Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Відомства Піскуна і Зленка з'їв вірус

П'ятниця, 6 червня 2003, 14:23
Українські центральні структури державної влади у четвер і п'ятницю постраждали від нового комп'ютерного вірусу BugBear.B, що поширюється в усьому світі.

Зокрема, у Генпрокуратурі й Міністерстві закордонних справ агентству "Інтерфакс-Україна" офіційно підтвердили, що їхні комп'ютерні мережі зазнали атаки нового вірусу.

У зв'язку з погрозою вірусної епідемії комп'ютерна мережа центрального апарату МЗС України буде відключена до кінця п'ятниці. У МЗС агентству повідомили, що вірус розісланий у четвер по всіх державних відомствах світу, починаючи зі США.

Аналогічні проблеми були й у Генпрокуратурі, де вважали за потрібне повідомити усім, хто підтримує з нею електронний зв'язок про існування нового вірусу. Вірус, присланий до Генпрокуратури у четвер, був автоматично поширений за всіма адресами, що містилися в базі даних. Однак зараз наслідки вірусу ліквідовані.

Як стало відомо, ряд інших центральних міністерств і відомств України, а також різних комерційних підприємств постраждали від нового вірусу. У той же час, вірус не вразив відомства, що мають серйозний захист і поділ мереж.

Як повідомив агентству начальник прес-центру Служби безпеки України Олександр Скрипник, інформаційні мережі органів державної влади, які знаходяться під захистом захищеного вузла інтернет-доступу Департаменту спеціальних телекомунікаційний систем і захисту інформації СБУ, на даний момент не уражені, "хоч мали місце спроби вірусної активності".

"Загалом з цією проблемою ведеться постійна робота ДСТЗІ і рядом інших відповідних структур", - сказав він.

Говорячи про проблему комп'ютерних вірусів загалом, Скрипник повідомив, що в цей час закінчується робота над створенням центру антивірусного захисту інформації, основним завданням якого буде об'єднання зусиль і координація дій всіх підприємств й організацій, які працюють в сфері захисту інформації для протидії цій загрозі.

Керівник антивірусної лабораторії Українського антивірусного центру Олег Сич пояснив, що даний вірус ефективно нейтралізується більшістю антивірусних програм.

"Вірус з'явився вчора (5 червня) й набув широкого поширення через те, що у багатьох організаціях антивірусні служби оновлюються порівняно рідко. Тим часом, більшість антивірусних програм його відслідковують, для цього досить одержати поновлення від розробника такої програми", - сказав він.

За його словами, досить часто вірус розсилає поштою свої непрацездатні версії, що не є небезпечними і не відслідковуються антивірусними програмами. Це створює великий обсяг поштових відправлень, що призводить до незручностей для користувачів.

Вірус поширюється з електронними листами. "Заражені" повідомлення можуть надходити від різних і не обов'язково реально існуючих відправників, містити довільні теми і текст повідомлень, часто запозичені з документів, знайдених на ПК попередньої жертви.

Проникнувши у комп'ютер, вірус створює прихований файл, що дозволяє хакерам одержувати доступ до комп'ютера, видаляти файли і запускати програми.

Крім того, BugBear.B установлює спеціальну програму, що реєструє всі натискання клавіш, що дозволяє хакерам перехоплювати паролі, які вводяться, номери кредитних карток та іншу конфіденційну інформацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування