Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма задумав черговий "губернаторський скандал"?

Середа, 2 липня 2003, 17:29
Чутки – річ небезпечна як для тих, хто їх поширює, так і для тих, про кого вони ходять. У PR під терміном "чутки" мають на увазі одну з технологій роботи з цільовою аудиторією, де таким чином публіку готують до якихось майбутніх змін, чи вивчають свідомо можливу її реакцію при так званих майбутніх змінах. Важко сказати, для чого розповсюджені чутки про відставку голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, але спостерігачі не виключають, що підстави для таких чуток існують.

В Івано-Франківській області останнім часом ходить усе більше чуток про звільнення з посади губернатора Михайла Вишиванюка, який був призначений на цю посаду 26 лютого 1997 року.

Цікаво, що зі ЗМІ голова Івано-Франківської ОДА, на відміну від його сусіда з Чернівецької області Теофіла Бауера, товаришує. Це і постійна організація прес-конференцій, і щоденне висвітлення на сайті ОДА основних подій і заходів, що відбулися і ще відбуватимуться в області, з метою забезпечення відкритості влади, і старання знайти нові методи роботи зі ЗМІ у вигляді спеціально влаштованих презентацій районів, поїздок із журналістами в інші регіони.

Звичайним є також заохочення у вигляді вітань і виплат одноразової матеріальної допомоги працівникам засобів масової інформації з нагоди їхнього професійного свята. Тому опозиційні стосовно голови ОДА ЗМІ можна порахувати на пальцях однієї руки.

Щодо особливих досягнень Михайла Вишиванюка, то діяльність губернатора в основному спрямована на туризм. Це II міжнародний форум "Карпатський трамвай" у місті Долина, організований Головним управлінням зовнішніх зв'язків, туризму і торгівлі облдержадміністрації разом із Долинською райдержадміністрацією для відновлення роботи вузькоколійних залізниць у туристичних цілях.

І реконструкція більшості міст і районів області, де вже відбувались чи ще будуть проходити семінари, конференції, офіційні зустрічі чи фестивалі регіонального і міжнародного рівнів, серед яких місто Івано-Франківськ, Коломия, Галич, Яремче. Посилено проводяться роботи в Долинському Рожнятівському та Богородчанському районах, де у вересні поточного року буде проходити Міжнародний Бойківський фестиваль, на якому планує бути присутнім і президент України.

Окрім того, у вересні, за словами голови ОДА, в Івано-Франківську планується проведення чергового міжрегіонального українсько-польського економічного форуму, де можна очікувати близько 1000 чоловік включно з міністрами закордонних справ двох країн, головами облдержадміністрацій й обласних рад України, воєводами й маршалками Польщі.

Загалом, за словами Вишиванюка, за останні кілька місяців в область приїхало на 40% туристів більше, ніж за аналогічний період минулого року. З офіційними візитами побували Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан, посол Італії, делегації з Німеччини, Румунії й Польщі, відбулася маса різноманітних презентацій, міжрегіональних форумів, виставок і конференцій.

Усі зусилля в області зосереджені в першу чергу на розвиток відповідної інфраструктури туризму, оскільки, за словами голови ОДА "турист сьогодні є, але умов для нього не створено".

Щодо соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини, то, за інформацією Вишиванюка, "область посідає за соціально-економічними показниками 15-16 місце у державі, в останні роки спостерігається стійке нарощення обсягів виробництва в хімічній і нафтопереробній галузях". "Незважаючи на низку проблем, які треба вирішувати загальними зусиллями, область має досить гарну динаміку розвитку.

Варто згадати хоча б те, що ще 6 років тому, коли на посаду губернатора прийшов Михайло Вишиванюк, бюджет області складав 310 млн. грн., а зараз він складає 620 млн. грн. "Динаміка росту державного бюджету набагато скромніше" – відзначив віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник наприкінці наради на загальному виїзному засіданні Урядового комітету соціального, науково-технічного і гуманітарного розвитку, колегії облдержадміністрації, президії обласної ради і керівників центральних органів виконавчої влади, що відбулося 10 червня поточного року.

Щодо чуток про зняття його з посади й переході на іншу роботу на останній прес-конференції Михайло Вишиванюк підкреслив, що він "нікуди не йде і найближчим часом не збирається". "Я спокійно себе почуваю, – відзначив він, – і за крісло не хвилююсь". Голова ОДА підкреслив, що не належить "до жодної фінансово-промислової групи, що існують в Україні, як їх ще називають, кланів і хто цьому не вірить, нехай доведе зворотнє".

Проте, незважаючи на переконаність Вишиванюка у неправдивості припущень щодо перспектив його перебування на посаді губернатора, не можна не згадати і про деякі опозиційні медіа, що досить різко критикують голову обласної влади. Одна з місцевих газет писала, що відразу ж після візиту комісії АП напередодні президентських виборів деякі політичні сили спробують контролювати ситуацію в регіонах.

Свіжий приклад – Львівщина, де зміна обласної влади відбулася так швидко, що звільнений губернатор Мирон Янків довідався про це лише від журналістів. Михайло Вишиванюк, як губернатор, ймовірно цілком влаштовує Кучму і навряд чи викликає невдоволення Януковича, з яким у голови ОДА непогані відносини.

Але розподіл влади між "донецькими" і "есдеками", про який в інтерв'ю "Українській правді" після звільнення Янківа говорив Віктор Ющенко, - перед президентськими виборами річ значно цікавіша, ніж особисті симпатії чи антипатії. І Михайлом Вишиванюком цілком можуть пожертвувати в ім'я консолідації влади заради міцної й тоталітарної влади.

Тому важко зараз з упевненістю говорити про перспективи перебування на посаді губернатора Вишиванюка, але, імовірно, рішення цього питання знайде чіткі обриси до кінця поточного року. Такий термін установив Дмитро Табачник під час загального виїзного засідання Урядового комітету, говорячи, що така ж комісія може відвідати область через півроку і тоді вже буде вести мову "більш вимогливо".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...