Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УКРАЇНА ВВЕДЕ ВІЙСЬКА ДО ІРАКУ НА РІК. Щоб стати там поліцейським

Понеділок, 2 червня 2003, 22:24
На 12 місяців будуть направлені українські військові до Іраку у разі позитивного рішення Верховної Ради. Про це повідомив член парламентського комітету з європейської інтеграції Роман Зварич в ефірі програми "Час" каналу НБМ.

Зварич зазначив, що у поданні президента про затвердження рішення РНБО сказано про направлення 1 800 військовослужбовців до сектору відповідальності Польщі в Іраку.

Дислокуватися вони повинні біля Багдаду, "в самій серцевині країни, де знаходиться найгарячіша зона", а також у Басрі, сказав Зварич.

Витрати на цю місію українських військових складають 69,4 мільйона гривень.

Депутат додав, що місія українців у поданні президента позначається як "загальна миротворча операція". До обов'язків українських військових віднесено зокрема, підтримання безпеки, охорона вантажів, охорона громадських споруд, контроль за здачею зброї тощо. "Там також є поліцейські функції", - додав депутат.

Перебуватимуть українські військові під прямим командуванням керівника українського контингенту, який координуватиме свої рішення з польським командуванням і місцевою тимчасовою адміністрацією.

За словами Зварича, після 12 місяців термін перебування українських військових в Іраку може бути продовжено рішенням парламенту.

Водночас Зварич вважає недостатніми правові підстави для направлення українських військових. За його словами, Україна має звернутися до Ради безпеки ООН, щоб отримати офіційне тлумачення щодо статусу військ, які будуть дислоковані в Іраку.

"Якщо до четверга не буде подано додаткових матеріалів, моя рекомендація фракції, "Наша Україна" буде голосувати проти", - сказав він.

Говорячи про позитивні наслідки присутності українських військових в Іраку, Зварич сказав, що в такому разі Україна може сподіватися на вступ до НАТО під час наступної хвилі розширення у 2007 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування