Кучма не зацікавлений звільняти Омельченка до 2006 року

Середа, 4 червня 2003, 14:59
Зміщення Олександра Омельченко з посади голови Київської міськадміністрації у зв'язку з досягненням ним 65-річого віку "позначиться на функціонуванні механізму міста і на політичній ситуації у столиці взагалі", впевнений секретар Київської міської ради Володимир Яловий.

"Якщо допустити чисто гіпотетично, що це станеться (звільнення Омельченка з посади голови міськадміністрації столиці), то нічого доброго ні для міста, ні для киян не буде", - заявив Яловий у середу на брифінгу у Києві.

"Ви чудово розумієте, що Київська міська рада без виконавчого органу у такому випадку не залишиться, і такі речі можуть призвести до перетягування канату", - додав він.

Секретар Київради підкреслив, що "не бачить необхідності у цьому ході", а також упевнений, що президент України Леонід Кучма "уважно попрацює з юристами, і питань у нього не буде". Яловий висловив думку, що глава держави не зацікавлений у тому, щоб "влада у Києві до 2006 року знаходилася у стресових ситуаціях".

Секретар Київради також повідомив, що Омельченко користується підтримкою переважної більшості депутатів міськради.

Він вважає, що у заяві Кучми з приводу пенсійного віку Омельченка "є частка некомпетентності деяких чиновників з оточення" голови держави.

Він нагадав, що закон про місцеві вибори не містить вікового цензу відносно міських голів. Крім того, згідно з Конституцією України, Київ має особливий статус, і цей статус врегульований законом про столицю у місті-герої Києві. Згідно з цим законом, Київська міськадміністрація є також виконавчим органом Київської міської ради.

Обраному київському міському голові делегуються повноваження голови міськадміністрації, підкреслює секретар міськради.

Яловий звернув увагу на правову колізію, яка витікає із закону про державних службовців. Зокрема, згідно зі статтею 25, у кваліфікації посад державних службовців є лише посади представника президента в областях, у містах Києві і Севастополі.

Посади голови Київської міськадміністрації у цьому переліку немає, підкреслив він.

Як повідомлялося, відповідаючи на питання журналістів, чи залишаться на своїх посадах голова МЗС Анатолій Зленко й Омельченко після того, як відзначать 65-річчя, Кучма сказав: "Згідно із законом, після 65-ти не можна продовжувати (займати державну посаду). Це - граничний вік для державної служби".

Після обрання в 1999 році Омельченка київським міським головою (на основі закону про столицю Укріани) президент країни Кучма делегував меру також повноваження глави Київської державної адміністрації.

Омельченко як і Кучма відзначить 9 серпня 65-річчя.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Омельченко "не чув" від Кучми, що йому треба йти у відставку

У Кучми є два сценарія як звільнити Омельченка?

У 65 років Омельченко буде мером Києва. І немає "моральних" причин його міняти

"Розумово і фізично" Омельченко не готовий до пенсії

ЗЛЕНКО І ОМЕЛЬЧЕНКО БУДУТЬ ЗВІЛЬНЕНІ. І КУЧМА ЇМ НЕ ДОПОМОЖЕ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування