Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламент увів українські війська до Іраку

Четвер, 5 червня 2003, 12:06
Верховна Рада підтримала у четвер Закон про направлення українського військового контингенту до Іраку. За це рішення проголосували 273 депутати.

У повному складі проголосували фракції більшості та ще 8 позафракційних депутатів, а також 39 членів фракції "Наша України" та три члени БЮТ (Хмара, Шкіль і Матвієнко). Після голосування Віктор Ющенко зазначив, що сам голосував "за", а його фракція домовилася про вільне голосування. Мовляв з огляду на "національні інтереси та можливі інтриги з боку опонентів щодо "Нашої України". За направлення військових до Іраку проголосували Безсмертний, Жванія, Порошенко, Удовенко, Чорновіл...

Жодного голосу за це рішення не було віддано представниками комуністів та соціалістів.

Виступаючи у ході обговорення питання про направлення миротворців, Секретар Ради Національної безпеки та оборони України Євген Марчук заявив, що США обіцяють компенсувати дві третини з 69,4 мільйонів гривень витрат України на направлення військових до Іраку.

За словами Марчука, США обіцяють зробити це протягом року і щодо цього існує повідомлення посольства Америки. У парламенті він також заявив, що резолюція Ради безпеки ООН "у всіх принципових питаннях" відповідає вимогам закону України про участь у миротворчих операціях.

Окрім цього Секретар Ради нацбезпеки повідомив, що до Іраку пропонується направити до 1 800 військових, і в це число входитимуть військовослужбовці
РХБ-батальйону з Кувейту, які дали згоду на передислокацію до Іраку.

За словами Марчука, українці будуть представлені на посадах заступника командира багатонаціональної дивізії й заступника начальника штабу. Він також сказав, що "навіть тимчасова присутність українських військових у
Іраку дозволить нівелювати проблеми залучення українських компаній до
відбудови Іраку".

Марчук додав, що на це претендують компанії "Укрбуд", "Новокраматорський машинобудівний завод", "Укратрансбуд", За часів Хусейна 36 компаній працювали в Іраку, серед яких "Стирол", "Нафтогаз України", "АвтоКрАЗ", "Укрресурси".

"Пріоритет на відновлення Іраку буде відданий тим країнам, які беруть участь у стабілізаційних процесах", - заявив з трибуни ВР Марчук і додав, що "якщо Україна не візьме участь у миротворчій операції, то жодна українська компанія не візьме участь у відбудові Іраку".

Марчук повідомив, що для першої фази відбудови Іраку "вже реально виділено"
5,2 мільярди доларів.

За словами секретаря РНБО, направити до Іраку свої підрозділи погодилися
35 країн, а представники 46 держав будуть виконувати поліцейські
функції. Згоду на передислокацію своїх військ дали парламенти 16
держав, сказав Марчук.

"За участь у миротворчій діяльності Україна отримала від ООН 171 млн. доларів", - нагадав депутатам Секретар РНБОУ.

Виступаючи перед депутатами Георгій Крючков, глава парламентського комітету з нацбезпеки, назвав "нестандартною" ситуацію із направленням українців до Іраку. "Прямого рішення ООН немає. Є рекомендація ООН взяти участь у заходах із стабілізації".

За словами Крючкова, "наукові експерти вважають, що це можна вважати
миротворчою операцією". Водночас, наголосив глава комітету, "це є
справою Верховної Ради", – погодитися чи ні з цією думкою та ухвалити
рішення щодо участі українців в Іраку.

Виступаючи в обговоренні питання про направлення миротворців, лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що фракція КПУ виступає проти і пропонує відхилити його. "Ми посилаємо їх на війну - реальну й конкретну", - сказав він. Комуністи також звернули увагу на те, що правового документа, який підтверджує закінчення війни в Іраку "не існує".

"Чи є американська операція в Іраку міжнародною миротворчою?" – запитав Симоненко. "Чи матимуть наші війська статус миротворчого контингенту? Ні, не "матимуть". Яка держава запросила Україну брати участь у цій акції?" – звернув своє запитання Симоненко до Марчука.

"Приймаючи це рішення депутати беруть персональну відповідальність за смерть наших хлопців" - сказав Симоненко і закликав депутатів не голосувати за направлення українських миротворців до Іраку.

У ході свого виступу від фракції СПУ Олександр Мороз зазначив, що "український політбомонд, уряд, Рада Безпеки хоче тримати штани одній людині, в якої вони не тримаються вже давно". "США і країни Заходу вже давно дали оцінку цій людині, і контингент миротворців вже не допоможе", - зазначив Мороз.

Звернувшись до народних депутатів та зокрема представників "Нашої України" Стецьківа, Косіва, Кендзьора, Червонія, як до учасників першого скликання Верховної Ради України, Мороз закликав їх дотримуватися позаблокового статусу України. "Давайте не будемо годити тій людині, якій вже нічого не допоможе", - закликав депутатів лідер СПУ.

Юлія Тимошенко заявила, що фракція БЮТ виступатиме проти направлення українців до Іраку. "Я хочу спростувати, що це захищає національні інтереси України. Українці ніколи мародерами не виступали й ділити те, що належить іншим націями – це не наша справа".

Тимошенко звернулася до націонал-демократичних сил: "Якщо наші хлопці
були там, де знищувався суверенітет, то вони ніколи не ставали на бік окупантів"
.

Лідер БЮТ також повідомила, що "не існує жодного документа, який би закріплював преференції", які отримає Україна від присутності в Іраку.

Тимошенко також звернула увагу, що "немає чіткого рішення у резолюції
ООН". Вона обурювалася, чому в Іраку не оголошені прямі вибори і навіть не іде підготовка до них.

У кінці виступу Тимошенко звернулася до українських депутатів: "І про мораль. Розмовляти з політиком про мораль – те ж саме, що розмовляти з людожерами про вегетаріанство. Коли не знаєте, яке приймати рішення, то звертайтеся до Біблії: не роби іншим те, що не хотів би, щоб робили тобі. Чи ви хочете, щоб в Україні було те, що в Іраку?"

Екс-міністр закордонних справ, член "Нашої України" Борис Тарасюк заявив, що направлення українських військових до Іраку "не може трактуватися" як участь у миротворчих операціях з огляду на відповідний закон України. "Він вимагає, щоб операція проходила під мандатом ООН. Ці сили, які будуть діяти в Іраку, такого мандата не мають".

Також Тарасюк назвав подання президента "поверхневим і необґрунтованим".

Крім того, Тарасюк, який виступав від імені фракції, висловив обурення тим фактом, що влада не проводила консультації з опозицією щодо цього рішення.

Євген Марчук, виступаючи із заключним словом перед депутатами, зазначив, що у кожному конкретному випадку цілі та обов'язки миротворчого контингенту визначаються згідно з мандатом ООН.

Говорячи про фінансовий бік питання, Марчук повідомив, що тільки одна українська компанія, яка перевозила солдат РХБ-батальйону до Кувейту отримала прибутку більше 5 млн. доларів. Окрім цього "є офіційні запрошення уряду Польщі взяти участь у польській дивізії та уряду США", - заявив Секретар РНБОУ.

А головні функції українських миротворців в Іраку, за словами Марчука – це "охорона органів державної влади, забезпечення охорони влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування