Попри компліменти Крюгеру Піскуну, Європа не закриє справу Гонгадзе

Середа, 2 липня 2003, 11:46
Представник фракції БЮТ, член української постійної парламентської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Сергій Головатий звертається до міністра закордонних справ України Анатолія Зленка з проханням звернути увагу на діяльність голови постійного представництва України у ПАРЄ Сюзанни Станік.

Виступаючи з парламентської трибуни у середу, Головатий нагадав, що на сесії ПАРЄ була заслухана доповідь експерта по розслідуванню справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе Ханса Крюгера, після чого, зі слів депутата, українське представництво, очолюване Станік, поширило текст цієї доповіді в Україні.

Головатий підкреслив, що на цьому документі стоїть гриф секретності, і українські засоби масової інформації розповсюдили інформацію, зокрема, про те, що доповідь Крюгера була затверджена Бюро ПАРЄ про те, що Рада Європи надалі довіряє генеральному прокурору Святославу Піскуну у цій справі, оскільки він зробив "великий ривок" порівняно з попереднім генеральним прокурором Михайлом Потебеньком, і, що Рада Європи рекомендує Піскуну закрити кримінальну справу про вбивство Гонгадзе.

"Це абсолютна брехня", - заявив Головатий. Він також повідомив, що зустрічався з президентом ПАРЄ Пітером Шідером, і, Шідер, зі слів Головатого був обурений тим, що українське представництво поширило цю доповідь, на якій був гриф секретності.

Зі слів Головатого, ця доповідь експерта Крюгера була прийнята до уваги Бюро ПАРЄ. У ньому не було ніякого схвалення діяльності Піскуна і положень про необхідність закрити кримінальну справу по розслідуванню журналіста Гонгадзе, відзначив депутат.

"Це безпрецедентний випадок", - підкреслив Головатий. Він також додав, що у вересні це питання обов'язково буде ставитися на черговій сесії ПАРЄ, і Рада Європи і надалі забезпечить свій контроль над розслідуванням цієї справи.

Раніше, виступаючи перед депутатами, голова української парламентської делегації у ПАРЄ Борис Олійник (КПУ), повідомив про те, що на сесії ПАРЄ була заслухана доповідь спеціального представника Бюро ПАРЄ Ханса Крюгера, що займається вивченням інформації з розслідування убивства українського журналіста Георгія Гонгадзе.

За словами Олійника, у своїй доповіді експерт відзначив, що ситуація з розслідуванням "справи Гонгадзе" покращилася з призначенням генеральним прокурором Святослава Піскуна.

У той же час Олійник висловив сумнів у заяві Крюгера про те, що найближчим часом ця справа буде закрита.

У свою чергу голова тимчасової слідчої комісії з розслідування вбивств журналістів Гонгадзе і Ігоря Александрова, член фракції БЮТ Григорій Омельченко ще раз заявив про необхідність заслухати у парламенті інформацію генерального прокурора про хід розслідування справи про вбивство журналіста Гонгадзе, а також відповідну інформацію про очолювану ним комісію.

Інтефракс-Україна

Читайте також:

Северинсен не вірить у бажання Піскуна розкрити справу Гонгадзе?

Європа вважає, що Піскун робить "усе можливе", щоб розкрити справу Гонгадзе

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування