Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко формує команду на вибори. У НРУ новий лідер

Субота, 3 травня 2003, 21:40
Народний депутат України Борис Тарасюк обраний лідером Народного Руху України на 13-му з'їзді НРУ, що пройшов у суботу в Києві.

Його кандидатуру на посаду голови Руху підтримали 808 делегатів з'їзду, проти - 10 утрималися - 16.

Перемога Тарасюка не стала несподіванкою. Його, як висловився попередній голова партії спеціально "активно "розкручували" як головного претендента на посаду керівника партії". Хоча і не всі регіональні осередки Руху підтримували кандидатуру Тарасюка, який тільки на початку березня став рухівцем, вийшовши з партії "Реформи й порядок". Альтернативою Тарасюку був лідер харківської обласної організації НРУ Анатолій Семенченко.

Тарасюка покликали в Рух, щоб підсилити цю політичну структуру, у якій мало що збереглося від того Руху, що заважав спати владі на початку 90-х, внести в її діяльність конструктив і нові ідеї, зрештою, спробувати об'єднати розколоту в 1999 організацію.

Уперше про кандидатуру Тарасюка на посаду глави Руху оголосив Віктор Ющенко на прес-конференції, що відбулася через тиждень після повернення лідера "Нашої України" зі Штатів.

На думку "Дзеркала тижня" саме тоді в його оточенні усвідомили необхідність реорганізації апарату, яка передбачала розподіл відповідальності за різні ділянки роботи, у результаті чого реалізувався б потенціал таких гравців як Рибачук, Порошенко, Костенко, Єхануров, Тарасюк, а заразом були б частково реалізовані їхні амбіції.

Є тут і ще одна причина. Для Ющенка, який має кращі показники в президентській гонці, залишається болючим питання під яким брендом туди йти - єдиної партії або масштабної структури, що включає в себе політичні, суспільні і профспілкові організації. Як стверджує ЗТ, говорили, що навіть назву для подібної коаліції вигадали – "Народний Рух "Наша Україна". Як кажуть, два бренди в одному... Ну а для такої сильної складової потрібний і відповідний лідер.

На з'їзді НРУ Ющенко також говорив про важливість тих людей, що будуть формувати "нову команду", від чого буде залежати "демократична складова" майбутніх виборів.

Сам же Тарасюк, виступаючи перед голосуванням, окреслив основні задачі розвитку партії. За його словами, необхідно організаційно зміцнювати НРУ для того, щоб "повернути їй провідні позиції в українському політикумі", але в складі блоку "Наша Україна", повідомляє Інтерфакс-Україна.

НРУ, за його словами, також необхідно зосередитися на створенні умов для об'єднання національно-демократичних сил, повному виконанні програм Руху й блоку "Наша Україна", рішенні ряду економічних проблем.

Говорячи про зовнішню політику, Тарасюк підкреслив, що НРУ необхідно забезпечити підтримку курсу на євроатлантичну інтеграцію України.
Він звернувся до всіх політичних сил із закликом почати об'єднавчий процес, відзначивши, що нинішній з'їзд може стати початком такого процесу.

У свою чергу кандидат на посаду голови НРУ, глава Харківської обласної організації партії Анатолій Семенченко у своєму виступі заявив, що "Рух має всі перспективи зійти з національно-демократичних рейок". За його словами, виступ Тарасюка на 13-му з'їзді НРУ і його заяви, зроблені в пресі раніше, дають підстави говорити, що Рух об'єднається в єдину партію, але не на національно-демократичній основі, а на ліберальній. "Я - за об'єднання, але за об'єднання в НРУ", - підкреслив Семенченко.

Він також додав, що вважає за необхідне сформувати Рух як велику, могутню, організовану силу.

Крім того, за його словами, однією з проблем, що вимагають рішення, є проблема фінансування низових організацій партії.

Семенченко також підкреслив, що він і Харківська обласна організація Руху ніколи не погодяться з позицією блоку "Наша Україна" щодо об'єднання з комуністами. За його словами, НРУ і "Наша Україна" повинні бути в опозиції, але не повинні єднатися з комуністами.

З'їзд НРУ обрав також заступників голови партії. Ними стали народні депутати Роман Зварич, Юрій Ключковський, В'ячеслав Коваль, Лесь Танюк, а також колишній Львівський голова Василь Куйбіда.

У рамках з'їзду НРУ і Республіканська християнська партія (лідер Микола Поровський) підписали угоду про співробітництво.

З'їзд Народного Руху України також визнав неприйнятними ініціативи Кучми по політреформі і закликав Ющенка дати згоду на висунення його кандидатури на президентських виборах.

Борис Тарасюк, 1949 року народження, - народний депутат України, глава парламентського комітету з питань європейської інтеграції. Вступив у партію Народний Рух України в березні цього року. До цього він був членом партії "Реформи й порядок". Директор Інституту євроатлантичного співробітництва. У 1997-1998 роках очолював місію України при НАТО, у 1998-2000 роках - міністр закордонних справ України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування