Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Першотравень есдеки прибирали садиби письменників

Четвер, 1 травня 2003, 18:07
1 травня - офіційний привід згадати про права й свободи трудового населення і, залежно від мети, зіграти на його розстроєних нервах або дати тимчасовий антибіотик. У цьому зв'язку діючих осіб українського Першотравня 2003 можна розділити на три групи:

1) старі бійці Першотравня – комуністи й соціалісти, до яких долучилися нашоукраїнці та бютівці;

2) нинішні можновладці, які на минулі парламентські вибори ходили під прапором "За єдиної України";

3) представники партії працівників і селян, а також олігархів і телемагнатів, що відмовилися від прогресивних піар-технологій, і просто пішли в маси...з подарунками, звісно.

Перші зібралися сьогодні, щоб донести людям своє "фе" щодо президентських ініціатив, нагадати обдертому народові, хто ж це його так обдер і закликати повстати проти клятого режиму.

Другі пройшлися дружними колонами, які у деяких регіонах сягали 53 тисяч, а в деяких і ні, тільки й відзначившись добре поставленою адмінресурсною організацією.

Треті, як завжди, підійшли до питання творчо й найбільш підготовано. Есдеки були усюди – роздавали подарунки, проводили майовки і концерти, прибирали музеї-садиби, ушановували письменників, "що не приймали революційне насильство та виступали за еволюційний розвиток суспільства" і т.д..., чиї погляди цілком збігаються з ідеологічними основами української соціал-демократії.

Відзначимо, усе що відбувалося мало не тільки ідеологічне, але і специфічне регіональне забарвлення.

Першими в Києві зібралися опозиціонери. На першотравневий мітинг, що проходив на Європейській площі, зійшлися цього разу не тільки
комуністи й соціалісти, але і праві БЮТ, "Наша Україна" і УРП "Собор". Вони закликали одне одного об'єднати дії опозиції в Україні в боротьбі з існуючим режимом, висловилися проти політичної реформи, запропонованої президентом Кучмою, а також зажадали кардинального поліпшення життя населення країни..

У цей же час, у парку культури й відпочинку місцеві есдеки розповідали про важливість забезпечення соціальних прав українських громадян.

У цілому ж Першотравень у Києві пройшов спокійно, без інцидентів.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у центрі громадських зв'язків УМВС у столиці, в ході акцій у День міжнародної солідарності трудящих обійшлося без хуліганства та провокацій.

За даними міліції, в акціях взяло участь близько трьох тисяч осіб.
Правопорядок у Києві забезпечували близько ста працівників міліції. Раніше планувалося вивести на вулицю більш двох тисяч міліціонерів, однак, у зв'язку з нечисленністю акцій, у цьому необхідності не виникло, відзначили в ЦГЗ УМВС у Києві.

Зовсім не так гладко події розгорталися у Криму

Демонстрація, запланована на 10.00 ранку, була затримана на 15 хвилин через демарш колони комуністів, які вимагали, щоб їхня колона пройшла першою, хоча за планом вони не повинні були йти першими.

Лідер колони, перший секретар Кримського рескому КПУ, народний депутат Леонід Грач заявив міліціонерам, що охороняли порядок, що якщо колону комуністів не пропустять першою, то демонстрація не відбудеться.

У результаті комуністи пішли першими. У їхній колоні було до 500 чоловік. Вони йшли з численними червоними прапорами, плакатами "Росія + Крим = любов", "Хай живе пролетарський інтернаціоналізм!". Несли портрет лідера КПУ Петра Симоненка, а також скандували "Геть режим Кучми!".

Після того як колона комуністів пройшла, протягом приблизно 5 хвилин руху не було, потім пішли колони демонстрантів за планом, розробленим міським виконкомом Сімферополя.

Першою пройшла колона учнів та спортсменів. Потім проїхала колона профспілок, на чолі якої йшов голова Ради міністрів Криму Сергій Куницин, представник президента України в Криму Олександр Діденко, сімферопольський міський голова Валерій Єрмак, лідер Федерації незалежних профспілок Криму Валерій Арбузов. В цій колоні також йшли депутати Верховної Ради Криму й члени уряду автономії.

Потім пройшли колони кримського відділенням Народно-демократичної партії України, СДПУ(О), Партії регіонів, районів і підприємств міста.

Замикала демонстрацію колона, організована проросійськими організаціями півострова, що несли численні портрети російського президента Володимира Путіна.

За оцінками міліції, у першотравневій демонстрації, що пройшла в четвер по центральному проспекту Кірова в Сімферополі, взяли участь
10-12 тисяч чоловік.

Після демонстрації представники різних партій попрямували до наміченого заздалегідь місця святкування й гулянь. У місті заплановані різні культурно-дозвільні заходи.

Мудріше вчинила влада Харкова. Пам'ятаючи про те, що торік право першим вийти на площу відстоювалося навіть у суді, з метою уникнення конфліктів вона надала політичним силам різні місця для проведення заходів.

Традиційний мітинг на центральній площі Харкова - площі Свободи - провели комуністи й представники опозиційних лівих сил.

На площі Конституції свій мітинг провели представники Народно-демократичної партії й профспілок.

СДПУ(О) провели майовку на площі Карла Маркса, у якій, за різними оцінками, взяли участь 3-5 тис. чоловік.

За оцінками міліції, близько 15 тис. чоловік взяли участь у мітингу НДП і профспілок.

Комуністичний мітинг, усупереч очікуванням, виявився найменш численним. Комуністи зібрали усього близько 1 тис. чоловік.

За підсумками мітингу, проведеного опозиційними силами, була прийнята резолюція, у якій було запропоновано обмежити повноваження президента представницькими функціями, згодом ліквідувати інститут президентства як такий, відмовитися від переходу до адресної допомоги, заборонити продаж землі, повернути борги по зарплаті й пенсії, відновити пам'ятники радянським воїнам і припинити насильницьку українізацію шкіл.

Також ліві сили на мітингу вирішили спорудити в Харкові пам'ятник харків'янинові, замученому демократією. Появу ж у місті пам'ятника закоханим і скрипалеві комуністи і ліві сили розцінили як марнотратство міської влади, яка розбазарює народні гроші.

Всі мітинги були дуже нетривалі за часом. Представники НДП і профспілок провели свої заходи протягом півгодини. Довше усіх мітингували комуністи - їхній захід тривав близько півтори години і завершився виконанням Інтернаціоналу. Майовка об'єднаних соціал-демократів тривала близько години, після чого почалися народні гуляння.

Більше 15 тисяч чоловік брали участь у святковій демонстрації в Дніпропетровську.

Колону городян очолювали керівники області й міста. На центральній площі Леніна відбувся святковий концерт і народне гуляння.

Найбільш численною була колона комуністів, у котру входило більше 5 тис. чоловік, вона пройшла по центральній частині міста до пам'ятника Леніна. На чолі колони йшов зведений загін барабанщиків і юних піонерів. Комуністи поклали квіти до пам'ятника Володимиру Леніну. У колоні разом з комуністами йшли представники партії "Батьківщина", Соціалістичної партії.

Мабуть, найменш численним виявився мітинг у Львові, на який зібралося тільки 150 чоловік.

Акція, організована місцевими комітетами Соцпартії й Компартії, пройшла під гаслами: "Олігархам - нари, трудящим - влада!", "Ні підвищенню цін на хліб і житло!"

"Сьогодні ми не тільки підтримуємо трудящих усіх країн світу, але й висуваємо наші вимоги до влади" - заявив у своєму виступі секретар Львівського обкому СПУ Євгеній Таліпов.

Від імені однопартійців він зажадав від місцевої влади "не піднімати ціни на хліб і комунальні послуги". Крім того, він закликав учасників акції виступити проти ініціатив президента Леоніда Кучми щодо змін у Конституцію, оскільки - "це антинародний курс, що привів Україну до стану колоніальної держави".

Учасники мітингу неодноразово скандували "Кучму - геть!" Інцидентів під час проведення мітингу не зафіксовано.

Не багато мітингуючих було й у Луганську, де на мітинг опозиції зібралося близько 700 чоловік.

Зате донецькі узяли своє з лишком. Вони повністю підтвердили дані центру Разумкова про те, що найбільше поважають 1 Травня на сході України. У цьому регіоні майже однакова кількість опитаних вважає цей день великим святом (40,4%) і звичайним святом (41,4%).

У першотравневих акціях у Донецьку взяли участь близько 53 тис. чоловік, повідомив заступник глави Донецької обладміністрації Володимир Демидко. За його словами, люди прийшли на головну вулицю Донецька - вулицю Артема - "без рознарядки".

У колоні демонстрантів, ініціаторами створення якої виступили міські влади Донецька, пройшли представники трудових колективів, підприємств міста і навчальних закладів. Вони несли національні прапори України й Партії регіонів.

Колона політичних партій у Донецьку, за підрахунками влади, зібрала не більш 200 чоловік.

Усього в Донецькій області у святкових демонстраціях, за словами Демидко, взяли участь 228 тис. чоловік.

Колони демонстрантів від лівих сил зібрали близько 2 тис. чоловік.

Ну а самий незвичний Першотравень був, мабуть, у івано-франківців. На ринковій площі біля міської ратуші в Івано-Франківську у четвер відбувся святковий концерт, присвячений Міжнародному дню солідарності трудящих.

У концерті взяли участь народний артист України Богдан Сташків, відомі в області молоді виконавці Наталія Концур, Василь Лазарович. На площі зібралося близько тисячі глядачів.

Після концерту там же пройшла гра "Що? Де? Коли?", організатором якої виступив член московського клубу "Що? Де? Коли?" Володимир Макаров.

Тут же івано-франківська обласна організація СДПУ(О) робила людям невеликі подарунки. На вулицях Івано-Франківська активісти Української соціал-демократичної молоді роздали подарунки більш ніж 300 родинам: дорослі одержали пакетики з насіннями квітів, а діти - іграшки.

У цей же час соціал-демократи Полтави взяли активну участь у прибиранні території садиби-музею письменника Короленка, а їхні вінницькі колеги в селі Сестринівка Козятинського району Вінницької області займалися благоустроєм сімейної садиби Грушевських.

Близько 50 представників СДПУ(О) облаштували садибу, після чого провели першотравневий мітинг.

За даними міліції, у першотравневих демонстраціях по всій Україні планували взяти участь 500 тис. чоловік у 1455 населених пунктах. Заявки на проведення демонстрацій подали у всіх регіонах країни за винятком Тернопільської області.

У цей день правопорядок забезпечували 40 тис. працівників міліції.

За матеріалами ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування