Опозиція блокуватиме приватизацію

Вівторок, 3 червня 2003, 15:13
Опозиційна "четвірка" у четвер на голосуванні у Верховній Раді має намір блокувати прийняття нової Державної програми приватизації на 2003-2008 роки.

Як повідомила в інтерв'ю UNIAN голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з приватизації Валентина Семенюк (фракція СПУ), опозиційні депутати мають "дуже багато" зауважень до Програми, зокрема, щодо прозорості приватизації державного майна.

За словами Семенюк, нова держпрограма, яка затверджується парламентом на 6 років, передбачає прийняття галузевих програм приватизації, які щороку затверджуватиме Кабінет Міністрів. Таким чином, парламент буде відчужений від контролю за приватизацією, підкреслила вона.

Семенюк також сказала, що ФДМУ пропонує у новій держпрограмі зняти заборону на приватизацію об'єктів стратегічних галузей: лікеро-горілчаної, авіа- і суднобудівництва, атомної електроенергетики, залізничного господарства тощо. Представник СПУ зазначила, що виступає проти зняття такої заборони. "Це питання економічної безпеки України", - додала Семенюк.

У четвер проект закону "Про Державну програму приватизації на 2003-2008 роки" планується винести в парламент на перше читання.

Нова держпрограма передбачає перехід до масштабної приватизації в системних галузях, зокрема в природних монополіях, які критично впливають на формування структури витрат підприємств та істотно обмежують здатність економіки країни до зростання.

На новому етапі до процесу приватизації залучатимуться великі підприємства і цілі технологічні комплекси (вертикально інтегровані структури, господарські об'єднання), для яких необхідний більш тривалий термін здійснення процедури продажу.

Підготовка до приватизації потужних блоків підприємств, що залишилися в державній власності, здійснюватиметься тільки на основі конкретних заходів, які будуть затверджені підпрограмами, і за якими буде ресурсне забезпечення.

Програма визначає жорсткі вимоги до восьми підпрограм особливо важливих народногосподарських комплексів і до кожної підпрограми окремо: оборонного, авіабудівного, вугледобувного, залізничного, суднобудівного, електроенергетичного, нафтогазового комплексів і ДАК "Хліб України".

Програмою удосконалюються способи і процедури продажу із застосуванням індивідуального підходу до приватизації стратегічних підприємств.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News