Вдалий піар у регіонах приніс Ющенку 5% рейтингу

Четвер, 8 травня 2003, 13:55
Якби вибори президента України відбувалися наступної неділі, то у першому турі більшість голосів набрали б два кандидати від опозиції - лідер "Нашої України" Віктор Ющенко і лідер Компартії Петро Симоненко.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного центром Разумкова з 21 по 29 квітня поточного року у всіх регіонах країни.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор політико-правових програм УЦЕПД Ігор Жданов, найвищий президентський рейтинг у Ющенка - за нього готові проголосувати 26,1% опитаних (не голосували б в жодному разі 15,7%).

На думку Жданова, підвищення рейтингу Ющенка майже на 5% порівняно з березнем 2003 року (21,4%) можна пояснити досить активною інформаційною кампанією блоку "Наша Україна" у регіональних ЗМІ.

Експерт також вважає, що підвищенню рейтингу Ющенка сприяє і зростання рівня недовіри населення до діючого голови держави, що відбивається на ставленні громадян і до майбутніх кандидатів від влади.

Друге місце також стабільно займає лідер комуністів Симоненко, за якого готові віддати свої голоси на наступних президентських виборах 10,5% громадян (не голосували б у жодному разі 24.5% опитаних).

Експерт звернув увагу на поступове підвищення рейтингу прем'єр-міністра Віктора Януковича, який вперше вийшов на 3-е місце серед вірогідних претендентів на президентську посаду. Сьогодні за нього готові проголосувати 8,1% громадян (не голосували б ні в якому разі 15,8%).

На думку Жданова, якщо така тенденція збережеться, це значно підвищить можливості виходу Януковича у другий тур виборів. На його думку, підвищення рейтингу діючого прем'єра пов'язане, передусім, із затвердженням програми уряду.

Політолог також вважає, що зараз остаточно проясняється конфігурація політичних сил напередодні президентських виборів, особливо це стосується кандидатів від влади. "Сьогодні Янукович проходить свого роду "обкатку" як єдиний кандидат від провладних сил. Але його кандидатура ще не є остаточною. Конкуренти, які також претендують на місце "єдиного кандидата", будуть уважно стежити за його діями і критикувати його помилки", - підкреслив Жданов.

На 4-му місці за рейтингом - лідер БЮТ Юлія Тимошенко, за яку проголосували б 5,9% респондентів (не проголосували б ні в якому разі 29,1%, що є другим результатом серед "антирейтингів" після лідера ПСПУ Наталії Вітренко).

Далі вірогідні претенденти розмістилися у такому порядку: Вітренко - 4,8% (не проголосували б ні в якому разі 31,3%), лідер СДПУ(О) Віктор Медведчук - 4,5% (24,7%), лідер Соцпартії Олександр Мороз - 3,4% (18,2%), голова Верховної Ради Володимир Литвин - 2,6% (18,1%), лідер партії "Трудова Україна" Сергій Тігіпко - 2% (12,3%).

Голосували б проти всіх кандидатів 9,5% опитаних. Не брали б участь у виборах - 8,9%, не змогли дати відповідь 13,7%.

Соціологічне опитування було проведено Українським центром політичних й економічних досліджень ім. О.Разумкова з 21 по 29 квітня поточного року у всіх регіонах країни. В опитуванні брали участь 2036 респондентів. Погрішність вибірки - 2,3%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування