Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчуки взяли Львівщину

Четвер, 5 червня 2003, 16:08
Банкова змінює керівника у серці Західної Україні, Львівській області. Регіоні, який був другим центром повстання проти влади у 2000-2001 і який визначився із своїм президентом ще задовго до жовтня 2004.

Зняли губернатора Львівщини Мирона Янківа. При тому, що він не був членом команди Ющенка. Скоріше, навпаки. Як розповів депутат із "Нашої України" від округу на Львівщині Олег Тягнибок, влітку минулого року опозиція стала відчувати тиск з боку губернатора. "Стосунки були не найкращі".

Водночас дехто з "Нашої України" намагався підтримувати з ним стосунки. І, в принципі, аномалій тут не повинно бути – усе-таки найпотужніша сила в області. "У нас не було одностайності щодо Янківа", - каже Тягнибок. "Янків був достатньо чесна й порядна людина", - вважає Тарас Чорновіл.

Нещодавно на сесії облради був заслуханий звіт губернатора. Всупереч очікуванням, Янків здобув задовільну оцінку своєї роботи. За затвердження звіту проголосували 42 депутати при необхідних 40. Врятувала Янківа фракція "Нашої України" в облраді. А місцева СДПУ(О) голосувала проти губернатора.

"Відставка Янківа – це боязнь влади консолідації", - сказав у кулуарах парламенту Ющенко. "Те, що сталося з Янківим – це розмін між двома політичними силами, СДПУ(О) і донецькими. Януковичу віддали заступників міністрів, яких він перепризначатиме після скасування держсекретарів, а СДПУ(О) отримало Львівську область", - каже Чорновіл.

За словами Тягнибока, відставка Янківа – "це справа рук клану Медведчуків". Сергій М. – рідний брат Віктора М. Перший працює главою Львівської податкової, другий – главою адміністрації президента Кучми.

Координаційний комітет з корупції, який виніс вирок Янківу, жодним словом не сказав про зловживання у сферах, які контролює на Львівщині Медведчук-молодший. Це "апофеоз злочинності й корупції", вважає Тарас Чорновіл.

"У Львівській області дійсно є корупція. Є дві структури, які неймовірно корумповані. Запитайте будь-якого львів'янина, запитайте будь-кого коли- завгодно, і він вам посеред ночі скаже, що це є обласна податкова адміністрація, і це є митниця. Всі прекрасно знають, що це є ворота, де все підряд валиться в Україну, оподатковується і не збирається мито, не збирається акциз. Але ці дві структури не належать до тих, проти яких зроблені такі висновки. Одну очолює Сергій Медведчук – рідний брат головного канцеляриста президента, другу очолює його колишній заступник пан Козак. Їх ніхто не згадує. От там, де корупція, де все зарито", - заявив Чорновіл в інтерв'ю радіо Свобода.

Зате звільнено Янківа і двох обласних силовиків: начальника обласної міліції Василя Рябошапку і облпрокурора Богдана Ринажевського (щодо останнього – Кучма порадив Піскуну звільнити його).

Цікаво, що перед цим Рябошапка був заступником Сергія Медведчука, керував обласною податковою міліцією. Однак "він вийшов із підпорядкування, не захотів іти у свого колишнього начальника на поводу", вважає Тягнибок.

Щодо Ринажевського, то, на думку депутата, він постраждав за те, що не закрив кримінальні справи за фактами зловживань у відомстві Медведчука-молодшого. "Ми через депутатські запити направили матеріали Піскуну з вимогою порушити кримінальні справи. Він перевів їх обласному прокурору Ринажевському. А той не піддався тиску Сергія Медведчука і не закрив їх".

На думку депутатів з "Нашої України", всі ці кроки ведуть до повномасштабного господарювання СДПУ(О) на Львівщині. "Есдеки готуються до виборів-2004, активно призначають керівників райадміністрацій, змінюють директорів шкіл та головних лікарів у лікарнях".

З цією точкою зору згодні експерти львівської газети "Поступ": "Саме Янків, Ринажевський та Рябошапка були єдиними у Львівській верхівці, які не вписувалися або не зовсім вписувалися у політичні передпрезидентськовиборчі розклади нинішніх господарів на Грушевського та Банковій. Отже, їх звільнення цілком можна розглядати, як виключно політичну акцію, приурочену до наближення доленосної осені 2004 року", пише газета.

Водночас всесильність есдеків заперечив один із лідерів парламентської фракції СДПУ(О) Борис Андресюк: "Найбільша помилка політиків у тому, що вони думають: якщо щось діється в державі – то в цьому винні есдеки. Нам це приємно, безумовно, що ми такі великі і все можемо. Але хоча б це на 5 відсотків відповідало дійсності – те, що нам приписують! Треба реально дивитися на життя і реально відповідати за ту ділянку справи, яку доручено. А не шукати відразу у всьому ворогів"

Янків і Янукович

Не до кінця зрозумілою є роль Януковича у відставці Янківа. По-перше, не відомо, чи було подання Януковича на зняття губернатора. Адже, за статтею 118 Конституції глави обладміністрацій звільняються (як, власне, і призначаються) президентом за поданням Кабміну...

За даними "Поступу", в середу вранці прем'єр Янукович був у президентському кабінеті на Банковій. Джерело газети повідомляє, що під час його розмови з Кучмою "вирішувалося лише одне питання - відставка львівського губернатора (звільнення обласного прокурора та начальника обласного УМВС, на той час, кажуть, уже було остаточно вирішеним)".

"Поступ" нагадує про нещодавній візит Януковича до Львова. "Одні стверджують, що Віктор Федорович після поїздки до Львова був настільки незадоволений, що вимагав від президента негайної відставки Янківа. У цьому контексті можна згадати одну кумедну деталь: на одній із зустрічей під час візиту Януковича до Львова Янків звернувся до прем'єра - Вікторе Володимировичу. Однак така фатальна помилка з по-батькові могла трапитися виключно через надмірне хвилювання обласного голови, адже інші наші джерела переконані, що нинішній львівський губернатор, якого раніше трактували як ставленика Медведчука, вже давно перестав влаштовувати есдеків. За їхньою інформацією відставки Янківа вимагав якраз глава адміністрації президента, а Янукович ходив до Леоніда Даниловича, аби спробувати залишити Мирона Дмитровича при посаді".

Як розповів Олег Тягнибок, Янукович дійсно висловив своє невдоволення губернатором, але "дав йому до осені час виправити ситуацію в області". За словами Тараса Чорновола, відставка Янківа готувалася на осінь чи весну – "з коректним формулюванням, переводом на дипломатичну роботу тощо" (Янків – колишній торговий аташе у Польщі).

Однак сталося все зовсім інакше…

Список імовірних кандидатур на посаду голови Львівської облдержадміністрації досить абстрактний. То й же Сергій Медведчук. За даними "Поступу", на початку тижня він "несподівано вилетів до Києва і за всіма ознаками зумів зустрітися з президентом раніше, ніж це зробив Янукович".

Серед інших претендентів газета називає народного депутата, новобранця Партії регіонів, який колись залишив фракцію "Наша Україна" Петра Димінського. "Він вважається чи не найактивнішим членом фан-клубу Януковича у Львові, однак уявити його керівником області доволі складно. Димінському більше пасує роль сірого кардинала, аніж публічного політика та заклопотаного рутинними справами господаря області", - пише Поступ.

Можливе також призначення заступника губернатора Богдана Матолича чи голови обласної організації Партії регіонів Олексія Радзієвського. Щоправда, кажуть, під час візиту на Львівщину Янукович з ним навіть не зустрівся.

Янків і його відставка

Сам Львівський обласний губернатор Мирон Янків дізнався про звільнення з преси.

У середу по обіді він приїхав до Львівського палацу мистецтв, де готувалося приурочене до дня журналіста традиційне нагородження, пише Поступ. "Там почув вкрай неприємну для себе новину й негайно повернувся до будинку облдержадміністрації. Зателефонував в адміністрацію президента й почув заспокійливу відповідь першого заступника глави АПУ Дьоміна "працюйте спокійно".

А ось яка була реакція Янківа, коли йому о 20 годині зателефонували в прямому ефірі радіо "Свобода".

Ганна Стеців: Давайте зателефонуємо до Львова львівському губернатору Мирону Янківу.

Мироне Дмитровичу, як Ви реагуєте на те, що зараз сталося в президентській адміністрації?

Мирон Янків: Я просто не в курсі - що сталося?

Ганна Стеців: Щойно оголосили, що Ви звільнені з посади і все львівське начальство, окрім Медведчука, за корупцію. Що це має означати?

Мирон Янків: А де таке оголосили?

Ганна Стеців : Щойно на брифінгу в адміністрації президента. Чи Ви мали з Медведчуком якісь конфлікти? Як Ви все це пояснюєте? Чи Ви нічого не знаєте, а тут - такі заяви?

Мирон Янків: Що в указі президента, чи що?

Ганна Стеців : Щойно Колінько в адміністрації президента провела брифінг, де оголосила, що після перевірки на корупцію, президент звільнив Янківа, начальника міліції обласної і багатьох, окрім Медведчука.

Мирон Янків : Я такого не чув. Я працюю, сиджу на робочому місці. Мав розмову з нашим куратором з адміністрації президента. Не чув такого.

Ганна Стеців : Себто, Вам ніхто нічого не говорив?

Мирон Янків : Ні, ніхто нічого не говорив. Ніяких симптомів не було. Ніхто нічого не каже. Я дивуюся просто, бо якби був указ, то може хтось подзвонив би, сказав, хоча у нас все може бути.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...