Аналогічне припущення в інтерв'ю журналові "Ньюзвік" у понеділок висловлює відомий фахівець з Іраку, колишній аналітик ЦРУ і політолог із Бруклінського інституту Кеннет Поллак.

Фільм "Чорний яструб" був знятий Голівудом на основі реальних подій 1993 року, коли висадження американського десанту в столиці Сомалі Могадишу закінчилося повним провалом всієї операції й загибеллю 18 американських армійських рейнджерів.

У фільмі докладно й правдоподібно відтворені умови бою в міських умовах, нав'язаного американцям сомалійськими повстанцями, що зуміли успішно застосувати "асиметричну" тактику проти американських вертольотів і десантників, що мали спочатку явну технологічну перевагу.

Після того, як на четвертий день війни іракцям, що використовували звичайну стрілецьку зброю і ручні гранатомети, удалося з дахів високих будинків відбити атаку більш ніж 30 вертольотів "Апач", підбивши два з них, військові в США заговорили про те, що проти них в Іраку використана тактика "асиметричного бою".

Судячи з повідомлень, які одночасно з'явилися відразу в двох авторитетних журналах, у Пентагоні й американських спецслужбах тепер прийшли до висновку, що іракських військових навчив цієї тактики Голівуд

РІА "Новини"

Коаліція бомбить Багдад усіма можливими способами

За повідомленням військового командування США, минулої ночі в ході бомбардувань Багдада вперше були задіяні всі типи американських стратегічних бомбардувальників - Б-1, Б-2 і Б-52. Про це з посиланням на Центральне командування армії США повідомила телекомпанія Ен-Бі-Сі.

За оцінками американських військових, подібний авіаналіт з використанням бомбардувальників з декількох баз є "безпрецедентною справою", зазначає телекомпанія.

Представники СЕНТКОМ відзначили, що ніколи раніше бомбардувальники-невидимки Б-2 "Стелс" не застосовувалися в сполученні з Б-1 і Б-52 для удару по одних цілях.

Зокрема, новий удар з використанням бомб із лазерним наведенням і крилатими ракетами "Томагавк" завданий по будинку іракського міністерства інформації. Як відзначає Ен-Бі-Сі, у СЕНТКОМ думають, що це міністерство "служить прикриттям для командного центру керування".

Телекомпанія відзначає, що американське командування ставило перед собою не тільки чисто тактичні задачі, але і прагнуло чинити психологічний вплив на іракців, продемонструвавши вогневу міць. На думку Ен-Бі-Сі, американці в такий спосіб намагаються підштовхнути як окремі підрозділи, так і представників влади до капітуляції.

Багдад і Мосул у понеділок вранці зазнали повітряних нальотів. Як передає супутниковий канал Абу-Дабі, знову припинилося мовлення багдадського телебачення.

Канал "Аль-Джазіра" повідомляє, що ударів зазнав прес-центр міністерства інформації і сам будинок міністерства, уже практично зруйнований в ході попередніх бомбардувань, а також палац Кусая Хусейна, молодшого сина президента, розташований на західному березі Тигру.

Ракетні удари були завдані по цілях поблизу готелю "Аль-Мансур" і торгового центру "28 квітня". Мосул протягом години піддавався повітряним ударам, одночасно велася артилерійська перестрілка поодаль від міста.

РІА "Новини"

Дружина Хусейна виїхала в Сирію?

Американська розвідка почала розслідування даних про те, що перша дружина Саддама Хусейна Саджида виїхала з Багдада. Як повідомила телекомпанія Ен-Бі-Сі, ймовірно вона в супроводі великого конвою направилася в Сирію.

Саджида є матір'ю синів Саддама Хусейна Удея й Кусая.
Раніше телекомпанія Ен-Бі-Сі повідомила в репортажі з Катару, де знаходиться штаб Центрального командування збройних сил США, командувачу СЕНТКОМ генералові Томмі Френксу в неділю повідомлено про радіоперехоплення в Іраку розмов, які, можливо, свідчать про те, що обговорюється варіант утечі іракського президента в Сирію.

Тим часом, стало відомо, що двоє іноземних журналістів поранені у неділю ввечері біля Басри на півдні Іраку. Як повідомляє газета "Аль-Ватан", іракський снаряд розірвався поблизу британської позиції, де знаходилася група іноземних журналістів.

Кореспондент ліванського телеканалу Ел-Бі-Сі Тоні Фудуль був поранений осколками в груди, а репортер американського каналу АП ТБ - у руки й ногу.

РІА "Новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування