Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна в Іраку вже закінчена?

П'ятниця, 4 квітня 2003, 00:00
Про початок та хід війни в Іраку читайте тут:
З Іраку висилають журналістів

Буш оголосив про падіння режиму Хусейна

У телезверненні до іракського народу президент США пообіцяв, що Ірак "скоро буде вільним". Звертання Джорджа Буша записане на відеоплівку і буде транслюватися з арабськими субтитрами у четвер о 17.00 на всю іракську територію з борта спеціально обладнаного літака ВПС США Сі-130 "Геркулес", який знаходиться зараз у небі Іраку. Сигнал з літака буде направлений в систему іракського ефірного телебачення.

За даними прес-служби Білого дому, яка розповсюдила у четвер витримки з телезвернення, американський президент зазначив, що США вважають своїм противником "жорстокий режим Саддама Хусейна", а не народ Іраку.

"Кошмар, який Саддам Хусейн приніс вашій країні, скоро закінчиться", - сказав Буш. Цілі США в Іраку, з його слів, зводяться до повалення нинішнього режиму, позбавлення Іраку від зброї масового знищення, забезпечення безпеки, поваги релігійних традицій, а також створення представницького іракського уряду.

Раніше представники Білого дому повідомили журналістам у Вашингтоні, що американська військова "літаюча телевізійна станція" на базі літака Сі-130 буде здійснювати щоденне мовлення на Ірак в об'ємі 5 годин на добу та її передачі іракці зможуть дивитися на своїх домашніх телевізорах, використовуючи звичайні антени.

Починаючи з найближчої суботи, при сприянні США в Іраку почне також виходити нова газета для інформування іракського населення про цілі і задачі, які ставить перед собою американо-британська коаліція.

РІА "Новості"

У Багдаді грабують палаци

У Багдаді у четвер розграбована вілла віце-прем'єра уряду Іраку Таріка Азіза. Як повідомляють місцеві ЗМІ, натовп озброєних мародерів виніс всі меблі, картини, люстри і навіть штори, що знаходилися у будинку.

Розграбування зазнала також домашня бібліотека Азіза. Серед книг, що пропали - повні зібрання творів Саддама Хусейна арабською мовою, праця екс-президента США Річарда Ніксона про геополітику і бестселер Маріо Пьюзо "Хресний батько".

Як свідчать очевидці, майно Азіза вивозили вантажівками, тракторами й автобусами, які були підігнані до вілли іракського віце-прем'єра.

Повідомляється і про розграбування будинку двоюрідного брата Саддама Хусейна Алі Нассана аль-Маджида, більше відомого під прізвиськом "Хімічний Алі", який, як передбачається, загинув у минулі вихідні у Басрі.

Мародери також розграбували і підпалили декілька урядових будівель Багдада. Серед них - міністерство торгівлі, міністерство внутрішніх справ і міністерство фінансів. З всіх будівель викрадені комп'ютери, оргтехніка і меблі.

А у Багдаді також розграбоване посольство Німеччини, повідомило у четвер німецьке агентство ДПА. За інформацією агентства, у грабунку брали участь місцеві жителі з бідного кварталу іракської столиці.

Зокрема, з будівлі німецького посольства були винесені холодильники, телевізори і комп'ютери. Персонал посольства ФРН в Іраку повернувся на батьківщину незадовго до початку військових дій.

РІА "Новості"

США готові поставити свою адміністрацію в Умм-Касрі

Місто Умм-Каср на півдні Іраку готується до приїзду призначеної американцями адміністрації на чолі з відставним генерал-лейтенантом Джеєм Гарнером, повідомляє в середу кувейтська газета "Ар-Рай Аль-Амм".

Зараз американська адміністрація, що включає трьох губернаторів провінцій і 23 міністрів, знаходиться в Ель-Кувейті.

Кореспондент газети пише, що американо-британські частини взяли на себе охорону кувейтсько-іракського кордону, а британська військова поліція забезпечує порядок в місті.

В Умм-Касрі поновилася робота порту, на свої робочі місця повернулися іракці. Їх робочий день триває з 7.00 до 15.00. У середньому кожний робітник отримує у день 3 долари, що у декілька разів перевищує їх колишню зарплату.

Швидкими темпами будується водопровід з Кувейту. В Умм-Каср прибуває гуманітарна допомога й днями буде відкритий госпіталь, де будуть працювати медики-добровольці з Кувейту, пише газета.

Кореспондент звертає увагу на те, що розподіл продовольства і води, що надходить в якості гуманітарної допомоги, захопили в свої руки декілька місцевих кримінальних угрупувань. Частину продуктів вони забирають собі, решту продають на місцевих ринках, стверджує кувейтська газета.

А тим часом у Багдаді почалися грабунки магазинів і офісів, передає телекомпанія "Скай-ТБ". Зокрема, за інформацією телеканалу, пограбоване приміщення ООН в іракській столиці.

Як передає кореспондент "Скай-ТБ", вулицями міста роз'їжджають вантажні автомашини, наповнені награбованим карбом - холодильниками, телевізорами, меблями, різним начинням і продуктами харчуванням, товарами широкого вжитку.

РІА "Новості"

Іспанці відкликають своїх журналістів з Іраку

Уряд Іспанії рекомендував всім іспанським журналістам залишити Багдад.

Міністр оборони Федеріко Трільо мотивував це, зокрема, тим, що "загибель журналістів впливає на громадську думку таким чином, що це може бути використане у своїх інтересах пропагандою Іраку".

Однак Червоний Хрест заявив, що виїжджати з Багдада зараз небезпечно, оскільки американські танки, побоюючись іракських смертників, стріляють по всіх автомобілях.

Міністр закордонних справ Іспанії Ана Трільо веде переговори із зовнішньополітичним відомством США про створення "коридору безпеки", по якому можна було б евакуйовувати з Багдада шестеро іспанських журналістів, які висловили бажання це зробити.

Також стало відомо, що після 7-годинної перерви відновлено зв'язок з блокованими з вівторка у центрі Багдада у корпункті телеканалу "Абу-Дабі" 27 журналістами - співробітниками каналів "Абу-Дабі" й "Аль-Джазіра".

Корпункт каналу "Абу-Дабі" знаходиться у зоні запеклих боїв між силами Іраку й коаліції. Зі слів кореспондента телеканалу Хішама Бадаві, всі блоковані живі і здорові. Ніч, пояснив він, всі журналісти провели в приміщенні корпункту. Перестрілка навколо них то завмирала, то поновлювалася з новою силою.

Бадаві повідомив, що стіни будівлі корпункту пошкоджені осколками снарядів, розбите скло. У районі немає цивільного населення - тільки озброєні люди, підкреслив кореспондент.

Кореспондент повідомив також, що американська бронетехніка увійшла у район між іранським посольством і міністерством інформації Іраку.

Напередодні, у вівторок, приблизно о 17.00 кореспондент каналу "Абу-Дабі" у Багдаді закликав міжнародні гуманітарні і журналістські організації врятувати журналістів і співробітників телеканалів "Абу-Дабі" і "Аль-Джазіра", які через запеклі бої були заблоковані у корпункті, розташованому у районі моста "Аль-Джухурі" на західному березі Тигра.

Тим часом, як повідомив катарський телеканал "Аль-Джазіра" запеклі бої тривають у середу у різних районах Багдада із застосуванням різних видів зброї.

РІА "Новості"

У Багдаді поранено чотирьох співробітників Reuters

Щонайменше два співробітники агентства Рейтер отримали поранення внаслідок могутнього вибуху, який прогримів у вівторок біля готелю "Палестина" у Багдаді, де живуть журналісти, які працюють в іракській столиці.

Дані про кількість поранених розходяться. Катарський телеканал "Аль-Джазіра" повідомив про поранення двох співробітників британського агентства Рейтер.

Рейтер підтверджує інформацію щодо потерпілих серед своїх співробітників. Однак, за даними агентства, внаслідок вибуху постраждали чотири його співробітники - репортер, фотограф, оператор і телевізійний технік.

Катарський супутниковий телеканал "Аль-Джазіра" повідомив, що мешканці готелю - в основному журналісти - вискочили з будівлі на вулицю після першого вибуху.

У готелі "Палестина", який до сьогоднішнього дня вважався "спокійним районом", живуть практично всі журналісти з різних кінців світу, які працюють у Багдаді. Тут же знаходиться прес-центр, де проводить прес-конференції міністр інформації Мухаммед Саїд Ас-Саххаф.

Таким чином, у Багдаді більше немає "спокійних" місць.

Раніше американське командування зажадало від іноземних журналістів залишити Багдад, щоб не піддавати своє життя небезпеці.

РІА "Новості"

Американці вбили двох арабських журналістів

У вівторок американські війська обстріляли корпункти катарського телеканалу "Аль-Джазіра" і телеканалу Абу-Дабі. Один з кореспондентів катарської станції від отриманих поранень помер.

У приміщення корпункту Абу-Дабі у районі моста "Аль-Джумхурі" вранці потрапили три артилерійських снаряди. Спецкор каналу у цей час вів репортаж з міста, у корпункті знаходилися два техніки, доля яких невідома.

Кореспондент телеканалу Абу-Дабі у Вашингтоні зумів зв'язатися з капітаном американської армії, який командує військовою частиною поблизу будівлі, де знаходилися корпункти телеканалів, і просив з'ясувати долю журналістів, повідомляє ВАМ.

Журналісти каналів "Аль-Джазіра", Абу-Дабі та інших вважають, що подібний обстріл корпунктів не є випадковим. Кореспонденти нагадують про недавній обстріл автомашин журналістів "Аль-Джазіри" й Абу-Дабі, обстріл бюро "Аль-Джазіри" у Басрі, про затримання журналіста "Аль-Джазіри" на півночі Іраку та інших інцидентах.

РІА "Новості"

Іракці збили ще два літаки коаліції

Багдад зазнає сильного обстрілу. Про це повідомляє у понеділок увечері катарський телеканал "Аль-Джазіра". Кореспондент каналу у Багдаді не може визначити це артилерійський обстріл чи авіаобстріл.

Вибухи, як і напередодні увечері, можна почути у південно-західній частині Багдада, повідомив він.

А тим часом стало відомо, що у понеділок Ірак збив два американських літаки. Про це повідомив по іракському телебаченню офіційний представник іракської армії.

З його слів, бойові літаки А-10 і Ф-15 були збиті у районі Багдада. Представник іракської армії уточнив, що літак А-10, відомий у військових як "винищувач танків", був збитий на підльоті до Багдада, Ф-15 - над військово-повітряною академією.

РІА "Новості"

Американці обстрілюють арабські ЗМІ?

Катарський телеканал "Аль-Джазіра" у понеділок виступив із заявою, в якій звинуватив американські сили в обстрілі автомашини телеканалу у передмісті Багдада. У заяві, зокрема, зазначається, що вогонь по автомашині був відкритий у той час, коли вона їхала по швидкісному шосе за межами Багдада.

Катарський супутниковий канал виразив співчуття у зв'язку з інцидентом і закликав всі сторони, які працюють з пресою, дотримуватись положень відповідних міжнародних договорів.

У заяві згадуються інші аналогічні випадки, які, за даними катарського телеканалу, мали місце при виконанні журналістами "Аль-Джазіри" їх професійного обов'язку щодо висвітлення війни в Іраку. Зокрема, мова йде про затримання на півночі Іраку, а потім звільнення без яких-небудь пояснень, кореспондента Вадаха Ханфара, а також про обстріл бюро каналу в Басрі на півдні Іраку.

РІА "Новості"

Іракці беруть у полон журналістів. Але поводяться з ними добре

В Іраку у понеділок у другій половині дня два польських журналіста були захоплені озброєною групою іракців. Кореспонденти Польського громадського радіо Яцек Качмарек і приватного телевізійного інформканалу "ТВН 24" Марцин Фірлей були захоплені на дорозі, яка веде з міста Ен-Насирія до Ен-Наджаф.

Свідками цього випадку були два журналісти варшавського каналу "ТВН 24", яким вдалося втекти.

Як повідомив 1-й програмі Польського радіо один з них - Мацей Ворох, по шляху до Ен-Наджафа вони несподівано наткнулися на іракський пост. Першу машину відразу ж оточили 5-6 озброєних іракців, деякі з яких були у чорній формі. Друга автомашина змогла розвернутися під обстрілом і поїхати.

Журналісти повідомили про пригоду командиру найближчої американської частини, який обіцяв почати пошук. Про те, що трапилося, відразу ж було повідомлено командуванню військ США в Іраку.

Як відзначив Мацей Ворох, перед їх виїздом американські військові стверджували, що на цій ділянці їм не загрожує небезпека.

А тим часом відома американська незалежна журналістка Клара Бінгхем, яка була фотографом екс-кандидата у президенти США Альберта Гора, повідомила, що під час перебування в іракській в'язниці з нею поводилися гуманно.

Вона була затримана у кінці березня у багдадському готелі "Палестина" за підозрою у шпигунстві. Разом з нею арештували двох журналістів з американського видання "Ньюсдей".

Зі слів Бігхем, її тримали у чистій камері, годували три рази на день. Спати їй довелося на підлозі, але разом з тим їй дали дві шерстяних ковдри. Журналістка стверджує, що до неї ніхто не застосовував ніякої фізичної сили, однак і вона, і її колеги з "Ньюсдей" чули, що інших затриманих били.

Бігхем - одна з найбільш відомих незалежних фотографів у США. До Іраку вона висвітлювала конфлікти в Африці й Афганістані для ряду американських ЗМІ. З іракської в'язниці її звільнили минулого четверга, не надавши ніяких пояснень. Зараз вона знаходиться в Йорданії.

Інтерфакс, РІА "Новості"

В Іраку розгортається інформаційна війна

З Багдада продовжують надходити суперечливі повідомлення. Представники сил антиіракської коаліції стверджують, що столиця Іраку взята у щільне кільце, під контролем знаходиться міжнародний аеропорт імені Саддама Хусейна, а Республіканська гвардія Іраку практично знищена. "Іракської армії як організованої структури з великими бойовими одиницями більше не існує", - наводить слова командуючого авіацією антиіракської коаліції генерала Майкла Моузлі телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі.

Офіційний Багдад це категорично заперечує. Іракські власті впевнені, що гірше для американців і британців ще попереду. Зокрема, міністр інформації Іраку повідомив телеканалу "Аль-Джазіра", що кадри, які ніби ілюструють суботній рейд американців на Багдад, були зняті не на околицях Багдада, а у передмісті Абу Грейб поблизу міжнародного аеропорту.

Тим часом американські військові заявляють, що подібні рейди на Багдад триватимуть. Як повідомляє у неділю вранці Бі-Бі-Сі з посиланням на представників Пентагона, метою суботнього рейду американських танків і бронемашин була перевірка іракського опору. У майбутньому мається намір атакувати конкретні цілі.

Моузлі заявив, що його підлеглі готуються до надання цілодобової підтримки таким операціям з повітря. З його слів, інтенсивність бомбардування Багдада повинна поменшати, оскільки багато які цілі вже вражені.

У неділю після півночі у Багдаді зафіксовані два могутніх вибухи крилатих ракет, запущених із південно-східного напряму, передає телекомпанія Сі-Ен-Ен. Вибухи прогриміли приблизно о 0:10 мск у центральній частині міста біля готелю Мірідіне. Це французький готель, в якому проживають іноземні журналісти. Деякі телекомпанії та інформагентства не виключають, що мова йде не про ракети, а бомби, які були скинуті з бомбардувальників У-52.

За повідомленням Сі-Ен-Ен, потужна бомба впала декількома годинами раніше, у суботу увечері, за сто метрів від іншого готелю - "Палестина", де проживає велика частина кореспондентів іноземних засобів масової інформації. У цьому ж приміщенні постійно проходять прес-конференції, які проводить міністр інформації Іраку Мухаммед Саххаф.

Протиборчі сторони, відзначає телеканал "EuroNews", повідомляють про сотні загиблих у противника, нічого не говорячи про власні втрати.

У свою чергу, інтенсивний артилерійський обстріл поновився і на південному сході іракської столиці, у напрямі міжнародного аеропорту. У районі Аль-Юсуффія на захід від аеропорту відбулося зіткнення коаліційних сил і іракської армії, повідомляє арабський супутниковий телеканал Аль-Арабія.

Запеклі бої між американськими спецпідрозділами і загонами воєнізованої організації "Федаїни Саддама" тривають на вулицях міста Кербела (центральна частина Іраку), повідомляє катарський телеканал Аль-Джазіра. Як повідомило турецьке Анатолійське агентство з посиланням на представників ВР США, ця операція здійснена з метою забезпечити безпеку американських військ, які просуваються до Багдада.

Тим часом в суботу увечері федаїни - члени іракського ополчення - улаштували у Багдаді щось на зразок показового автопараду. Вони проїхали найважливішими магістралями міста, стріляючи у повітря і викрикуючи антиамериканські лозунги. Як відзначає кореспондент Бі-Бі-Сі у Багдаді, ця акція стала очевидним доказом того, що режим Саддама Хусейна продовжує контролювати іракську столицю.

Як повідомлялося, літаки антиіракської коаліції з вечора суботи почали обльоти Багдада з метою збору розвідданих для наземного наступу військ США.

Зі слів генерала Моузлі, літаки у цілодобовому режимі будуть виконувати розвідувальні польоти по обох сторонах ріки Тигр, що протікає через центр Багдада. При цьому генерал висловив надію на те, що захищаючі столицю іракці все-таки здадуться, і силам коаліції не доведеться штурмувати місто.

А тим часом Джордж Буш звинуватив режим Саддама Хусейна у здійсненні військових злочинів. У суботу у щотижневому радіозверненні до нації президент США звинуватив власті Іраку в "актах підлості і вбивства". "Під час бойових дій вбивці Саддама використовують жінок і дітей як живі щити, вони вбивали іракських громадян, які вітали війська коаліції, а також примушували іракців воювати, погрожуючи тортурами або вбивством їх сім'ям", - стверджував президент США.

Зі свого боку, іракське телебачення показало зустріч Хусейна з синами Кусеєм та Удеєм. На президентові було військове обмундирування, він сидів усміхаючись у кімнаті без вікон, за великим столом. Згідно із заявою іракського телебачення, це був свіжий запис, зроблений у суботу.

Інтерфакс

Американці вбили десять своїх солдат

Авіація США розбомбила автоколону, в складі якої були американські спецназівці і значне число мирних громадян, повідомляє британська телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі з посиланням на свого співробітника. Зі слів редактора відділу міжнародних новин Бі-Бі-Сі Джона Сімпсона, бомба розірвалася усього у чотирьох-п'яти метрах від нього.

Журналіст, який отримав невеликі поранення, повідомив, що нарахував на місці трагедії не менше 10 людських тіл. Судячи зі всього, принаймні, деякі із загиблих були мирними жителями курдської частини Іраку.

Тим часом за повідомленням Першого каналу російського телебачення, сили ППО, що входять до складу підрозділів республіканської гвардії Іраку, збили над міжнародним аеропортом імені Саддама Хусейна під Багдадом американський вертоліт типу "Кобра". Іракський супутниковий телеканал повідомляє, що весь екіпаж вертольоту загинув.

Інтерфакс

Війська коаліції захопили Багдад

Американське командування стверджує, що війська коаліції досягли центральних районів іракської столиці. Американські сили проникли у серце Багдада вперше після початку воєнної операції в Іраку, заявив у суботу офіційний представник військового командування США.

За повідомленнями деяких закордонних інформагентств, бронетехніка союзників знаходиться вже практично у центрі міста. Наступ здійснюється силами З-ї механізованої дивізії армії США, яка на світанку першою вступила у Багдад.

Офіційний представник Центрального командування США капітан Френк Торп (Frank Thorp) заявив, що морська піхота США, яка з південно-східного напрямку просувається у центр Багдада, вступила у бій з елітними підрозділами Республіканської гвардії Іраку.

Тим часом, судячи з повідомлень кореспондентів ряду телеканалів із Багдада, жодних боїв у центрі міста поки не відбувається. Зокрема, про це повідомили кореспонденти катарського телеканала "Аль-Джазіра" і російського ТВС.

Також повідомляється про просування танків із боку Багдадського аеропорту.
У зв'язку з цим посол Іраку в Москві Аббас Халаф заявив, що в аеропорту Багдада наразі "триває повне знищення американських військ завдяки нетрадиційним методам боротьби".

Одним із таких "нетрадиційних методів" є "похід жителів Багдада на аеропорт". "У результаті масового походу жителів столиці разом з підрозділами іракської армії до аеропорту там зараз йде процес повного знищення американських військ, ізольованих від інших ешелонів сил агресорів", - заявив Халаф.

Коментуючи розповсюджений напередодні іракським телебаченням відеосюжет із появою президента Іраку Саддама Хусейна на публіці на вулицях Багдада, Халаф сказав, що це є "вичерпною відповіддю на всі провокації агресорів із приводу долі іракського лідера".

Посол повідомив, що, за його даними, минулої ночі над Багдадом був збитий американський військовий літак, а в інших районах Іраку знищено кілька бойових вертольотів коаліційних сил.

У результаті акції іракських жінок-смертниць на півночі країни були вбиті чотири американських солдати, сказав посол, додавши, що подібні акції будуть продовжуватися. "В Іраку готуються батальйони смертників із числа добровольців", - сказав дипломат.

Агентство АФП повідомляє, що у ході бойових дій в аеропорту Багдада були вбиті три американські солдати.

А тим часом президент Іраку Саддам Хусейн виступив у п'ятницю ввечері по іракському телебаченню із закликом "завдати сильного удару" по американських військах.

"Завдайте їм сильного удару силою віри скрізь, де вони будуть до вас
наближатися, і чиніть їм опір, сміливі жителі Багдада", - сказав Хусейн, одягнений у військову форму. Цей виступ став першим безпосереднім звертанням Хусейна до громадян Іраку з 24 березня.

"Волею Бога ви будете переможцями, а вони будуть повалені", - сказав іракський лідер.

Інтерфакс

В Іраку загинув перший американський журналіст

Кореспондент газети "Вашингтон пост" Майкл Келлі став першим американським журналістом, який загинув у ході бойових дій в Іраку.
За даними газети, Келлі загинув у результаті катастрофи військового автомобіля "Хамви" під час пересування третьої піхотної дивізії США на території Іраку.

Келлі став п'ятим журналістом, який загинув на території Іраку за останній час. До нього в Іраку загинули іранський фотограф Кавех Голестан, австралійський оператор Піл Моран, двоє репортерів британського телеканала Ай-Ті-Ен. Ще двоє репортерів цього телеканалу вважаються зниклими безвісти.

Серія потужних вибухів прогриміла близько 11:30 ранку у суботу в Багдаді. Нові удари пішли після тривалого нічного бомбардування міста, передає кореспондент АФП з іракської столиці. За його інформацією, вибухи були чути у південно-західній частині міста, де війська союзників, за їх твердженням, захопили аеропорт.

Міністерство інформації Іраку переглянуло своє рішення про позбавлення акредитації двох кореспондентів арабського телеканала "Аль-Джазіра", повідомив у п'ятницю ввечері шеф московського бюро цього каналу Акрам Хазам.

"У зв'язку з цим найближчим часом вісім кореспондентів нашого каналу відновлять свої репортажі з різних районів Іраку", - сказав він. Напередодні катарська телекомпанія "Аль-Джазіра" заявила, що припиняє роботу своїх журналістів в Іраку. Це відбулося після того, як іракське міністерство інформації наклало заборону на роботу одного з кореспондентів телеканалу і зажадало від іншого залишити країну.

З іншого боку, канал "Аль-Джазіра" показав репортаж, із якого випливає, що троє американських солдатів були вбиті на підступах до Багдада в результаті теракту, вчиненого двома іракськими камікадзе.

Інтерфакс

Чутки про смерть Хусейна - пропаганда Америки

Посол Іраку у РФ Аббас Халаф заявив, що Саддам Хусейн живий і виконує свої обов'язки - президента Іраку. "Я можу офіційно підтвердити, що президент Саддам Хусейн живий і здоровий", - заявив посол під час відвідування у п'ятницю Державної думи.

Халаф був запрошений у Думу головою Геннадієм Селезньовим і членами комітету з безпеки разом із дітьми працівників посольства Іраку в РФ, а також дипломатів інших арабських країн.

Халаф також повідомив, що сьогодні йому подзвонив відомий дитячий лікар Леонід Рошаль. "Він дзвонив мені після своєї зустрічі з американським послом (у РФ), де йому було прямо заявлено, що американці не забезпечать "зелений коридор" для вивозу іракських дітей на безпечну територію", - сказав посол.

Халаф зазначив, що зараз проти Іраку з боку сил антиіракської коаліції розв'язана психологічна війна, і слова західних ЗМІ відносно загибелі або поранення Хусейна не що інше, як пропаганда. Більш того на думку іракського дипломата, це "диверсія, мета якої встановити стеження за нашим президентом".

"Ми не збираємося кожен раз, як тільки прозвучать чергові повідомлення про загибель Хусейна, збирати журналістів і спростовувати це висловлювання", - додав він.

За словами посла, американці зараз використовують всі засоби для того, щоб прискорити свою військову операцію, оскільки клімат не на їх стороні.

Інтерфакс

Коаліція знайшла хімічну зброю поблизу Багдада

Американські військовослужбовці знайшли у п'ятницю біля Багдада склад з обладнанням для хімічної атаки. Про це повідомив британський телеканал "Скай-ньюз".

На "підозрілому пункті" були знайдені тисячі коробок, у кожній з яких знаходилися по три склянки з невідомим білим порошком, атропін, який є протиотрутою від нервово-паралітичних речовин, і документи на арабській мові про ведення хімічної війни, передає телеканал.

Склад був виявлений на промисловому підприємстві на півдні від Багдада. Про це телеканалу повідомив офіцер збройних сил США.

Це підприємство було раніше відмічене Міжнародним агентством з атомної енергії у зв'язку з підозрами у виготовленні хімічної, біологічної і ядерної зброї.

Інтерфакс

США не зупиняться, поки не звільнять Ірак

Кільце навколо Багдада стискається, і скоро режиму Саддама Хусейна настане кінець. Про це у четвер заявив президент США Джордж Буш, виступаючи перед 20 тис. морських піхотинців і членами їх сімей на військовій базі у штаті Північна Кароліна.

"Ми закінчимо те, що почали", - підкреслив він, зазначивши, що "іракське
населення вже почало приймати американських і британських солдат як визволителів, і війна не припиниться доти, поки вся країна не буде звільнена".

"Ми не зупинимося доти, поки Ірак не буде вільним", - заявив президент США під аплодисменти.

Інтерфакс

Конгрес дав Бушу на війну ще $80 млрд.

Конгрес США асигнував близько $80 млрд. на продовження війни в Іраку, тим самим навіть дещо перевищивши запит президента Джорджа Буша на ці цілі.

Законопроект про виділення коштів у Сенаті був прийнятий одноголосно, а у Палаті представників він пройшов більшістю у 412 голосів проти 12. Незначні розходження у версіях, прийнятих в обох палатах, будуть усунені до 11 квітня, після чого закон про асигнування на війну в Іраку надійде на підпис до глави держави.

Варіант палати Представників містить застереження, проти якого виступав Білий дім, що передбачає заборону на надання коштів, що виділяються згідно з цим законом, компаніям Франції, Німеччини, Росії й Сирії у ході відновлювальних робіт у післявоєнному Іраку.

У листі голові нижньої палати Деннісу Хестерту заступник держсекретаря Ричард Армітідж заявив, що прийняття цієї поправки "змусить США нести непропорційно високу частку витрат на допомогу Іраку", а також підірве їх зусилля по подальшій лібералізації міжнародної торгівлі.

Інтерфакс

За два тижні війни війська коаліції взяли під контроль 45% Іраку

До ранку п'ятниці американські війська відразу з декількох напрямів вийшли до околиць Багдада. Про це повідомляє телеканал Сі-Ен-Ен. "Війська коаліції ближче до Багдада, ніж багато які жителі околиць великих міст до місць своєї роботи". До такого порівняння вдався напередодні міністр оборони США Дональд Рамсфелд, виступаючи на брифінгу у Вашингтоні.

Разом із тим американські війська можуть зупинити свій наступ на Багдад і замість цього ізолювати місто, поки в Ірак не прибудуть члени нового національного уряду. Таку заяву зробив у п'ятницю головний військовий радник президента США генерал Ричард Майерс, додавши, що зустріч, на якій відбудеться призначення членів перехідного уряду, може відбутися через тиждень в Іраку.

Минулої ж ночі продовжувалося бомбардування іракської столиці. За декілька годин у Багдаді прогриміло 16 вибухів. Ракетно-бомбових ударів зазнали як центр міста, де розташовані об'єкти керівництва країни, так і район міжнародного аеропорту імені Саддама Хусейна, що знаходиться за 20-ть кілометрів від центра міста.

Близько півночі західні інформагентства повідомили спочатку про часткове, а через декілька годин - повне захоплення аеропорту, який обороняли чотири іракські дивізії.

Захоплення аеропорту провели частини 3-ї піхотної дивізії армії США. Наступ почався у четвер з настанням сутінків, коли в столиці Іраку після бомбардування була припинена подача електрики. Тим часом представники центрального командування США заявили, що не завдавали удару за міській системою електропостачання.

Як передає телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі, у ході масованого артобстрілу передмістя Багдада поблизу аеропорту загинули "десятки іракців" - як військових, так і мирних громадян. У той же час американське військове командування стверджує, що іракські війська втратили минулої ночі 320 чоловік.

Згідно із зведенням, поширеним у п'ятницю у передових підрозділах 3-ї піхотної дивізії США, тільки у ході боїв у селі Аль-Фурат, що примикає до аеропорту, загинули 83 іракця.

Як передає японська телекомпанія TBS, у боях за аеропорт підрозділи 3-ї піхотної дивізії захопили або знищили 31 зенітну установку, три бронетранспортери, 24 вантажівки. Повідомляється, що США збираються перетворити його на базу для подальших операцій по захопленню Багдада.

Зі свого боку, іракська влада стверджує, що армія Іраку під час нічних боїв у села Радхванія (у районі аеропорту) знищила п'ять американських танків, один вертоліт і ліквідувала або взяла у полон екіпажі цих бойових машин.

Представник збройних сил Іраку повідомив також у п'ятницю по іракському супутниковому телебаченню, що Ірак як і раніше контролює Басру. Раніше командування коаліційних сил повідомляло, що британські війська продовжують успішне просування у районі цього другого по величині іракського міста.

Тим часом на брифінгу, який відбувся у четвер у Пентагоні голова Комітету начальників штабів ВР США генерал Ричард Майерс не підтвердив, але і не спростував повідомлення про те, що американські сили минулої ночі захопили міжнародний аеропорт Багдада і майже впритул підійшли до околиць іракської столиці.

У той же час він повідомив, що за минулу добу авіація коаліційних
сил завдала ударів по більш ніж тисячі цілей в Іраку. Усього ж за два тижні операції було використано близько 12 тисяч авіабомб і 725 крилатих ракет "Томагавк". З його слів, коаліційні сили контролюють 95 процентів повітряного простору Іраку і 45 процентів його території.

Іракське телебачення показало у четвер пізно увечері кадри, на яких був зафіксований Саддам Хусейн, який проводить засідання керівництва країни. На нараді були присутні декілька міністрів, із якими президент Іраку обговорив питання організації оборони Багдада.

Разом із тим аналітики американської розвідки прийшли до висновку, що всі виступи Хусейна, показані по іракському телебаченню після початку військових дій, були записані до 19 березня. Про це повідомляє Сі-Ен-Ен із посиланням на представника Пентагона, який заявив, що висновок аналітиків "базується на ретельному аналізі фону запису, самих розмов та інших чинників".

Інтерфакс

Американці стріляють по своїх солдатах

Американський військовослужбовець, якого прийняли за іракського солдата, застрелений у четвер в центральній частині Іраку. Про це повідомили у п'ятницю джерела у Центральному командуванні збройних сил США.

"Військовослужбовець армії США був застрелений "дружнім вогнем" у той момент, коли обстежував підбитий іракський танк. Його особа не розголошується на прохання найближчих родичів, розслідування інциденту вже ведеться", - зазначено у заяві Центрального командування.

Інтерфакс

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
Усі новини...