Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Слабкий Кучма - подарунок Путіну

Понеділок, 5 травня 2003, 14:17
"Де вони? Де вони? А-а-а! Ось, у біленькій сорочечці, бачиш?", - перемовлялися між собою недільні відвідувачі набережної Ялти, яким пощастило спостерігати прогулянку президентів України й Росії. У цей день у їх культурній програмі так і було зазначено - "прогулянка набережною".

Ось як про цей пункт програми повідомляє Інтерфакс: "Під час прогулянки жителі міста і відпочиваючі в Ялті зустрічали обох лідерів аплодисментами. Вони цікавилися, як відпочивається главам двох держави. Кучма і Путін відповіли, що перебуванням у Криму задоволені. Президентам також сподобалася відреставрована набережна. "Молодці, приємно ходити", - сказав Кучма".

Росіяни, які відпочивали в Ялті і яких можна було вирізнити за явно "москальським" говором, пишалися своїм президентом: "Дивись, який підтягнутий і живота зовсім немає, маленький, але жилавий такий!". Українці свого не пізнавали - "Ой! Ось це Кучма?". Не дивно - Путін і на відпочинку виглядав як президент - навіть у сорочці без краватки. На Кучмі ж було щось біле, трикотажне. Але, як говорять жінки, проблема не у тому, що на тобі надіто, а у тому, як ти це носиш. Так ось Кучма, хоч і кидав час від часу хазяйським поглядом довкола, поруч із Путіним явно відчував себе другосортним. А Путін і його свита це відчували, й уміло використовували.

Путін почував себе невимушено. Не у гостях. Вдома.

Кучма, наприклад, як керівник якої-небудь російської губернії, примчав зустрічати Путіна прямо до трапа літака у Сімферополь (літак російського президента - ІЛ-68 - дуже великий для посадкової смуги аеродрому Бельбек, куди зазвичай прибувають гості українського президента). Кучма дочекався свого російського візаві в аеропорту, незважаючи на те, що його приліт відкладався три рази, і в результаті він прибув не о 15:30, як було заплановано, а після 19 годин. Не страшно - Кучма все одно не відривався від державних справ - він був на відпочинку.

Журналісти також маялися в аеропорту, намагаючись з'ясувати програму візиту російського президента, але, як їм було сказано, все буде вирішувати російська сторона. Росіяни вирішували, де, як і скільки будуть працювати журналісти, повністю визначали питання безпеки для обох президентів.

Навіть культурна програма, яку запропонували Путіну, - відвідання Массандрівських винних підвалів, морська прогулянка, піша прогулянка набережною, відвідання Кримського природоохоронного заповідника, - зазнала змін. Однак навіть після закінчення візиту точно не відомо, що саме відвідав Путін у Криму.

Ще до прибуття Путіна було заявлено, що це "робочий візит з елементами відпочинку". Той, хто стежив за телевізійною картинкою, був свідком, як "солодка парочка" не тільки спілкується біля каміну в Мухалатці, але постійно кудись ходить, крокуючи чомусь в однакових кросівках.

Базова зустріч проходила у Форосі 2 травня знову ж у форматі "без краваток". Але з'явитися перед пресою у такому вигляді Путін не захотів. У результаті, поява двох президентів перед народом відклалася на годину - російському президенту за цей час встигли підвезти краватку. Для Кучми одяг у цей момент був не важливий.

Гуляючи з одним стратегічним партнером, Кучма не забував демонструвати свій тілесний зв'язок з іншим через незвичну для нього форму одягу - джинсовий костюм, який, проте, не робив його схожим на ковбоя.

Обидва президенти зустрічалися в форматі "без дружин". Путіна з Києва приїхав супроводжувати Віктор Чорномирдін, в той час, як Волошин, очевидно, залишився у Москві "господарювати". Кучма з'являвся в оточенні Віктора Медведчука.

Але, відпочиваючи у Криму, "фрагментарно" Путін все ж дав себе використати - Кучма тягав його всюди, всіляко демонструючи приязнь російського колеги перед українськими і російськими камерами. Складалося враження, що у Кучми нова президентська кампанія. Але це видима частина зустрічі. І своє Путін все одно отримав.

Перед зустріччю президентів у Криму, анонімні російські політики демонстрували стурбованість у зв'язку зі зниженням зацікавленості України у "союзі чотирьох" - тобто створенні єдиного економічного простору разом із Росією, Казахстаном і Білоруссю. Україна, бачите, приховує від своїх партнерів переговорний процес із СОТ. Незважаючи на те, що це прийнято у всьому світі, росіянам ця міжнародна норма не подобається. Про їх нахраписті методи у цьому питанні писало "Дзеркало тижня".

Судячи з деяких висловлювань, Путіну вдалося уламати Кучму і переконати у тому, що "радитися" із російською стороною в процесі вступу до СОТ необхідно.

"Ми прагнемо до того, щоб синхронізувати нашу роботу по вступу у СОТ і взагалі на інтеграційному ринку Європейського Союзу", - заявив Путін за підсумками зустрічі з Кучмою. "У нас, у Росії є розуміння, як і що нам треба бажати - багато доведеться зробити ще й з Україною", - додав він.

У відповідь Кучма як завжди заявив про "безальтернативність поглиблення відносин із Російською федерацією, як нашим стратегічним партнером, так і у рамках економічного майбутнього простору у рамках "четвірки" і у рамках СНД".

"Наше просування до СОТ, воно, може, йде не так, як нам хотілося б, може від нашого недомислення, нерозуміння, глибини цих процесів - напевно, треба було б більше узгоджених рішень у цьому плані", - зізнався Кучма.

І тут же дав зрозуміти, чим викликана його готовність у всьому радитися з Росією. "Ми розуміємо, що наші економіки більше один від одного залежать, ніж, скажімо, наші економіки від ЄС. І якщо ухвалити не зовсім продумане рішення, то це може боляче вдарити по економіці якоїсь із сторін, і примусити цю сторону робити якісь додаткові бар'єри… А нам це сьогодні ні до чого".

Краще і не скажеш! Навіть якщо передбачити, що Кучма чинив опір натиску Путіна, то російському президенту швидко вдалося його зломити - обіцянкою нових "додаткових бар'єрів". Такий ось шантаж на рівні президентів.

Вдале поєднання відпочинку і роботи настільки сподобалося Путіну, що він став подумувати про постійну літню резиденцію у Криму, куди завжди можна приїхати "питання повирішувати". Путін зізнався, що "бажання" отримати кримську резиденцію у нього є. І якщо Кучма "дозволить, то так і зробимо".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...