Ігор Діденко демонструє суддям надпис "Я ненавиджу німецьку брехню"

Понеділок, 9 червня 2003, 11:59
Сотий день судового процесу у Хільдесхаймі проти українців Віктора Жердицького та Ігоря Діденка не призвів до жодних нових результатів, хоча німецька сторона й покладала на нього великі надії.

Про це пише журнал Шпігель у статті "В ім'я народу: справа українців Віктора Жердицького та Ігоря Діденка в німецькому суді", повідомляє Німецька хвиля.

Видання нагадує, що 45-річного президента Градобанку в Києві та депутата українського парламенту Віктора Жердицького було заарештовано у 2000-му році у Ганновері. Трохи пізніше був заарештований 39-річний Ігор Діденко, якого журнал характеризує, як "одну з найвпливовіших особистостей у нафтовому бізнесу".

Обом українцям було висунуто обвинувачення у привласненні 60 мільйонів марок, які Німеччина виділила в якості компенсацій українським жертвам нацизму.

"Зараз від "процесу століття" нічого, крім багаторічної виснажливої тяганини, не залишилося", пише Шпігель. "Спочатку через давність втратили силу сім із восьми звинувачень. Тепер ідеться вже тільки про 4 мільйони марок. Окрім того, невідомо, чи справді ці 4 мільйони належать до грошей, які призначалися українським жертвам нацизму, і, якщо це справді так, чи знав банкір Жердицький взагалі про цей факт".

"Отже, на даний момент, суд у Хільдесхаймі намагається з'ясувати, чи справді двом українцям вдалося обдурити український банк в Україні на суму в 4 мільйони марок, яких безсумнівно вже ніхто ніколи не побачить,- обвинувачені вклали гроші в збанкрутілу фірму з виробництва цементу. І, хоча мова йде про одну з німецьких фірм, що, безперечно, є цікавим для місцевого колориту, для справи цей факт не має жодного значення", - пише Шпігель.

"На даний момент тільки 27 жінок та чоловіків, які під час засідань перебувають у залі суду, розуміють, про що взагалі йдеться в цьому процесі. ... Два рази на тиждень, а саме - щопонеділка та щочетверга, відбуваються судові засідання німецькою та українською мовами.

На сьогоднішній день витрати на судовий процес сягнули 500 тисяч євро.

Принаймні Діденко поводить себе так, начебто для нього не існує жодного закону тяжіння. Дивлячись на нього, важко помітити будь-які ознаки серйозного сприймання ситуації, в якій він зараз перебуває. Тримаючи в роті зубочистку, заклавши руки за бриту голову, на початку кожного судового засідання він приймає зручну позу, завдяки якій суддя має можливість прочитати напис на його светрі: "Я ненавиджу німецьку брехню".

Доказом "німецької брехні" є передрукована на светрі Діденка стаття німецької газети "Більд", в якій ідеться про наміри мафії визволити його", - розповідає журнал Шпігель.

"Божевілля", - коментує справу Жердицького та Діденка речник суду в Хільдесхаймі Міхаель Майер-Ламп. "Величезні витрати",- повідомляє захисник Жердицького Бертрам Бернер. У разі, якщо Діденка буде засуджено, його захисник Ульріх Цігерт має намір подати справу на апеляцію.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування