Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма визнав свої помилки перед журналістами

Четвер, 5 червня 2003, 16:36
Президент України Леонід Кучма відзначає провідну роль українських засобів масової інформації у становленні демократичного суспільства у країні.

"Сьогодні на 12-му році незалежності, коли в Україні сформувався ринок засобів масової інформації, і у людей є вільний вибір - що читати, що слухати, і що дивитися - можемо констатувати: преса грає провідну роль у становленні демократичного суспільства", - сказав Кучма, виступаючи у четвер у Києві перед працівниками ЗМІ з нагоди Дня журналіста, який відзначається в Україні 6 червня.

Президент сказав, що українські влада і журналістика проходили різні етапи стосунків у процесі свого становлення, зазначивши, що на цьому шляху і з одного, і з іншого боку "були неминучі помилки".

"Помилки влади, яка не відразу навчилася співіснувати з демократичною пресою, помилки преси, яка не відразу усвідомила відповідальність за необережно сказане слово", - сказав глава держави.

При цьому він зазначив, що "ніщо, крім часу, не змогло навчити владу, як ставитися до незалежної преси", і "ніщо, крім часу, не змогло навчити журналістів, як критикою влади не заподіяти шкоди країні".

"Чи можна було уникнути цих помилок? Давайте залишимо це питання історикам. Відзначу: не помиляється тільки той, хто взагалі нічого не робить", - підкреслив Кучма.

Президент також заявив, що хотів би уникнути протистояння на шляху становлення стосунків преси і держави. Кучма зазначив, що "сьогодні є нашою спільною справою становлення держави Україна, де беруть участь і влада, і журналісти".

"Шлях становлення відносин преси і держави ще не закінчився. Однак менше за все я хотів би, щоб цей шлях визначався словом "протистояння", - підкреслив президент.

Він зазначив, що "у нинішньому жорсткому світі головним і благородним призначенням "першої" і "четвертої" влади є реалізація України й українців". "Обов'язок преси - чесно і, головне, неупереджено, критикувати владу. Обов'язок влади - підтримувати пресу, створювати всі умови для належної роботи журналістів", - сказав глава держави.

Кучма підкреслив, що не має наміру зменшувати гостроту проблем, які стоять перед вітчизняною журналістикою. Він зазначив, що "на зміну партійній цензурі прийшла цензура грошового мішка, можливо, ще більш страшна, ніж комуністична".

Президент завірив, що для нього однією з найважливіших задач залишається забезпечення свободи слова в Україні. Підтвердженням цього, відзначив він, є підписаний спочатку квітня нинішнього року закон, що забороняє цензуру. "Разом з тим, як ви чудово розумієте, багато з тих, кому вигідно зараз виряджатися у тогу захисника свободи преси, насправді хочуть нового контролю над нею", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування