НІМЕЧЧИНА: АВТОРИ СКАНДАЛУ З "ДЗЕРКАЛОМ ТИЖНЯ" УДАРИЛИ ПО САМОМУ КУЧМІ І ВІДНОСИНАХ ЗІ ШРЕДЕРОМ

Субота, 7 червня 2003, 15:22
Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн не бачить причин для охолодження відносин між Україною і Німеччиною в зв'язку з розв'язанням проблеми Іраку.

"Я не думаю, що іракська проблема якимсь чином може відбитися на відносинах між Німеччиною і Україною", - заявив дипломат в інтерв'ю українському тижневику "Дзеркало тижня", яке публікується в суботу.

Кажучи про позицію своєї країни в іракському питанні, Штюдеманн відзначив: "Ми з самого початку вважали, що ця війна не була необхідною, не була неминучою".

Коментуючи рішення української влади про відправку до Іраку військового контингенту, він сказав, що для участі в післявоєнному урегулюванні іракської проблеми Україні буде потрібне запрошення іракського уряду.

"Однак зараз цього уряду не існує як такого. Тому вашій державі треба буде визначитися з правовим механізмом відправки свого військового контингенту до Іраку", - сказав Штюдеманн.

Загалом україно-німецькі відносини в цьому році він назвав "на рідкість пожвавленими".

У той же час, глава німецького диппредставництва звернув увагу на негативні тенденції в Україні, які викликають неспокій у його країни.

"Німеччина не приховувала свою зацікавленість в демократичній, стабільній Україні. Чи треба говорити, що будь-яка виборча кампанія в Україні сприймається як прелюдія до майбутніх президентських виборів. З цієї точки зору у нас викликав цілком визначену тривогу хід виборів мера в Сумах. На мій погляд, було б корисно, якби українська влада ретельно проаналізувала цю виборчу кампанію і зробила матеріали свого розслідування надбанням гласності", - відзначив він.

На виборах мера Сум 18 травня переміг секретар Сумської міської ради, член Ліберальної партії України Володимир Омельченко. У той же час, Комітет виборців України заявив, що вибори міського голови Сум були "далекі від загальноприйнятих стандартів демократичних виборів". Однією з основних причин називалося зняття з реєстрації кандидатів від опозиції.

Німецька сторона, зі слів Штюдеманна, також стурбована станом свободи слова в Україні. У зв'язку з цим він згадав про скандал навколо премії "За свободу і майбутнє засобів масової інформації", присудженої головному редактору газети "Дзеркало тижня" Володимиру Мостовому.

Дипломат підкреслив, що Мостовий "був удостоєний премії не тому, що йому погрожували". "Дана нагорода - визнання його професійних заслуг і професійних заслуг колективу, який він очолює. Крім того, Мостовий ніколи не стверджував, що йому погрожували. Слова про погрози звучали з вуст представників німецької преси", - сказав Штюдеманн.

Пояснюючи цей момент, посол зазначив, що "мова не йшла про погрозу фізичної розправи з конкретною особою. Мова йшла про інше, - про те, що в Україні склалися умови, які часом перешкоджали нормальному виконанню професійного журналістського обов'язку".

Посол також додав: "Діяльність німецьких недержавних організацій є найважливішим елементом життя нашого суспільства: їх роль дуже важлива, а їх репутація дуже висока. І спроба втягнути німецький неурядовий фонд у скандал, сфабрикований навколо Мостового, не може не непокоїти мене як офіційного представника держави".

Штюдеманн сказав, що цей "конфлікт" не нашкодить репутації німецького фонду або Володимира Мостового. "Зате він може нашкодити іміджу вашої країни і, зрештою, здатний негативно відбитися на україно-німецьких відносинах, які позитивно складаються", - сказав посол Німеччини.

"У цій ситуації мене особливо турбує те, що в цей скандал виявилася втягнутою перша особа держави. Або, можливо, його втягнули. Ви знаєте, у мене складається відчуття: люди, які організували цей скандал з метою дискредитації Мостового, насправді дискредитували самі себе і завдали шкоди репутації держави", - відзначив німецький дипломат.

Кажучи про можливі терміни зустрічі Кучми і Шредера, він сказав, що на кінець 2003 року намічені масштабні міжурядові консультації. "Якщо дозволить графік лідерів двох країн і не внесе свої корективи міжнародна ситуація, канцлер Німеччини і президент України візьмуть участь в цих консультаціях".

Читайте також:

Ніщо не нашкодить світлому образу гаранта. Навіть показна турбота


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування